TYT-YKS Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
YKS Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler,Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim,
Bu konuya biraz farklı bakalım derim...Nasıl mı? Unutmayın ki hayatta hiç bir şey önce ruh, sonra beden sağlığınızdan daha önemli değil.Dikkat ederseniz genel itibariyle insanların beden sağlığından önce ruh (Psikolojik) sağlıklarının bozulduğunu görürsünüz.Yaptığınız ve yapacağınız işin karakterinize ne denli uyup uymayacağını mutlaka kendinize sorun.Yani edineceğiniz mesleği her yönüyle araştırın,mesleğinize faal olarak başlamadan önce onu bütün bedeninizle tartın ve bir ömür boyu yaşamaya çalışın...
Kelimeleri fazla israf etmeden konuyu toparlamaya çalışalım...Şunu söylemeye çalışıyorum,ne olursa olsun sevdiğiniz, seveceğiniz ve de burası önemli "çalışırken kendinizi yenileyebileceğiniz,meslekler seçin.Çünkü bir zaman sonra aynı monoton şeyleri yapmaktan sıkılacaksınız.
Yukarıda bahsetmeye çalıştığım meselede paradan bahsetmedim.Tabiki iyi bir yaşam için para olmazsa olmaz ama şunu unutmayalım...Bugün kazancı yüksek bir yerde çalışırken "Parası batsın bu işin nefret ediyorum " deyip yıllarca emek verdiği işini bırakıp yeni iş aramaya kalkanlar da var.Onun için yapacağınız ve sahip olacağınız meslek her yönüyle içinize sinmeli. İSABETLİ VE DOĞRU TERCİH YAPMANIZ DİLEĞİ İLE...
Not: Gelecek Vaad Eden Meslekler Nelerdir? İlgili Yazıya Ulaşmak için Buraya Tıklayınız
Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor, araştırmalar neyi gösteriyor isterseniz bir de onlara kulak verelim...
Üniversite adaylarının mesleki seçim yaparken yaşam tarzlarının çok etkili olduğu ortaya çıktı.
Hacettepe Üniversitesi tarafından lise son sınıf öğrencileri üzerinde yapılan araştırma, üniversite adaylarının meslek tercihi yaparken "yaşam tarz"larının belirleyici olduğunu ortaya koydu. Ayrıca gençler, üniversite tercihlerinde en fazla iş ve burs olanaklarına bakıyor.
Hacettepe Üniversitesi Psikometri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜPAM) tarafından, 11 bin lise öğrencisine üniversite tercihlerinde kendilerini etkileyen faktörleri sordu.
Ankara'daki farklı türlerde 177 lisede yürütülen "Üniversite ve Meslek Seçimini Etkileyen Etmenler" başlıkla araştırmada, 11 bin 444 lise son sınıf öğrencisinden üniversite ve bölüm tercihi yaparken dikkat ettikleri faktörlere yönelik veri toplandı.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 58,21'ini kızlar, yüzde 41,79'unu erkekler; yüzde 72,4'ünü dershaneye gidenler, yüzde 27,5'ini ise gitmeyenler oluşturdu.
Öğrencilerin üniversite ve bölüm tercihlerinde bulunurken, yaklaşık yüzde 24'ünün tercihini puanına göre yapmayı planlandığı ortaya çıktı. Öğrencilerin yüzde 2,8'i tercih ettiği bir üniversite bulunduğunu, bölümün farketmeyeceğini belirtirken, yüzde 15,1'i tercih ettiği bir bölüm olduğunu, üniversitenin farketmeyeceğini söyledi. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun ise hem üniversite hem de bölüm tercihlerinde kararlarını verdiğini belirtti. Öğrencilerin yüzde 46,6'sı tercih ettiği hem üniversite hem de bölüm bulunduğunu anlattı.
İstedikleri şehirde okuyacaklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 2,3 oldu. Öğrencilerin yüzde 2,3'ü tercih ettiği bir şehir bulunduğunu okuyacakları üniversite ya da bölümün farketmeyeceğini; yüzde 6,6'sı ise tercih ettiği bir şehir ve bölüm bulduğunu, üniversitenin farketmeyeceğini söyledi. Üniversite tercihini puanına göre yapacakların oranı ise yüzde 23,9 oldu. Tercihler konusunda henüz fikri olmayanlar ise yüzde 2,5'lik kesimi oluşturdu.
Üniversite seçerken mezunlara bakıyorlar
Araştırmaya göre, öğrenciler üniversite tercihlerinde en fazla iş ve burs olanaklarına bakıyorlar. Buna göre tercihlerde, o üniversite mezunlarının kolay iş bulması yüzde 82, burs imkanları yüzde 82 etkili oluyor. Üniversitenin eğitim kalitesi ise öğrencileri yüzde 81 etkiliyor.
Üniversitenin prestiji, eğitim masrafları, tesis ve olanakları da öğrencileri etkileyen önemli unsurlardan bazıları. Buna göre, üniversitenin prestiji yüzde 76, eğitim masrafları yüzde 75, üniversitenin tesis ve olanakları yüzde 75, üniversitenin eğitim programlarına yönelik olanakları yüzde 73, kampüs özellikleri yüzde 70 tercihlerde belirleyici oluyor.
Akademisyenler yüzde 55 etkili
Öğrencileri etkileyen diğer bazı unsurlar ise şöyle;
"Üniversitenin coğrafi konumu yüzde 63, Türkçe eğitim yüzde 63, akademisyenler yüzde 55, bölüm yüzde 53, üniversitenin sosyal olanakları yüzde 53, temel hizmetler (sağlık, ulaşım vb.) yüzde 52, İngilizce eğitim yüzde 51, başkalarından etkilenme (tanıdıklar, öğretmen vb.) yüzde 50, tanıtımda görev alan akademisyenler yüzde 48, teknik üniversite olması yüzde 45, ikinci öğretim olması yüzde 43, başkalarının yönlendirmesi (rehber öğretmen, aile gibi) yüzde 42, broşür ve afiş tanıtımları yüzde 42, tanıtım etkinlikleri yüzde 41, üniversitenin mezunları yüzde 38, basında çıkan tanıtımlar yüzde 35, internet üzerinden yapılan tanıtımlar yüzde 33 etkili oluyor"
Adaylar ilerideki mesleklerini belirlerken, en fazla yaşam tarzlarına uygun olup olmadığına bakıyor. Buna göre, lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 81'i seçecekleri mesleğin yaşam tarzına uygun olmasını istiyor. Öğrenciler meslek tercihi yaparken, ailesine yeterli zaman ayırmasını sağlayacak olması, mesleğinin cinsiyetine, kişilik özelliklerine, inançlarına uygun olmasını, düzenli bir yaşam tarzını sağlaması ve serbest zaman etkinliklerine zaman ayırmasına fırsat sağlamasını istiyor.
Yaşam tarzının ardından üniversite adayları, meslek seçerken en fazla iş bulma kolaylığı ve iş sağlığı ve güvenliğine dikkat ediyor. Meslek seçiminde iş bulma kolaylığı yüzde 78, iş sağlığı ve güvenliği yüzde 76, mesleğe ilgileri yüzde 67, disiplinler arası çalışmalara fırsat sağlaması yüzde 57, aile onayı yüzde 53, rehberliğin yönlendirmesi yüzde 43, mesleğin prestiji yüzde 29, mesleki tatmin yüzde 27 etkili oluyor.
Kızlar daha titiz
Araştırma raporunda, projede ortaya çıkan bazı önemli tespitlere de yer verildi. Buna göre, cinsiyetin üniversite tercihleri üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Kadınlar, erkeklere göre tercihlerinde çok daha titiz davranıyor.
Rehber öğretmenden yardım alma, üniversite tercihleri üzerinde önemli etkiye sahip bulunuyor. Üniversite tercihlerinde dikkat edilen konular lise türünden etkileniyor. Anadolu, anadolu öğretmen ve fen liselerindeki öğrenciler pek çok konuda diğer lise türlerindeki öğrencilere göre daha titiz davranıyor.
Genelde özel sektörde çalışmayı hedefleyen öğrenciler tercihlerinde daha titiz davranıyor ve bu öğrenciler lisede diğer öğrencilere göre daha başarılı oluyor.
TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Nelere Dikkat Etmelisiniz?
· Tercihlerinizi yaparken sıralamanızı göz önünde bulundurunuz.
· Sakın ha!
tercihlerinizi büyükten küçüğe doğru sıralamayınız. Ölü tercih diye bir şey yok. Bu safsatadır.
· Sıralama
Gitmek istediğiniz bölüm okumak istediğiniz üniversite esas alınarak yapılmalıdır.
· Sıralamanızın
+- 10.000’i tutma potası içerisindedir (40 bin – 100 bin aralığında).
· 40.000 – 100.000 aralığında
40-60 bin arası: 2 bin – 4 bin gibi esner
60 – 100 bin arası: 5 bin – 10 bin gibi esner
· 20.000 – 40.000 aralığında
+- 5.000 tutma potasındadır.
Tavan esneme 5 bin (sıçramadır)
Taban esneme 2 bin
· 15.000 – 20.000 aralığında
+- 2.000 tutma potasındadır.
Tavan esneme (sıçrama) 2.000
Taban esneme (ortalama) 1.500
· 10.000 – 15.000 aralığında
+- 1.000 tutma potasındadır.
Tavan esneme (sıçrama) 1.000
Taban esneme (ortalam) 500
· 10.000 içinde ise
+- 500’den 1.000’e kadar esneme olacaktır.
Tavan esneme (sıçrama) 500
Taban esneme (ortalama) 200
· Tercih yaparken “tutmaz yazayım” diye yazıp da istemediği bölüm, üniversite ve kentte okuyan çok sayıda öğrenci vardır.
KATSAYININ EŞİTLENMESİ SIRALAMAYI NASIL ETKİLER?
Bu yıl tercih yaparken özellikle dikkate alınması gereken bir husus da, katsayının 0,15’den 0,12’ye düşürülmüş olmasıdır.
Katsayının üç puan düşürülmesi bu yıl üniversitelerin taban puanını da düşürecektir. Bu düşüş yaklaşık 10-15 puan aralığında olmuştur.
Diğer yandan katsayının eşitlenmesi alanlararası dolaşımı artıracağı için özellikle TM ve Sözel alanların çok tercih edilen bölümlerinde taban sıralama yükselebilir. Tercih yaparken bunu çok dikkat etmelisiniz.
Örneğin Sayısallar Hukuk Fakültesine TM’ler Sözel Alanın Türkçe, Türk Dili Edebiyatı ve Coğrafya Öğretmenliklerine ilgi duyarlar. Bu da bu programların sıralamasını yükseltebilir.
DÖRT DİLİMLİ TERCİH YAPINIZ
Tercih listenizi dört gruba ayırınız her grubu kendi içerisinde sıralayınız. Sıralamadan kastımız, en çok gitmek istediğiniz yerleri başa alarak aşağıya doğru sıra numarasını dikkate almadan (tercihler kendi sıralamanıza yakın olmalı) gitmek istediğiniz yere göre tercih listesi yapınız.
I. Dilim
· Hayallerin ve ideallerin listesi olmalıdır.
· Bu dilimde kendi sıralamanızdan daha yüksek yerleri de yazabilirsiniz.
· Birinci dilim mantığın, hesabın, kitabın değil, hayallerimizdeki mesleklerin dilimidir.
· ve SAKIN HA! Ölü tercih safsatasına kapılarak sırf sıralaması yüksek olduğu için hiç gitmek istemediğiniz bir bölümü, çok gitmek istediğiniz yerin üzerine yazmayınız.
· Birinci dilim diğer dilimler gibi karma ya da net olabilir. Yani, birinci dilimde 8 tercih yaptıysanız bunun sekizi de tıp olabilir (net) ya da bu sekiz tercihi tıp, eczacılık, mühendislik diye karma bir şekilde yapabilirisiniz.
Akla gelen soru!
yüksek tercihleri ilk sıraya yerleştirmek, asıl tutacak yerleri altta yazmak şansımızı azaltmaz mı?
Yanıt
Hayır! asla azaltmaz.
Çünkü, bir bölümü tercih listesine yazan öğrenci sayısı bin ile 5 bin kişi oluyor ortalama. Bunların puanlarının virgülüne ve tercihlerinin aynı yere yazılmasına kadar bir yığın olasılığın üst üste gelmesi olanaksızdır.
Kimin puanı çoksa o kazanır.
Tercih sırası değil, puanın çok olması sınavın kazanılmasını sağlar.
II. Dilim
· Orta düzeydeki tercihlerin yazıldığı dilimdir.
· Bu dilimde sıralamaya yakın olan ve genellikle sıralamanın hafif üstündeki, sıralamaya uygun ve sıralamadan biraz düşük yerler yazılır.
· Bu dilim birinci dilimde yazdıklarımızın düşük sıralamalı fakültelerinden oluşturulmalıdır.
III. Dilim
· Sıralamamıza uygun ve sıralamamızın altındaki bölümler yazılmalı.
· III. dilimde, ikinci dilim listesi biraz değiştirilerek düşük sıralama oranı artırılmalıdır.
IV. Dilim
· Bu dilim garantili tercih listesidir.
· Eğer sınavı tekrar etmek istemiyorsanız dördüncü dilimi çok dikkatli doldurmanız gerekir.
· Bu bölümü doldururken bazı iyi üniversitelerin iyi bölümlerinin dönemsel gevşeme trendinin etkisi ile sıralamasının düşmüş olmasına aldanmayın. Bölüm iyi, üniversite iyi, sıralama düşük ise bu dönemsel gevşeme etkisi ile ortaya çıkmış demektir. Bu bölümü üste yazmalısınız.
Dört dilimi tercih yaparken özellikle son iki tercihi garanti tercih olarak kullanmalısınız. Ancak, bu garanti tercih hakkını kullanırken, yazacağınız üniversitenin hangi şehirde olduğu, büyük merkezlere yakın olup olmadığı dikkatle incelenmeli. Yurt olanakları, ulaşım, kampus yapılanmasının ne durumda olduğuna bakılmalıdır.
BÖLÜMÜN KONTENJANI DİKKATE ALINMALI MI?
Hayır alınmamalı?
Çünkü bu gibi durumlarda yaptığımız sosyometrik taramalarda;
- Herkesin kontenjanı fazla olan bölümleri yazdığı
- Kontenjanı az olanı yazmadığı saptanmış
- ve kontenjan fazlası yüksek talep nedeniyle avantaj olmaktan çıkmış, hatta çoğu zamanlar dezavantaj olmuştur.
· Sıralaması verilmeyen ve yeni açılan bölümleri tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz?
- Bu üniversitenin muadili bir üniversiteyi ve bölümünü saptayıp onun sıralaması esas alınmalıdır.
- Üniversitenin bulunduğu şehir dikkate alınmalıdır.
- Bölüme GENEL – KOŞULSUZ talep var mı bakılmalı. (Tıp, Hukuk, Rehber öğretmenlik bu kategoriye girer.)
- Nerede Hukuk açarsan aç bu devlet okulu ise puanı 450’nin altına, sıralaması ise 15 binin altına inmez.
TERCİHİNİZ:
Üniversite mi olmalı? Yoksa Bölüm mü olmalı?
- Yani sırf popüler bir üniversitede okumak için onun alt sıralardaki bölümlerinde okumak mı iyi
- Yoksa biraz daha az tercih edilen bir üniversitenin iyi bir bölümünde mi okumak iyi?
Boğaziçi Kimya’da okumaktansa Yıldız Teknik makine’da okumak daha iyi.
Önce bölüm
Sonra üniversite
SEÇMELİSİNİZ!
ÜNİVERSİTENİN ESKİ OLMASI NE KADAR ÖNEMLİ?
- Elbette ki kafaların, bakış açılarının yeni olması daha önemli.
- Diplomayı üniversite verir. Bu diploma çoğu zaman siyah beyazdır.
- O diplomanın içini doldurmak da, onu renklendirmek de öğrencinin liyakatına kalmıştır.
· Üniversite eski olur ancak öğrenci bundan faydalanamayabilir.
· Üniversite yeni olur öğrenci son zerresine kadar faydalanır.
· Üniversitenin ne sunduğu, kuruluş tarihinden daha önemlidir.
OKUDUĞUNUZ ŞEHİR Mİ ÖNEMLİ, YOKSA OKUDUĞUNUZ ÜNİVERSİTE VE BÖLÜM MÜ?
- Okuduğunuz şehrin size mutlaka katkıları olacaktır.
- Ancak, bu katkı asla okuduğunuz üniversitenin sağlayacağı katkı kadar olmayacaktır.
· Bu nedenle tercihlerinizde
Önce: Bölüm
Sonra: Üniversite
En Son: Şehir tercihi yapınız.
ÖZEL ÜNİVERSİTE Mİ? DEVLET ÜNİVERSİTESİ Mİ?
Bu sorunun yanıtı;
- Üniversiteden ne beklediğinize
- Eksikliklerinizin ne olduğuna
- Kariyer basamaklarınızı belirleyip belirlemediğinize göre değişir.
· Bugün özel üniversitelerin çoğunun sağladığı avantajları en iyi devlet üniversiteleri dahi sağlayamamaktadır.
YURT DIŞI EĞİTİM OLANAKLARI TERCİHTE DİKKATE ALINMALI MI?
· Mutlaka dikkate alınmalıdır.
- İş bulmada CV farklılığı için yurt dışı eğitim şart.
- Bu konuda özel üniversiteler çok sayıdaki devlet üniversitesinden daha ilerde.
- Üniversitelerin yurt dışı bağlantıları tercih edilmelerinde çok etkilidir.
TERCİH YAPARKEN ÖZEL KOŞULLARA DİKKAT EDİLMELİDİR
- Tercih edeceğiniz okulun, özel koşullarını kılavuzdan mutlaka dikkatle okumalısınız.
Okulun
· Kampusü nerede?
· Bazı fakülteler ilçelerde
· Yurt olanakları ilçelerde sorun
· Özel üniversite ise yerleşke koşulları nedir?
· Yurt ücretleri
· Özel üniversitenin burs kesilme durumu var mı?
· Kadrosu kimlerden oluşuyor?
· Teknik kapasite nedir?
Bunlar hem kılavuzdan hem de sosyal medyadan araştırılmalı, mümkünse gidip yerinde görülmeli
ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI
· Erasmus Değişim Programı
Avrupa’daki üniversitelere Erasmus programı çerçevesinde giden öğrenciler, masraflarının önemli bölümünü Avrupa Birliği (AB) fonlarından karşılayabilmektedir. Erasmus, AB ülkeleri ve aday ülkelerin yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğini güçlendirerek farklı kültürleri akademik paydada bir araya getirmeyi hedefleyen bir programdır.
İŞ BULMA KOLAYLIĞI TERCİH SEBEBİ OLMALI MI?
- Tercih yaparken Türkiye koşullarında iş bulma kolaylığı dikkate alınmalı
- Ancak “sadece bu” dikkate alınarak yapılan seçimin – tercih sonucunda
· Doktor – müzisyen
· Mühendis – işletmeci
· Öğretmen – tüccar
gibi durumlar ortaya çıkar.
AİLENİN BULUNDUĞU ŞEHİR TERCİH SEBEBİ OLMALI MI?
- Bu da tek başına tercih sebebi olmamalı.
- Ailenin yanında okumak sadece bütçe sorunları açısından öncelikle dikkate alınmalıdır.
- Psikolojik, sosyal vb. unsurlar üniversite seçiminin önüne geçirilmemelidir.
AİLEYE YAKIN OLAN ŞEHİR TERCİH EDİLMELİ Mİ?
- Aileye yakın şehirde olmak, özellikle ailenin psikolojik rahatlığı açısından etkilidir.
- Öğrenciyi yol zahmetinden kurtarır.
- Ancak sık gidip gelmeler hem maddi hem de öğrencilik konsantrasyonu açısından sıkıntıya yol açar.
· Bir üniversite ve bölüm sadece aileye yakın diye tercih edilmemelidir.
BAŞKA ŞEHİRDE OKUMANIN AVANTAJLARI VAR MI?
· Yakın şehir git-gel masrafı uzak şehir ise az gelmenin hasretidir.
· Başka şehirde yaşanacak zorluklar, akademik gelişiminizi engelleyebilecek boyutta ise mutlaka kendi şehrinizi seçmelisiniz.
MESLEK SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
1. Meslek seçiminde her zaman ilk akla gelen “gelecek vaad eden meslek seçilmelidir” görüşüdür.
Bu doğru bir görüş olmakla birlikte, meslek seçiminde tek başına alınacak bir kriter de değildir.
Bir meslek genel olarak gelecek vaad ediyor olabilir ama bu sizin için gelecek vaad etmiyor olabilir de.
Çünkü gelecek vaad eden meslek, sizin yetenek, ilgi ve hayallerinizle ilgili olmayabilir.
Böyle bir durum karşısında da diplomanızı etkin kullanamaz ve meslektaşlarınızın gerisinde kalırsınız.
2. İlgi psikolojik olabilir
Mesleki ilginin aile ve çevre koşullarının etkisi ile ortaya çıkan bir psikolojik durum olabilir.
Yani herkes istiyor diye o mesleğe yöneliyor olabilirsiniz ya da çevrenizin takdirini kazanma ve onları mutlu etme isteği sizi o tercihe yönlendiriyor olabilir.
Bu etkenlerle seçilen meslekler ya okurken ya da çalışırken hep terk ediliyor.
3. Meslek yeteneklerinize uygun olmalı
Aslında tercihlerde meslek seçerken en çok dikkat etmeniz gereken nokta budur.
Yeteneklerinize uygun olan hemen hemen her meslek sizin için gelecek vaad eden meslek kategorisindedir.
Bir mesleğin yeteneklerinize uygun olup olmadığını en iyi siz ve aileniz, sonra da öğretmenleriniz bilir.
Severek yaptığınız her şey aşağı yukarı yeteneklerinize uygundur demek. Çünkü, biz yeteneklerimize uygun olan şeylerde başarılı oluruz, başarılı olduklarımızı da severiz.
Düşünür Henry Davit, herkesin bir trompetçisinin olduğunu ve bu trompet sesine doğru yürüdüğünü, eğer başka yöne yürütülmeye çalışılırsa uyumsuzluk yaşayacağını söyler.
4. Yeteneklerinde oku, hevesinde yan dal yap
Öğrencilerin yeteneklerinin yanında bir de ilgi duydukları heveslendikleri ama yeterince başarılı olamadıkları alanlar vardır.
Bu öğrencilere, yetenekli olduğunun bölümü tercih et, hevesli olduğun alanda da yan dal yap önerisinde bulunuyoruz.
5. Mesleklerin katı ya da esnek olup olmadığına dikkat ediniz
Tercih ettiğiniz mesleği yerine getirirken, iş bulma, para kazanma, yükselme, mesleği geliştirme açısından katı mı yoksa esnek mi olduğuna dikkat ediniz. Bunlardan hangisinde çalışacağınıza karar veriniz.
Bu yaklaşımdan hareketle meslekleri üç kategoride ele alabiliriz.
a) Açık uçlu meslekler (esnek)
b) Yarı açık uçlu meslekler (yarı esnek)
c) Kapalı uçlu meslekler (katı)
a) Açık uçlu meslekler
Bunlar devlette çalışma ve özel sektörde çalışmanın yanında ayrıca serbest olarak kendi işini yapma olanağını da tanıyan mesleklerdir.
Doktorluk, inşaat mühendisliği, maden mühendisliği, diş hekimliği, hukuk gibi daha bir çok meslek kişiye kendi işini kurma olanağı da vermektedir.
b) Yarı açık uçlu meslekler
Devlette ve özel sektörde kadroları sınırlı olan mesleklerdir.
Diğer yandan bunlar piyasa koşulları açısından kendi işlerini geliştirmeye uygun değildirler.
Fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya vs. gibi bölümler bu kategoridedir.
Yani kimya dalında kendi işini kurmak bir doktorun muayenehane açması kadar kolay değildir.
c) Kapalı uçlu meslekler
Ya sadece devlete ya da sadece özel sektörde iş olanağı sağlayan mesleklerdir.
Öğretmenlik bunların başında gelir.
Kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler gibi bölümler de hemen hemen sadece devlette iş bulabilen mesleklerdir.
ÖZETLE TERCİH YAPARKEN MESLEK SEÇİMİNDE ŞUNLARA DİKKAT EDİLMELİDİR
1. Gelecek vaad eden meslekler hangileridir?
2. Halihazırda bir etkisi olmayan mesleklerin kaç yıl içinde gelecek vaad eder hale geleceği (örneğin uçak mühendisliği açılalı yaklaşık 35 yıl oldu ama ülkemizde hâlâ iyi bir yere gelemedi).
3. Mesleklerin önce Türkiye sonra dünya koşullarında iş bulma durumları nedir?
4. Tercih ettiğiniz bölümden mezun olduktan sonra hangi kurumlarda iş bulabileceksiniz?
5. Mezun olunca daha kolay iş bulabilmek için öğrencilik süresince neler yapılması gerekir?
6. İmza yetkisi olan meslekler (mühendislikler) hangileridir?
7. Hangi meslekler hem devlette iş bulma hem özel sektörde çalışma, hem de kendi işini kurma seçeneklerini sunmaktadır?
8. Hangi meslekler sadece devlette çalışma olanağı sağlar?
9. Hangi meslekler sadece özel sektörde iş olanağı sağlar?
SÜLEYMAN BELEDİOĞLU
1 yorum
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!