ÖSYS Tercih Kılavuzunda Değişiklik Yapılacak mı?
ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ÖSYS Tercih Kılavuzu'nda daha önce yapılmayan bir tarzda bilgilendirme yapılacağını açıkladı.
Diğer sınavlardaki başarı durumu da kılavuzda olacak.Bu yılki ÖSYS Tercih Kılavuzu'na göre tercih yapacak adaylar için bazı yeni bilgilere de yer verildi. Buna göre, tercih edilecek programların mezunlarının ÖSYM'nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumları ile programların akreditasyon bilgileri de gösterildi. Bu kapsamda, kılavuzda tıp fakültesi mezunları için TUS puanları, hukuk bölümleri için Adalet Bakanlığı Adli Yargı Sınavı Puanı (AYP) ile KPSS puan ortalamaları gibi bilgiler yer aldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite adaylarının daha gerçekçi ve bilinçli tercih yapması amacıyla bir çalışma başlatacak.Adayların tercihlerini daha rasyonel temellere dayandırması hedeflenen çalışmaya göre,tercih kılavuzunda bölümlerde kaç öğretim üyesinin vazife yaptığı, o programların mezunlarının ne kadar olduğu, sayısı, akredite edilip edilmediği gibi bilgiler yer alacak.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, 10 Aralık 2014 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Rektörler Toplantısı” ile Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitesi rektörleriyle bir araya geldi.
YÖK Başkanı Saraç’ın göreve geldikten sonra rektörlerle ilk görüşmesi özelliğini taşıyan toplantıda yükseköğretim reform çalışmaları, yükseköğretimin kalitesine ilişkin görüş ve öneriler ele alındı.
Yeni YÖK Yasa Taslağı’ndaki son durum, rektör seçimlerindeki yeni kriterler, kalite kurulunun kurulmasına dair çalışmalar gibi yükseköğretimin yeni dönemdeki yakın hedefleri hakkında görüş ve öneriler karşılıklı tartışıldı.Toplantının açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, yükseköğretim sisteminde yapmayı düşündükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Konuşmasında, üniversite adaylarının daha gerçekçi ve bilinçli tercih yapmalarına yardımcı olmak adına ÖSYS Tercih Kılavuzu’nda daha önce yapılmayan bir tarzda bilgilendirme yapılacağını belirten Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, konuyla ilgili şınları söyledi:
“DAHA BİLİNÇLİ TERCİHLER YAPACAKLAR”
” Bu sene öğrencilerimizin daha gerçekçi ve bilinçli tercih yapabilmelerine yardımcı olabilmek için daha önce yapılmayan bir tarzda tercih döneminde bilgilendirme yapılacak öğrenci adaylarımıza. İlk kez yapılacak bu bilgilendirmeyle adaylar
tercihlerini daha rasyonel temellere dayandırabilecek. Programlardaki kaç öğretim üyesinin vazife yaptığı veyahut o programların mezunlarının ne kadar olduğu, sayısı, akredite edilip edilmediği, bunlarla ilgili tercih kılavuzunda yer ayırmak istiyoruz. Daha bilinçli bir tercihin yolunu hazırlamakla birlikte,öğrencilerin yükseköğretim sistemine dahil olduktan sonra karar değişikliklerini kolaylaştırıcı, istedikleri bölümde okumalarına o bölümlerin gerektirdiği yetkinlikten vazgeçmeden imkan tanıyacak düzenlemeleri peşi sıra devam ettirmek düşüncesindeyiz.”
Yükseköğretimin sorunlarının pek çoğunun yasalardan değil uygulamalardan kaynaklandığına dikkat çeken Saraç, Artık YÖK’ün evet’lerinin ve hayır’larının gerekçelerini üniversitelerin daha iyi bileceğini vurguladı.
Saraç, bölümlerdeki kontenjan sorunları ile ilgili de şunları söyledi:
KONTENJAN BELİRLEME KONUSU
” Temel bilimlerdeki son yıllardaki yaşanan olumsuz durum hepimizi endişelendiriyor, bunlara da yönelik bazı kararlar almak durumundayız. Bu konu da gündemimizin önemli maddelerinden biri durumunda. Temel bilimlerde sorun, kontenjanların dolmaması ve dolsa bile taban puanın çok düşük biçimde olması şeklinde kendisini gösteriyor.
Sorunları farklı olup başka problemli alanlar da var. Örneğin hukuk ve sağlık programlarımız temel bilimlerin tam tersi. Yoğun öğrenci talebi olan ve hiç kontenjan dolma sorunu olmayan bölümler. Ama biri bireyin, diğeri devlet kurumlarının sağlığıyla ilgili bu programlarla ilgili tedbirler almadığımız takdirde ileride geri dönülmesi mümkün olmayacak hatalar ortaya çıkabilir.
Sorun yaşayan alanlar elbette bunlarla sınırlı değil; öğretmenlik programları, ziraat, su ürünleri gibi başka alanlara yönelik olarak da hızlı olarak tedbir almak durumunda olduğumuzu düşünüyoruz.
Yakın dönemde yapmak istediklerimiz ve özel konulardaki düşüncelerimiz söz konusu olduğunda ilgi alanlarından birisi de kontenjan belirleme konusu oluyor. Bu konuyla ilgili düşüncelerimize de işaret etmek isteriz. Aynı altyapı ve imkanlarla, aynı hoca sayısıyla devlet üniversiteleri daha az, vakıf üniversiteleri ise daha çok öğrenci alma eğiliminde. YÖK bu talepleri kamu yararını düşünerek dengeleme konumunda olan bir kurum. Yani işimiz aslında pek de kolay değil. Eğitim kalitesi, istihdam, toplumun beklentileri, bunları birlikte ele almamız gerekiyor hepsini. Sektörel analizler yapmak, yaptırmak istiyoruz ve buna başladık.
Kontenjanların belirlenmesinde tek faktör olarak üniversite talebini kabul etmek ne denli yanlış ise, YÖK’ün konuya ilişkin kararlarının gerekçelerini üniversitelerce bilinememesi, anlaşılamaması da bu nispette yanlış. Her konunun kuralları belli olmalı, uygulama ona göre yapılmalı. Kurallar gerekiyorsa değiştirilmeli, ama keyfiliği yönelmemek lazımdır diye düşünüyoruz. Kontenjan belirleme için de bunlar geçerli olacak.
Yani, kriterleri açık, anlaşılır olacak. Artık YÖK’ün evet’lerinin ve hayır’larının gerekçelerini üniversiteler daha iyi bilecek.”
2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir
2018 ÖSYS Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız
2018 ÖSYS Tercih Robotu İndirmek için Tıklayınız
YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir
Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir
YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!