TYT Nasıldı? Uzman Yorumları



460 bin 362 adayın başvurduğu LYS-2 (Fen Bilimleri) sınavında fizik testi öğrencileri zorladı. Adaylardan aldıkları bilgilere göre soruları yorumlayan uzmanlar, fizik testinin geçen yıla göre hem zorluk derecesinin artırıldığını, hem de bilgi ağırlıklı sorulara daha fazla yer verildiğini söyledi. İşte LYS-2 yorumları.

2018 LYS 2 Soruları Öğrenmek için Tıklayınız

KİMYA UMUT OLDU

Fem Yayınları Eğitim Koordinatörü Faruk Ardıç:

FİZİK: Öğrenciler fizik testinde oldukça zorlandılar. Müfredat dışı soru gelmemesine rağmen bazı sorularda ağdalı dil kullanılmış. Öğrenciler soruyu anlamak için birkaç kez okumak zorunda kaldı. 2015 yılı fizik sorularına göre hem zorluk derecesi artırılmış hem de bilgi ağırlıklı sorulara daha fazla yer verilmiş. Fizik soruları dağılımı bakımından tüm müfredatı tarayıcı sorulardan oluşmuş.

KİMYA: Kimya soruları kolay, öğrencilerin beklediği tarzda sorulardan oluşmuş. Öğrenciler için umut kaynağı oldu. Geçen sene olduğu gibi bu sene de konu hâkimiyeti olan öğrenciler için kimya soruları kolay geldi. Müfredat dışı soru gelmedi. Her zamanki gibi organik kimyadan 10 soru soruldu.

BİYOLOJİ: Soruları orta zorluk derecesinde geldi. Müfredat dışı soru sorulmadı. Konu dağılımında denge gözletildi. 2015 Biyoloji testiyle benzer zorluğa sahip. Yaklaşık beş sorunun seçici olduğu söylenebilir. Özellikle ‘Nükleik asit-protein sentezi’ sorusu ve ‘Popülasyon genetiği’ sayılabilecek soru daha çok dikkat çekiyor. Bunun dışında sürpriz sayılabilecek bir soru yok. Diğer sorular temel Biyoloji bilgisi ile çözülebilecek düzeyde. Sorular geneli itibariyle müfredata uygunluk gösteriyor. ’Ekoloji’ ve ‘Bitki biyolojisi’ sorularının oranı biraz azalmış.

BİYOLOJİ BİLGİYE DAYALI

Nesibe Aydın Okulları uzmanları:

FİZİK: Sorular MEB’in özellikle son birkaç yıldır fizik konularının kazanımları ile ilgili yaptığı güncellemelerin içeriğine uygun. Müfredat dışından herhangi bir soru ya da kavram yok. Son birkaç yılın sınavlarıyla karşılaştırdığımızda, zorluk bakımından birbirine yakın olduğu gözlendi. Fen bölümünün tamamı değerlendirildiğinde, fizik sorularının öğrencileri zorladığı, öğrencilerin sıralamasında ve puanlarında daha belirleyici olacağı sonucuna varıldı. Fizik bölümünün belirleyici ders olmasında, 12’nci sınıf müfredatında bulunan modern fizik konuları ile ilgili sorular etkili oldu.

KİMYA: Kimya soruları genel olarak öğretim programlarına uygun. Müfredatı tarayıcı sorulardan oluşmuş. Geçmiş yıllarda olduğu gibi organik kimya sorularının yine belirleyici olduğu saptandı. Kimya sorularının bilgi ağırlıklı olduğu ve genel olarak 2015 kimya sorularından biraz daha zor olduğu sonucuna ulaşıldı.

BİYOLOJİ: Biyoloji soruları bilgiye dayalı. Soruların yaklaşık 1/3’ü 12’nci sınıftan; diğerleri ise 9, 10, 11’inci sınıf konularından dengeli bir dağılımla sorulmuş. 2015 LYS sınavı ile karşılaştırıldığında, bu yılın sınav sorularının daha kolay olduğu tespit edildi.

LYS Puan Türü Dağılımı
MF puan türü grubu MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4,
TM puan türü grubu TM-1, TM-2 ve TM-3,
TS puan türü grubu TS-1 ve TS-2,
Dil puan türü grubu da DIL-1 ve DIL-2 puan türlerinden oluşacak.

Puan türleri ile her bir puan türünde LYS testlerinin yüzde olarak ağirlikli dağilimlari şöyle:

MF grubundaki puan türlerine göre;
MF-1’de;
Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 16,
Sosyal yüzde 5,
Fen yüzde 8,
Matematik yüzde 26,
Geometri yüzde 13,
Fizik yüzde 10,
Kimya yüzde 6
ve Biyoloji yüzde 5;

MF-2’de;
Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 11,
Sosyal yüzde 5,
Fen yüzde 13,
Matematik yüzde 16,
Geometri yüzde 7,
Fizik yüzde 13,
Kimya yüzde 12,
Biyoloji yüzde 12;

MF-3’te;
Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 11,
Sosyal yüzde 7,
Fen yüzde 11,
Matematik yüzde 13,
Geometri yüzde 5,
Fizik yüzde 13,
Kimya yüzde 14
ve Biyoloji yüzde 15;

MF-4’de;
Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 14,
Sosyal yüzde 6,
Fen yüzde 9,
Matematik yüzde 22,
Geometri yüzde 11,
Fizik yüzde 13,
Kimya yüzde 9
ve Biyoloji yüzde 5.

TM grubundaki puan türlerine göre;
TM-1’de;
Türkçe yüzde 14,
Temel Matematik yüzde 16,
Sosyal yüzde 5,
Fen yüzde 5,
Matematik yüzde 25,
Geometri yüzde 10,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 18
ve Coğrafya-1 yüzde 7;

TM-2’de;
Türkçe yüzde 14,
Temel Matematik yüzde 14,
Sosyal yüzde 7,
Fen yüzde 5,
Matematik yüzde 22,
Geometri yüzde 8,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 22
ve Coğrafya-1 yüzde 8;

TM-3’te;
Türkçe yüzde 15,
Temel Matematik yüzde 10,
Sosyal yüzde 10,
Fen yüzde 5,
Matematik yüzde 18,
Geometri yüzde 7,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25
ve Coğrafya-1 yüzde 10.

TS grubundaki puan türlerine göre;
TS-1’de;
Türkçe yüzde 13,
Temel Matematik yüzde 10,
Sosyal yüzde 12,
Fen yüzde 5,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 15,
Cografya-1 yüzde 8,
Tarih yüzde 15,
Coğrafya-2 yüzde 7
ve Felsefe Grubu yüzde 15;

TS-2’de;
Türkçe yüzde 18,
Temel Matematik yüzde 6,
Sosyal yüzde 11,
Fen yüzde 5,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25,
Coğrafya-1 yüzde 5,
Tarih yüzde 15,
Coğrafya-2 yüzde 5
ve Felsefe Grubu yüzde 10.

Yabanci dil grubundaki puan türlerine göre;
DIL-1’de;
Türkçe yüzde 15,
Temel Matematik yüzde 6,
Sosyal yüzde 9,
Fen yüzde 5
ve Yabanci Dil yüzde 65;

DIL-2’de ;
Türkçe yüzde 25,
Temel Matematik yüzde 7,
Sosyal yüzde 13,
Fen yüzde 5
ve Yabanci Dil yüzde 50 olarak belirlendi.

1.6 MİLYON ADAY YARIŞA KATILIYOR

Bu yıl YGS’de herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alan adayların sayısı 1 milyon 600 bin 49 oldu. Geçen yıl ise LYS’lere katılma hakkı kazanan aday sayısı 1 milyon 369 bin 147 olmuştu. Geçen yıl ile kıyaslandığında ise bu yıl LYS’lere katılma hakkı kazananların sayısının 230 bin 902 kişi arttığı görülüyor. Yani bu yıl LYS’de adayların rakip sayıları artmış oldu. Ancak bu hakkı kullanmayan adayların sayısının da yüksek olduğunu unutmayın. Örneğin geçen yıl 415 bin aday LYS’lere başvuru yapmadı. Adayların sınavlara katılmaktan vazgeçme nedenlerinin başında “puanını yetersiz bulmak’ geliyor. Puanını düşük bulan adaylar istemedikleri bölümlere yerleşebilecekleri gerekçesiyle sınavlara girmekten vazgeçip şanslarını bir sonraki yıl denemeyi tercih edebiliyor

517 BİN ADAY ELENMİŞ OLDU

Bu yıl LYS’lere girme hakkını elde edemeyen aday sayısı da 517 bin 25 oldu. Bu adaylar YGS’nin herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alamadıkları için sınavlara katılma hakkını kaybetti. EN BÜYÜK TALEP LYS-1’E LYS başvuruları incelendiğinde ise en büyük başvurunun Matematik Sınavı’na (LYS-1) olduğu görülüyor. Geçen yıl LYS- 1’e başvuran aday sayısı 779 bin 281 olmuştu. İkinci sırada ise Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) geliyor. Bu sınava başvuranların sayısı da 772 bin 735 oldu. Fen Bilimleri (LYS-2) ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavlarına da 400 binin üzerinde aday başvuruda bulunuyor.

EN BÜYÜK TALEP LYS-1’E

LYS başvuruları incelendiğinde ise en büyük başvurunun Matematik Sınavı’na (LYS-1) olduğu görülüyor. Geçen yıl LYS- 1’e başvuran aday sayısı 779 bin 281 olmuştu. İkinci sırada ise Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) geliyor. Bu sınava başvuranların sayısı da 772 bin 735 oldu. Fen Bilimleri (LYS-2) ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavlarına da 400 binin üzerinde aday başvuruda bulunuyor

ŞİFRENİZİ UNUTURSANIZ?

Tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını öğrenme vb. işlemlerinizi şifrenizle yapacaksınız. Elektronik ortamda yapacağınız tüm işlemlerde gerekli olacak bu şifreyi özenle saklamanız gerekiyor. Ama kaybeder ya da unutursanız da ÖSYM’nin https://ais.osym. gov.tr adresine girerek ücretsiz edinebilirsiniz. Bunun için “Şifremi Unuttum” alanına girip soruları doğru yanıtladığınızda yeni şifre alabilirsiniz. Bir başka seçenek ise ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri’ne veya ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş Başvuru Merkezleri’ne nüfus cüzdanı ya da pasaport ile şahsen başvurup, 5 TL ödeyerek yeni şifre alabilirsiniz.

HEM LYS HEM DE ÖZEL YETENEK HAKKI VAR YÜKSEKÖĞRETİM

kurumlarına iki yol ile öğrenci alınıyor. Bunlardan birisi YGS ve LYS puanlarına göre tercih listesi hazırlama ve ÖSYM’ye gönderme. Merkezi yerleştirme denilen bu sistemde ÖSYM sizi puanlarınıza göre bir yükseköğretim programına yerleştiriyor. Üniversiteli olmak için ikinci yol ise özel yetenek sınavları. Bu sınavları üniversiteler kendileri düzenliyor ve öğrencilerini de kendileri seçiyor. Bu sınavlara katılmak için adayların YGS’de herhangi bir puan türünde 150 ve üzerinde puan alması gerekiyor.

Adayların merak ettiği sorulardan biri de hem özel yetenek hem de LYS’lere başvuru hakkı olup olmadığı. Hem özel yetenek hem de LYS’lere başvurabilir ve ikisinin sınavlarına da girebilirsiniz. Hatta LYS puanlarınızla da tercih yapabilirsiniz. Sadece eğer bir yükseköğretim programına yerleşir, özel yetenek sınavıyla da aynı hakkı kazanırsanız birini seçmeniz gerekir. Çünkü aynı anda iki programa birden kayıt olamazsınız.

TERCİH İÇİN 180 PUAN ŞARTI VAR

Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin ardından adayların hem YGS hem de LYS yerleştirme puanları ortaöğretim başarı puanları eklenerek açıklanacak. Tercihlerde bu puanlar kullanılacak. LYS’de de tercih hakkına sahip olabilmek için 180 puan barajı olacak. LYS’de 180 ve üzerinde puan alanlar LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve önlisans programlarını tercih edebilecek. LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu önlisans programları, açıköğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olacak.

LYS’LERİN PUANLARI NEDİR?

Tercihlerinizi hem Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) hem de Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarınıza göre yapacaksınız. Sonuçları geçtiğimiz 25 Mart’ta açıklanan YGS’de elinizde 6 farklı puan türü var. Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin 5 ayrı sınavına da girerseniz bu kez elinizde 4 ana gruptan 12 puan türü olacak. Yükseköğretim kurumlarını tercihlerinizde de bu farklı 18 puan türüne göre tercih yapacaksınız. İşte LYS puanları:

MATEMATİK FEN (MF) PUANLARI

MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 olmak üzere 4 farklı puan türü var. Matematik ağırlıklı MF-1 puanlarını istatistik ve temel bilimler gibi bölümleri tercih ederken kullanacaksınız. Fen ağırlıklı temel bilim programları için ise MF-2 puan türüne ihtiyacınız olacak. Bu bölümler arasında fizik, kimya, biyoloji ile bu bölümlerin öğretmenlikleri yer alıyor. MF-3 puanlarını ise diş hekimliği, eczacılık, tıp gibi sağlık bilimleri programlarını tercihlerinizde kullanacaksınız. Mühendisliklerin de aralarında olduğu bölümlere girebilmek için MF-4 puanı kullanılacak.

TÜRKÇE MATEMATİK (TM) PUANLARI

TM-1, TM-2, TM3 olmak üzere 3 farklı TM puan türü olacak. Bu puanlarla girebileceğiniz bölümlere baktığımızda ise işletme, ekonomi, uluslararası girişimcilik, finans gibi programlar matematik ağırlıklı TM-1 puanı ile öğrenci alacak. Türkçe-edebiyat ve matematik ağırlıklı bir puan türü olan TM-2 ile ise eşit ağırlıklı programları tercih edebileceksiniz. Geçen yıldan bu yana TM-3 puanı ile öğrenci alan hukuk fakültelerinin yanı sıra AB ilişkileri, kamu yönetimi, siyaset bilimi programlarına girebileceksiniz.

TÜRKÇE SOSYAL (TS ) PUANLARI

TS puanlarında TS-1 ve TS-2 olmak üzere 2 puan türü olacak. Bunlar sözel puanları ifade ediyor. TS-1 puanı ile animasyon, basın yayın, TS-2 ile ise görsel iletişim, halkla ilişkiler gibi programları tercih edebilirsiniz. DİL PUANLARI 3 farklı Dil puanı var. İngilizce, Fransızca gibi Batı dillerini Dil-1, İspanyolca gibi programları DİL-2, Çince, Japonca gibi Doğu dillerini ise Dil-3 puanı ile tercih edeceksiniz.

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir