KPSS’den Yüksek Puan Almanın Yolları
KPSS’den Yüksek Puan Almanın Yolları Nelerdir?
ÖSYM'nin Sınav maratonu devam ederken bu sınavların en önemli ve büyük ses getiren etaplarından biriside muhakkak KPSS Sınavlarıdır.Hal böyle olunca adaylar çoktan kpss'den yüksek puan almak için ne yapmalı? sorularının cevaplarını merak etmeye başladılar bile bizde biraz bunlardan bahsedelim dedik.
1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın
Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış? Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.
2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın
KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın. Atalarımızın bir sözü vardır: ‘’İki karpuz bir koltuğa sığmaz.’’ Karman çorman bir çalışma alanınız olursa hepsinden olabilirsiniz. Önce KPSS’yi geçin, ekmeğinizi kazanın, ondan sonra diğer hedeflerinize odaklanın.
3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin
Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. Planlı ve sakin bir şekilde başlayın. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.
4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun
Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Çalışırsınız, anlayamazsınız ya da anlayamadığınızı sanırsınız. Pes etmeden çalışmaya devam ettiğiniz sürece; bir süre sonra her şeyin kendiliğinden kafanıza yerleştiğini göreceksiniz. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.
5- Başarı Ayrıntlılarda Gizlidir
KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç ummadığımız ayrıntılardan gelmiyor mu?
6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin
KPSS’den yüksek not almanın temel yolu, bilgiyi akılda tutmaktır. Bilgiyi akılda tutmanın en temel yolu ise onu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yolu da özet çıkarmaktır. ‘’Alim unutur, kalem unutmaz.’’ demiş atalarımız. Ne çalışırsanız çalışın, çalıştıklarınızdan notlar alın ve sık sık tekrarlayın. Bu kesinlikle zaman kaybı değildir. Önemli olan bilgiyi öğrenmek değil, akılda tutup, zamanı gelince de uygulayabilmektir.
7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin
Her kesimden ‘’bol bol soru çöz’’ tavsiyesi gelse de siz, konularınızı iyice kavramadan soru çözmeye geçmeyin. Bir sayfalık konuyu öğrenmeniz dakikalarınızı alır; oysa tek sayfalık konudan çıkarılabilecek soruları çözmek saatlerinizi alabilir.
8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın
‘’Amaan, matematiksiz de yaparım!’’, ‘’Coğrafyadan çakmıyorum.’’, ‘’Anayasa çok karışık.’’ Söylemlerinizden vazgeçin! KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, hepsine çalışacak, eksiklerinizi tamamlamaya çalışacaksınız.
9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın
Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken de şimdiye kadar çıkardığınız özetleri tekrar etmeyi unutmayın.
10- Zamanla Yarışın
KPSS’de en fazla dert yakınılan konulardan bir tanesi, zamanın yetmeyişidir. Siz öncesinde gireceğiniz deneme sınavlarında zamanla yarışarak en kısa sürede sınavı bitirmeye çalışacaksınız. Bunun için de en pratik yolları ve soru çözme tekniklerini iyice öğrenin. Umarız hakkettiğiniz puanı alır ve atanırsınız.
ÖSYM'den KPSS ve yabancı dil sınavı uyarısı
KPSS Lisans ve Diğer Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespiti Gerektiren Sınavlara Başvuru Yapmak İsteyen Adayların Dikkatine
4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca, 2013 yılından itibaren Merkezimiz tarafından yılda iki kez Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı(YDS) yapılmaktadır. Bu nedenle; 2013 yılından itibaren Merkezimiz tarafından yapılan diğer yabancı dil seviye belirleme sınavları yapılmamış, Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) ve diğer bazı sınavların testleri içinde yer alan yabancı dil testlerine de 2013 yılından itibaren yer verilmemiştir.
İlgili tarihlerde yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavında da (KPSS Lisans) Yabancı Dil Testi yer almayacaktır. Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacaktır.
KPSS'de yabancı dil testinin (Almanca,Fransızca ve İngilizce dillerinde) ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacaktır. Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde YDS puanı olmayan adayların,KPSS Lisans Sınavı yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmayacaktır.
2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadeceYabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıldığından, ilgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı DilBilgisi Seviye Tespit Sınavına (KPDS) yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) yapılmış sayılır. İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'ye girmeleri gerekmektedir.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonuçları ile tercih yapacak adayların YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacaktır.İlgili kurumlar tarafından; öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atama için; yabancı dil okutmanı başvuruları için; yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemleri için; yüksek lisans programlarına giriş için YDS sonuçları kullanılabileceğinden bu durumdaki adayların da YDS İlkbahar Dönemi Sınavına katılmaları yararlarına olacaktır.
ÖSYM tarafından yapılan KPSS, TUS, DUS vb. sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS/KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu/özel kurum ve kuruluşların sınav/yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için Nisan tarihinde yapılacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS İlkbahar Dönemi) katılmaları önemle duyurulur. Sınava başvurular Şubat tarihlerinde yapılacaktır.
Adaylar, 2018-YDS İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) internet adresinden ulaşabileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme, sınav sonuçlarının kurumlarca kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
KPSS Sınavı
- 2018 KPSS A Grubu Sınav Soruları ve Cevapları Öğren
- 2018 KPSS Alan Bilgisi soru ve cevapları açıklandı mı?
- 2018 KPSS Hafta Sonu Yapılacak
- 2018 KPSS Lisans Branş Bazında Sıralamalar Açıklandı mı?
- 2018 KPSS Lisans Sonuçları Kitabı İndir!
- 2018 KPSS Lisans Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 KPSS Ortaöğretim Sınavında Açık Tutulacak Nüfus Müdürlükleri
- 2018 KPSS ÖABT sonuçları açıklandı mı?
- 2018 KPSS Ön Lisans Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 KPSS Sınavı Saat Kaçta Başlıyor?
- 2018 KPSS Takviminde Değişiklik Yapılacak mı?
- 2018 KPSS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 KPSS Tercih Ücreti Ne Kadar Hangi Bankalara Yatırılacak?
- 2018 KPSS ve ÖABT Başvuru Ücreti Ne Kadar?
- 2018 KPSS ve ÖABT Başvuru Ücretleri Hangi Bankaya Yatırılacak?
- 2018 KPSS'de Kim Hangi Oturuma Girecek?
- 2018 KPSS'den Sonra Üst Öğrenim Bitirenlerin Puanları Geçersiz mi Olacak?
- 2018 Lisans KPSS'ye Kimler Girebilir?
- 2018 Lise Düzeyi KPSS Başvuruları Ne Zaman?
- 2018 Lise Düzeyi KPSS Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?
- 2018 Mezunları 2018/1 KPSS'ye Başvurabilecek mi?
- 2018 ÖSYM KPSS Başvuru Tarihleri / KPSS Sınav Tarihleri 2018
- 2018 yılı KPSS merkezi yerleştirme ve sınav takvimi açıklandı
- 2018/1 KPSS Alımlarında Kaç Kadro Olacak?
- 2018/1 KPSS Tercih Kadrolarına Kimler Başvuramaz?
- 2018/1 KPSS Tercih Kılavuzu Yayımlandı mı?
- 2018/1 KPSS'ye 2016 yılı KPSS Sonuçları ile Başvurulabilir mi?
- 2018/1 Yerleştirmeleri ile Kamuya Alınacak Personel Sayısı
- 2018/2 KPSS ile Yerleşenler Ne Kadar Maaş Alacak?
- 2018/2 KPSS Tercih Kadro ve Pozisyonlar Açıklandı mı?