ÖSYM 2018 Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu İNDİR!



ÖSYM Ek Yerleştirme Kılavuzu 2018 İndirmek için Tıklayın

ÖSYM Ek Yerleştirme Tercih İşlerini Gerçekleştirmek için Buraya Tıklayınız

2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu için Buraya Tıklayınız


* ÖSYM 2018 Boş Kalan Kontenjanlar Listesini Görmek için Buraya Tıklayınız



* 2018 Ek Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? İlgili Yazı için Buraya Tıklayınız


2018 ÖSYS Ek Tercih Ne Zaman? 2018 YKS Yerleştirme Sonuçlarının açıklanmasının ardından boşta kalan adaylar,ÖSYM Ek Yerleştirme Tercih günlerini bekliyorlar.Onlar için yeni bir ümit ve umut olacak olan,2018 ÖSYM Ek Yerleştirme İşlemleri kesin kayıtlar bittikten sonra alınmaya başlanacak. Peki,2018 ÖSYM Ek Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Açıklanacak?

2018 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (TYT) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (YKS) sonuçlarına göre 2018-2019 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. 2018- ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2018-ÖSYS'ye başvuru yapılmış olması zorunludur. Adaylar, 2018-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, Ağustos - Eylül 2018 tarihleri arasında T.C. Kimlik numarası ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Ek yerleştirme işlemleri, 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile Ek’te sunulmuş olan 2018-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen kural ve ilkelere göre yapılacaktır.

TYT YKS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

TYT YKS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

Ek yerleştirme işlemleri, 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2018-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.

EK KONTENJAN NEDİR ?

Üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısı “ek kontenjan”dır. Yapılan ikinci bir tercih dönemine “Ek Kontenjan dönemi” denir.

KİMLER EK YARLEŞTİRME YAPABİLİR?

Öğrencinin ek yerleştirme tercihi yapabilmesi için; 2018-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş ya da açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Özel Yetenek Sınavı (Tablo 5) ile bir bölüme yerleşen öğrenciler ek yerleştirme tercihi yapabilirler.

Önlisans programları için tercih yapacak öğrencilerden (Tablo 3A) en küçük puan koşulu aranmamaktadır.

KİMLER EK YARLEŞTİRME İÇİN BAŞVURAMAZ?

2018-ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

EK YERLEŞTİRME PUANLARI HAKKINDA BİLGİ

2018 YKS ilk yerleştirme sonrasında kontenjanı boş kalan programların taban puanları oluşamaz. Taban puanları oluşmayan bu programları; ek yerleştirmede barajı geçen herkes tercih edebilir.

Örnek 1: İlk yerleştirmede 40 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 38 kişi yerleşip bunlardan 35'i kayıt yaptırdıysa, ek yerleştirme kontenjanı 5 olur. Bu bölümün bütün kontenjanı ilk yerleştirmede dolmadığı için, taban puan oluşamaz. Ek yerleştirme döneminde tercih etmek için o bölümün puan türünde barajı geçmek için (lisans programları için 180) yeterlidir.

Ek yerleştirmede taban puan, sadece kontenjanı tamamen dolan bölüm ve programlarda oluşur.

Örnek 2: İlk yerleştirmede 80 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 80 kişi yerleştirildiyse, bu bölümün taban puanı, yerleştirilen son kişinin puanından oluşur. Yerleştirilen kişilerden 4 kişi kaydını yaptırmadığı taktirde bölümün ek yerleştirme kontenjanı 4 olur. Yerleştirme sonrasında bölümün tamamı dolduğu için ek yerleştirme döneminde bu bölümü tercih etmek için taban puanına göre tercih yapmak gerekir.

Örnek 3: Öğrenci alımını ilk defa ek yerleştirme döneminde yapacak olan bir bölümü, ek yerleştirme ile tercih etmek için ilgili puan türünde barajı geçmek yeterlidir. (lisans programları için 180, önlisans programları için 150)

EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ 15 TL OLACAK

Yüksek öğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yüksek öğretim programlarının 2018-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yüksek öğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Sınavsız geçiş dahil merkezi yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yüksek öğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezi Yerleştirmede bir örgün yüksek öğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.) Ek yerleştirme tercih ücreti 15 TL olacak.


*** 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçlarını Öğrenmek için Buraya Tıklayınız

*** ÖSYM Sınav Takvimi 2018 Başvuru Tarihleri Açıklandı mı? Detaylı Bilgi için Buraya Tıklayınız

ÖSYM Tercih Kılavuzu