Formasyon Kontenjanları Açıklandı mı?
*** YÖK'ün Güncel Duyurularından Haberdar Olmak için Buraya Tıklayınız
YÖK Başkanı Yekta Saraç, pedagojik formasyon konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
1. Pedagojik formasyon programlarıyla ilgili bazı çalışmalar yaptığımızı sizlerle daha önce paylaşmıştık.
2. İsteyen herkese pedagojik formasyon belgesi vermek suretiyle gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmayı doğru görmüyorum.
3. Bu konudaki nicelik yani kemiyet ile nitelik yani keyfiyet ikileminde tercihimizi "kalite ve nitelikten" yana yapmaktayız.
4. Bu nedenlere bağlı olarak halen yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Programlarının lisansüstü düzeyde uygulanması konusunda,
5. Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubumuzca çalışmalar yapılmaktadır.
6. Öğretmen Strateji Belgesi de bize bu konuda yol gösterici olacaktır.
7.Söz konusu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar,bu programların istihdam odaklı olarak daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verdik.
8.Bu dönem, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15 bin olarak belirlenmiş,
9.Söz konusu kontenjanın alanlara göre dağılımı,talep ve istihdam dengesi gözetilerek üniversitelerin ilgili kurullarınca yapılacaktır.
10. Bu kararın öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ederim.
PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bazı açıklamalarda, pedagojik formasyon programlarıyla ilgili olarak Kurulumuzca bazı çalışmaların yapıldığı ifade edilmiştir.
Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda öğretmen ihtiyaç analizleri de Kurulumuza ulaşmıştır.
Konu alanı uzmanlarıyla yapılan çalışmalar sonucu, başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici olarak bir azaltmaya gidilmesi ve ikinci öğretim programlarının da tamamen kapatılması konusunda bir mutabakat oluşmuştur.
Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan Öğretmen Strateji Belgesi üzerindeki çalışmalar devam etmektedir. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ataması yaptığı pek çok alanda ihtiyacın çok üstünde öğretmen adayının atanma talebinde bulunduğu da kamuoyunun malumudur.
Bir ülkenin sahip olduğu insan gücü, en değerli kaynak olup bu kaynağa doğru biçimde yatırım yapılması da o denli önemlidir. Kurulumuz, yükseköğretimi planlama görevinden hareketle, gelecekle ilgili olarak popülist yaklaşımlardan uzak şekilde olabildiğince rasyonel planlamalar yapmayı şiar edinmiştir.
Bu bağlamda, geleceğin insan gücünün yetiştirilmesinde en önemli unsurlardan biri olan öğretmenlerin de üstün mesleki niteliklere ve donanıma sahip olarak yetiştirilmesi, ülkemizin bekası açısından son derecede hayati bir önem taşımaktadır.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde öğretmen adayı yetiştirme programları incelendiğinde, lise öğretmenlerinin giderek artan oranda Lisansüstü Eğitim Programları yoluyla yetiştirilmeye başlandığı gözlenmektedir. Bu konudaki yeni eğilimlerde, eğitim süresi yönünden yükseköğretim kurumlarındaki teorik eğitimler için ayrılan süre kadar okullarda yapılan uzun süreli gözlem ve uygulamalar da en az teorik eğitimler kadar önem kazanmaktadır. Öğretmen yetiştirme işi, hayat boyu devam eden bir süreç olup mesleğin icrası sırasında da sürekli mesleki eğitimin kurumsallaştırılması şeklinde devam etmektedir.
Diğer taraftan okullardaki eğitimin niteliği açısından, geniş bir aday öğretmen havuzu içinden seçim yapmak imkanının da bütünüyle ortadan kaldırılmaması icap etmektedir.
Ülkemizin geleceğinin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi yetiştirecek öğretmen adaylarının niteliği, mesleğe bağlılık ve yatkınlığı, mesleki yeterlilik ve yetkinliklere sahip olmaları gibi hususlar göz önünde bulundurulması gerekirken diğer yandan isteyen hemen herkese pedagojik formasyon belgesi vermek suretiyle gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmak da doğru bir yaklaşım değildir.
Önümüzdeki dönemde daha nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek için öğretmen yetiştirme programlarıyla ilgili bazı güncellemelerin yapılması düşünülmektedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı kararı, söz konusu kararda güncellemenin yapıldığı Ağustos 2014 tarihli Tebliğler Dergisi'nde yer alan ve öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarından mezun olanlar için açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları'nın sürdürülmesi konusunda da yoğun talepler gelmektedir.
Kurulumuz, bu konudaki nicelik yani kemiyet ile nitelik yani keyfiyet ikileminde tercihini "kalite ve nitelikten" yana yapmaktadır.
Bu nedenlere bağlı olarak halen yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Programlarının lisansüstü düzeyde uygulanması konusunda Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubumuzca çalışmalar yapılmaktadır. Öğretmen Strateji Belgesi de bize bu konuda yol gösterici olacaktır.
Söz konusu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar bu programların istihdam odaklı olarak
daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verilmiştir. Bu dönem, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15.000 olarak belirlenmiş olup söz konusu kontenjanın alanlara göre dağılımı, talep ve istihdam dengesi de gözetilerek üniversitelerin ilgili kurulları tarafından yapılacaktır.
Lisans Öğrencileri Pedagojik Formasyona Nasıl Başvuru Yapabilir?
Üniversitelerin kurumsal kapasitesine bağlı olarak en erken lisans programlarının birinci sınıfını (ikinci yarı yılını) tamamlamış öğrenciler, program açma izni verilen ilgili üniversitelerin eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümünde açılan pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvurabilirler.
Açık öğretim fakültelerinin (AÖF) mezunları da pedagojik formasyona başvuru yapabilir mi?
Yukarıda karar ve çizelgede, yer alan lisans programları AÖF programları içinde de yer alıyorsa bu bölüm mezunları da pedagojik formasyona başvuru hakkına sahiptirler.
Yurtdışındaki üniversitelerden mezun olanlar pedagojik formasyona başvurabilir mi?
Yurt dışındaki bazı üniversitelerden mezun olup da alan denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ve denklik belgesi alan adaylar da aynı adı taşımak kaydıyla, açılan programlara başvurabilir.
Pedagojik formasyon programının kontenjanları neye göre belirleniyor?
Pedagojik formasyon programlarında her bir alana ayrılan kontenjanlar, program açmak için Yükseköğretim Kuruluna başvuran üniversitelerin talepleri ve kapasiteleri, ilgili alanda lisans eğitimi gören öğrenci ve mezunların yoğunluğu gibi durumlar dikkate alınmaktadır. Bu nedenle her üniversiteye, eşit sayıda kontenjan ayırmak mümkün olmamaktadır. Program açılan her üniversite ilgili alanlardaki kendi lisans programlarını ve üniversite dışından başvurabilecek potansiyel adayları gözönüne alarak kendilerine verilen toplam kontenjanı alanlara göre taksim etmektedir.
Neden her üniversitede pedagojik formasyon programı açılmıyor?
Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.
Bazı alanlarda neden pedagojik formasyon programı açılmıyor?
Türkiye’de üniversitelerde çok sayıda lisans programı bulunmaktadır. MEB Talim ve Terbiye Kurulu kararında bu alanlarda hangileri yer almışsa o alanlarda program açılmaktadır. Bu kararda yer alan bazı öğretmenlik alanlarında, örneğin sınıf öğretmenliği alanında, sadece eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği programı mezunları istihdam edilmektedir. Bu nedenle adı geçen karar ve ekinde yer alan çizelgede yer alan bütün alanlarda program açılabilir.
Pedagojik formasyon programlarının ücreti neye göre belirlenmektedir?
Geçmişte üniversiteler, pedagojik formasyon programlarının ücretlerini kendileri belirlemekte bu da öğrenciler tarafından çeşitli şikayetlere konu olmakta idi. Bazı üniversiteler tarafından adaylardan, 10.000 TL’ye varan ücretler talep edilmiştir. Bu nedenle alınacak ücretler, devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim fakültelerinin 2. öğretim ücretlerine endekslenerek söz konusu öğrenim ücretinin en fazla iki katı olarak belirlenmiştir.
Her öğrenci yada mezun kendi üniversitesinde pedagojik formasyon eğitimi almak zorunda mıdır?
Her öğrenci ya da mezun, kendi öğrencisi veya mezunu olduğu üniversite dışında program açılan başka üniversitelere de başvurabilir. Program açılan her üniversitede toplam kontenjanın bir kısmı, kendi lisans öğrencilerine ayrılırken bir kısmı da dışarıdan başvuran adaylara ayrılmaktadır.
Pedagojik Formasyon Ücretleri Ne Kadar ve Neye Göre Belirleniyor?
Pedagojik Formasyon sertifika ücreti o yıl için Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenen Eğitim Fakülteleri için tespit edilen İkinci Öğretim öğrenim ücretinin en fazla iki katına kadar olabiliyor.
Pedagojik Formasyona Kayıt İçin Hangi Belgeler İstenir?
Programa Kayıt İçin Gerekli Belgeler:
a. Kayıt İçin Başvuru Dilekçesi
b. Halen lisans öğrencisi olanlar için Öğrenci Belgesi; Lisans mezunları için Onaylı Mezuniyet Belgesi ya da Diploma (Yurtdışındaki üniversitelerden yükseköğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliği, kayıt sırasında belgelendirilmelidir);
c. Lisans Mezunları için Onaylı Lisans Not Durum Belgesi
d. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Aslını ibraz etmek kaydıyla)
e. İki Adet Vesikalık Fotoğraf
f. Öğrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceği banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu.
g. Kurumca istenebilecek diğer belgeler.
PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR İÇİN TIKLAYIN
Pedagojik Formasyon
- Eğitim Fakültelerinde 2. Öğretimler Kapanacak
- Formasyon Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- Formasyon için Kontenjanları Üniversiteler mi Belirleyecek?
- Formasyon Kontenjanları Açıklandı mı?
- Formasyon Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- Formasyonda sayı 10 kat arttı
- OSYM Pedagojik Formasyon Sonuçları TC ile Sorgula!
- ÖSYM Formasyon Sonuçları Yarın Açıklanıyor mu?
- ÖSYM Pedagojik Formasyon Yerleştirme Sonuçları Öğren!
- Pedagojik Formasyon Ek Yerleştirme Kontenjanları
- Pedagojik Formasyon Kayıtları Ne Zaman?
- Pedagojik Formasyon Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak Formasyon sonuçları YÖK
- Pedagojik Formasyon Sonuçları ÖSYM Ekranı
- Pedagojik Formasyon Sonuçları Sorgula! ÖSYM Üniversite Formasyon Sonuç
- Pedagojik Formasyon Sonuçları Tıklayın!
- Pedagojik Formasyon Tercih İşlemleri için Tıklayın!
- Pedagojik Formasyon Veren Üniversiteler
- Pedagojik Formasyon Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- Pedagojik Formasyonla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- Üniversiteliler Okurken Formasyon Alabilecek
- YÖK'ten 'pedagojik formasyon' için yeni adım
ÖSYM Arşiv
- ÖSYM'den "100 puan" açıklaması
- Yeni sınav sistemi açıklaması
- LYS'ye doğru ÖSYM Başkan'ından açıklama
- ÖSYM'nin internet sitesi çökertildi
- ÖSYM'den flaş puan kararı
- ÖSYM'ye siber saldırı site çökertti
- ÖSYM'de skandal
- ÖSYM Cevap Kağıtlarını Yayınladı
- ÖSYM sınav takvimi açıklandı
- ÖSYM'den sahte belge açıklaması
- ÖSYM'den üniversitelere şaşırtan e-mail
- ÖSYM: Sınav tekrarlanacak
- ÖSYM Başkan'ından KPSS açıklaması
- ÖSYM'den flaş KPSS açıklaması
- ÖSYM'den ek yerleştirme açıklaması
- ÖSYM, parmak izi ve retina önlemi alabilecek
- Sınavda kopyaya radikal çözüm
- KPSS sonuçları açıklandı
- ÖSYM'den tercih kolaylığı
- ÖSYM'den Büyük Kolaylık
- ÖSYM'den KPSS adaylarına kritik uyarı
- ÖSYM'de köstebek iddiası
- ÖSYM, özel güvenlik hizmeti ihalesini iptal etti
- ÖSYM Başkanı 'esnetme' talebinde bulundu
- Üniversite sınavında bir ilk!
- ÖSYM, "özel"lerin sınavlarına talip
- ÖSYM din sorusu için örnek test hazırladı
- ÖSYM'den 'başvuru tarihi' açıklaması
- Özürlü memur alımı için tercih kılavuzu yayınlanacak
- YGS giriş belgelerine ÖSYM sitesinden erişilebiliyor
- ÖSYM'ye saatli kamera
- ÖSYM'den casus gözlüğe sıkı takip
- ÖSYM adaylar için kamu spotu hazırladı
- ÖSYM uzman yardımcısı alacak
- ÖSYM bugün hizmet veremiyor
- YGS soruları ve cevapları! ÖSYM YGS soru ve cevapları
- Memur olma şansınızı hesaplayabilirsiniz!
- LYS puanları nasıl hesaplanacak?
- KPSS'ye Kaç Kişi Başvurdu?
- ÖSYM KDK Uzman Yardımcılığı Sınavı Giriş Belgesi İndir
- MEB GYS Sınav Giriş Belgesi İndir
- Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı
- KDK Uzman Yardımcılığı Sınavıyla Alakalı Tüm Detaylar
- MEB GYS Aralık Soru Ve Cevaplarını İndir
- MEB GYS Tercih Sonuçları Açıklandı mı?
- ÖSYM Başkanı Ömer Demir’den Adaylara Uyarılar!
- ÖSYM'den ALES ve KPSS Lisans Başvuru Açıklaması
- ÖSYM Başkanı'ndan Tebdil-i Kıyafet ile Sınav Teftişi
- KDK Uzman Yardımcılığı: Sınav Sonuçlarının Açıklanması
- Sayıştay Eleme Sınav Sonuçları Tıkla-Öğren!
- Engellinin Nakline Yeni Düzenleme
- Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Eğitim Bilgileri
- ÜGYS Başvurusu Ne Zaman?
- ÖSYM Medya Haberlerine Açıklık Getirdi
- ÖSYM'den MEB'e Uyarı Geldi
- ÖSYM'den Basın Açıklaması
- YGS için Emniyet ve Jandarmadan Kusursuz Takip
- ÖSYM'den YGS öncesi önlem
- ÖSYS 2014
- ÖSYM Uzman Yardımcılığı Sınav Yerleri Tıkla Öğren
- KPSS Sınavı
- ÖSYM Uzman Yardımcılığı Sözlü Sınav Sonuçları Açıklandı
- Pedagojik Formasyon
- Sayıştay Eleme Sınav Başvuruları Başladı
- Adli Yargı Başvuruları Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuru Kılavuzu Tıkla-İndir!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Ön Başvuru Sonuçları Öğren!
- Sayıştay Yazılı Sınav Giriş Belgeleri için Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonuçları Tıklayın!
- Yeni ÖSYM Başkanı Kimdir?
- ÖSYM Sözleşmeli Uzman Personel Alımı Başvuru Şartları
- AYM, ÖSYM soruları kararı gerekçesini açıkladı
- ÖSYM Sözleşmeli Bilişim Personel Alımı Başvuru Sonuçları Öğren
- ÖSYM Sınav Kuralları Değişiyor mu?
- ÖSYM Yeni Bir Sınav Sistemi Başlatıyor
- ÖSYM'de Yeni Sistem Tüm Sınavlarda Uygulanacak
- ÖSYM Tüm Sınavları Mercek Altına Aldı
- ÖSYM başkanı istifa etti
- ÖSYM'de istifa bir çözüm mü? Kurum bundan sonra nasıl yol alacak?