Üniversite Taban Puanları Düşer mi Yükselir mi 2018?



2018 Üniversite Taban Puanları Düşecek mi,2018 Üniversite Taban Puanları Düşer mi,Üniversite Taban Puanları Düşecek mi 2018,2018 Üniversite Taban Puanları Yükselir mi,2018 Üniversite Taban Puanları Değişir mi,2018 Üniversite Taban Puanları Düşer mi Yükselir mi? İşte Tüm Merak Edilenler burada...

2018 yılında üniversite bölümleri puanlarının düşüp düşmeyeceği konusu oldukça merak konusu ve çok tartışılacağa benziyor. Peki,2018 Üniversite Taban Puanları Düşecek mi Yükselecek mi? Bunu değerlendirelim.Şunu unutmamak ve de kabul etmek gerekir ki her sene oluşan 10-15 puanlık bir farkın gayet doğal olduğunu kabul etmeliyiz.Taban Puanlarındaki bu farklı seyrin öğrencilerin YKS’ler sonrası alacağı puanların da büyük ölçüde etkisi bulunmaktadır.

TYT YKS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

TYT YKS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir


Dikkat: Her yıl yaklaşık 2 milyon adayın girmek için yarıştığı YGS'de baraj yükseltildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YGS barajını 140'tan 150'ye çıkardı. Buna göre önceki yıllarda 16 net yapan barajı aşarken artık 20 net yapan ikinci aşamaya girmeyi hak edecek.

Üniversite kontenjanları artacak mı, üniversite kontenjanları artıyor mu,üniversite kontenjanları 2018...

*** 2018 yılına ait veriler henüz netleşmiş değil.Sayısal değerler hakkında yapılacak açıklamalar gelinceye kadar yeni tercih sürecine katkı sağlaması açısından geçen senenin verilerine bir göz atalım...


Üniversite kontenjanları sınava başvuran öğrenci sayısının artması üzerine artırılacak ve daha çok aday üniversiteli olacak. Üniversite kontenjan sayıları daha önceki senelerde öğrenci sayısından bağımsız her sene üniversitelerin açtıkları bölümlerin bildirdiği kapasite sayısı üzerinden belirleniyordu.

Üniversite adaylarına sevindirici haber YÖK tarafından verildi. Tercih yapacak öğrenci sayısının artması üzerine kontenjanlar yüzde 10 kadar artırıldı. Öğrencilere bu yıl tam 1 milyon 6 kişilik üniversite kontenjanı sağlanmış durumda. Adayların bu artışı göz önünde bulundurarak tercih yapması tavsiyemizdir.

Bu yıl üniversite sınavına toplam 953.280 bin aday başvurdu. Bu nedenle kontenjanlarda bir artış yapılarak düzenlemeye gidildi. Kontenjan artışının asıl amacı öğrencilere daha çok eğitim imkanı sağlamak ve ülke geleceğine katkıda bulunmak olarak açıklandı.




* "2017 ve 2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM" Ulaşmak için BURAYA TIKLAYINIZ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En çok kontenjana sahip olan üniversiteler:

161 bin 557 ile Anadolu Üniversitesi (AÖF dahil)
35 bin 301 ile İstanbul Üniversitesi,
28 bin 48 ile Atatürk Üniversitesi,
19 bin 127 ile Selçuk Üniversitesi,
16 bin 865 ile Süleyman Demirel Üniversitesi,
16 bin 570 ile Kocaeli Üniversitesi,
15 bin 707 ile Sakarya Üniversitesi,
14 bin 786 ile Akdeniz Üniversitesi,
14 bin 247 ile Dumlupınar Üniversitesi,
13 bin 525 il Celal Bayar Üniversitesi aldı.


Yeni Üniversiteler Hangileri?

AK Parti grubu tarafından TBMM’ye getirilen Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Genel Kurulda kabul edilerek kanunlaştı. Kanuna göre; Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulması, Hatay’ın İskenderun ilçesinde İskenderun Teknik Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulması, Antalya’nın Alanya ilçesinde Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulması ve bu üniversitelere ait kadroların tahsisi öngörülüyor. Kanuna eklenen ek maddeler ile İstanbul Rumeli Üniversitesi ve Antalya AKEV Üniversitesi adı altında iki de vakıf üniversitesi kuruldu.

Kapatılan üniversiteler hangileri?

1- Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
2- Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
3- Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
4- Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
5- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
6- Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
7- Mevlana Üniversitesi (Konya)
8- Şifa Üniversitesi (İzmir)
9- Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
10- Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
11- Kanuni Üniversitesi (Adana)
12- İzmir Üniversitesi (İzmir)
13- Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
14- Gediz Üniversitesi (İzmir)
15- Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)

Hangi üniversitelerin adı değişti?

Yeni kanuna göre adı değişen üniversiteler hangileri? İkisi İstanbul'da olmak üzere iki devlet, iki de vakıf üniversitesi kuruldu yeni üniversitelerin adı ne oldu? 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, İkisi İstanbul'da olmak üzere iki devlet, iki de vakıf üniversitesi kuruldu. Ayrıca bazı üniversitelerin de ismi değiştirildi.
İstanbul'da Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğe sahip İstanbul Kent Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kuruldu.
Diğer vakıf üniversitesi ise Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitim Vakfı tarafından ise Beykoz Üniversitesi olarak kuruldu.
İzmir'de ise kapatılan üniversitelerin yerine iki devlet üniversitesi kuruldu. İzmir Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi adıyla kurulan üniversitelerde eğitim, hukuk, mühendislik, sosyal bilimler, sağlık gibi çok sayıda fakülte bulunuyor.

ÜNİVERSİTELERİN ADI DEĞİŞTİ

Diğer yandan, Celal Bayar Üniversitesi ‘Manisa Celal Bayar Üniversitesi', Niğde Üniversitesi ‘Ömer Halisdemir Üniversitesi', Tunceli Üniversitesi ‘Munzur Üniversitesi', Yeni Yüzyıl Üniversitesi ‘İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi' Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ‘Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi' Gedik Üniversitesi ‘İstanbul Gedik Üniversitesi' olarak değiştirildi.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eğitim Fakülteleri:

Eğitim fakültelerinde büyük bir değişiklik beklenmiyor. Pedagojik formasyonun kolaylaştırılması nedeniyle bazı öğretmenliklerde 5-10 puanlık düşüşler olabilir.

Fen Edebiyat Fakülteleri:

Fen Edebiyat fakültelerinin, formasyon sıkıntısı şuan için giderildi. Buradan isteyen öğretmenlik için formasyon eğitimi alabilecek. Ayrıca devletin temel bilimler için çeşitli burs programları var. Bu nedenle özellikle fizik, kimya, biyoloji gibi alanlarda puanların artması beklenmekte.

Tıp Fakültesi:

Sayısal öğrencileri için ana hedef olan ıp fakülteleri, her zaman gözde ancak tıp fakültelerinin kontenjanları geçtiğimiz yıl oldukça artmıştı. Hatta bu durum bazı eğitimciler tarafından eleştirilmişti. Bu nedenle tıp fakülteleri puanlarında büyük bir artış beklenmemekte. Girilmesi daha kolay hale gelebilir.


Hukuk Fakültesi:

Kontenjan artışı olursa puanlarda küçük bir düşüş olabilir. Onun dışında hukuk fakülteleri normal seyrinde devam etmesi beklenmekte.

Mühendislik Fakülteleri:

Mühendislik fakültelerinde bölümlere göre bir puan değişikliği yaşanması beklenmemekte.Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine, Mimarlık, İnşaat, Bilgisayar, Endüstri Mühendislikleri için puanlarda düşüş beklenmiyor.

Gıda, Kimya, Çevre, Maden, Jeoloji, Harita, Peyzaj Mühendisliği gibi bölümler için ise puanlarda düşüş olası bir ihtimal.


2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir

2018 ÖSYS Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

2018 ÖSYS Tercih Robotu İndirmek için Tıklayınız

1 yorum

Hkn
22.09.2015 15:48

Vakıf Üniversiteleride düşürsün puanları

ÖSYM Tercih Kılavuzu