2020-2021 ÖSYM Üniversitelere Kayıt için Gerekli Belgeler



*** Üniversite E Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır? Detaylar için Buraya Tıklayınız


ÖSYM'nin 2021 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme Sonuçlarını açıklamasıyla beraber şimdide adaylar için, kazandıkları Üniversitelere kayıt işlemleri dönemi başlıyor? Peki, 2020-2021 ÖSYM Üniversite kayıtları ne zaman?

Üniversiteye yerleşen adaylar, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için elektronik kayıt işlemlerini Ağustos, normal kayıtlarını ise Eylül de yapacak.

2020-2021 LYS Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı İlgili Üniversiteye bizzat şahsi veya noter onaylı vekaletçisi tarafından gerçekleştirilecek. 2021 Yılı Üniversite Kayıtları İçin hangi belgeler gerekli, Kayıtlar nasıl ve nereden yapılıyor? ÖSYM Üniversite kayıtları ile ilgili tüm merak edilenler...

Not: Üniversite E Kayıt Nasıl Yapılır? Detaylı Bilgi Almak için Buraya Tıklayınız

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

a) Adayın ÖSYS Sonuç Belgesi

b) Adayın mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (başarı belgesi mezuniyet belgesi yerine kullanılamaz) Aday ek puandan yararlanarak yerleşmiş ve alan/kol/bölümü diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, ek puan esas olan okul ve alan/kol/bölümden mezun olduğunu gösterir resmi belge

c) Nüfus cüzdanının onaylı örneği

d) İkametgâhı ile ilgili beyanı

e) Askerlik çağına gelmiş veya daha yukarı yaştaki erkek adaylar için ilgili askerlik şubesinden alınacak “bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığı”na dair belge

f) 12 adet 4.5 x 6 (cm) ebadında fotoğraf (fotoğraflar son altı ay içinde, önden, başı ve boynu açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır.)

g) Kayıttan önce belirlenip ilan edilecek diğer belgeler

Yükseköğretim öğrencileri, kılık kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadırlar.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de ÖSYM Üniversite rektörlüklerine veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

Anadolu ÖSYM Üniversitesi Merkezi Açıköğretim programlarını kazanan adayların, kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu ÖSYM Üniversitesi Rektörlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuç listeleri adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu ÖSYM Üniversite rektörlüklerine gönderilecektir.

2021 ÜNİVERSİTE KAYITLARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ


BAZI ÜNİVERSİTELER VE KAYIT İŞLEMLERİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ODTÜ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ BURAYA İÇİN TIKLAYINIZ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

EGE ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ



ADAYLARA UYARILAR

Adayların kayıt için bizzat kazandıkları ÖSYM Üniversiteye başvurmaları gerekiyor. Postayla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Belgeler eksikse kayıt yapılmayacak. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemeyecek. Yükseköğretim kurumları kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. ÖSYM Üniversitelere kayıtlardan sonra boş kalacak kontenjanlar ile merkezi yerleştirme sırasında boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak.

Not: ÖSYM Ek Yerleştirme 2021 Ne Zaman Yapılacak? Detaylı Bilgi Almak için Buraya Tıklayınız

Üniversite Nedir?

Üniversite ya da diğer adıyla yükseköğretim, üniversitelerde ve meslek yüksekokullarda 2 yıllık yapılan öğretimdir. Üniversite mesleki eğitim zorluğuna göre genel olarak ikiye ayrılır:

1- Fakülte (Lisans): En az 3 ya da 4 yıllık devamlı eğitimdir, bölümüne ve ülkeye göre göre 5-6 yıllık olanları da vardır.

2- Meslek Yüksekokulu (Önlisans, meslek yüksekokulu): 2 yıllık ön lisans eğitimidir.

3- Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (Lisans, yüksekokul): 4 yıllık lisans eğitimidir.

TÜRKİYE'NİN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında, tüm üniversitelerin genel puan tablosunda 9 kritere göre Hacettepe Üniversitesi birinci sırayı aldı.

Bu sayıya da her gün bir yenisi daha eklenirken eğitimde kalite sorusu akıllara geliyor. Dünyada üniversitelerde verilen eğitimin kalitesini ölçebilmek için farklı kriterlere göre sıralamalar yapılıyor. Peki Türkiye'de durum nasıl?

Türkiye’nin en iyi üniversitelerini saptamak amacıyla ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı tarafından bir çalışma yapılarak ''Üniversitelerin Akademik Performansa Dayalı Genel Sıralaması'' saptandı.

Bu çalışmada Türkiye'deki 125 üniversitenin, ''Makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel döküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel döküman sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı'' olmak üzere toplam 9 kritere göre sıralandı.

Buna göre, Tüm Üniversitelerin Genel Puan Tablosu'nda 9 kritere göre en yüksek puanı Hacettepe Üniversitesi alarak listenin zirvesine yerleşti. Hacettepe'nin ardından ODTÜ 2., İstanbul Üniversitesi de 3. oldu. Ankara Üniversitesi 4., Gazi Üniversitesi 5., Ege Üniversitesi 6., Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 7., İstanbul Teknik Üniversitesi 8., Atatürk Üniversitesi 9., Erciyes Üniversitesi 10. sırada yer aldı.

Alana göre sıralamada ise, ''makale sayısı, atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı'' olmak üzere toplam 4 kriterden elde edilen puanlar kullanıldı.

MÜHENDİSLİĞİN BİRİNCİSİ ODTÜ OLDU

Belirlenen 4 kritere göre, mühendislik alanında ODTÜ 1., İstanbul Teknik Üniversitesi 2., Gazi Üniversitesi 3. oldu. Listeye göre, Ege Üniversitesi 4., Yıldız Teknik Üniversitesi 5., Dokuz Eylül Üniversitesi 6., Boğaziçi Üniversitesi 7., Fırat Üniversitesi 8., Erciyes Üniversitesi 9., Selçuk Üniversitesi de 10. sıraya yerleşti.

Temel Bilimler alanının birincisi de yine ODTÜ oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi 2., Hacettepe Üniversitesi 3., Gazi Üniversitesi 4., Ankara Üniversitesi 5., Ege Üniversitesi 6., İstanbul Üniversitesi 7., Bilkent Üniversitesi 8., Atatürk Üniversitesi 9., Ondokuz Mayıs Üniversitesi de 10. oldu.

SOSYAL BİLİMLER SIRALAMASINDA SÜRPRİZLER ÇIKTI

''Sosyal Bilimler'' Alanında ise ODTÜ yine birinci oldu. Bilkent Üniversitesi 2., Hacettepe Üniversitesi 3., Gazi Üniversitesi 4., Ankara Üniversitesi 5., Koç Üniversitesi 6., Boğaziçi Üniversitesi 7., İstanbul Teknik Üniversitesi 8., Selçuk Üniversitesi 9., Dokuz Eylül Üniversitesi de 10. oldu.

TIP ALANININ BİRİNCİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Tıp alanının birincisi İstanbul Üniversitesi oldu. Hacettepe Üniversitesi 2., Ankara Üniversitesi 3., Ege Üniversitesi 4., Gazi Üniversitesi 5., Başkent Üniversitesi 6., Gülhane Askeri Tıp Akademisi 7., Marmara Üniversitesi 8., Dokuz Eylül Üniversitesi 9., Erciyes Üniversitesi 10. sıraya yerleşti.

Yaşam Bilimleri Alanının ilk 10'unda yer alan üniversiteler ise sırasıyla Hacettepe, İstanbul, Ankara, Gazi, Ege, Atatürk, Marmara, Dokuz Eylül, Uludağ ve Akdeniz üniversitesi oldu.

Ziraat-Çevre alalında ise Ankara Üniversitesi birinci sırayı aldı. Ankara Üniversitesi'ni, Ege, Atatürk, Selçuk, İstanbul, Erciyes, Çukurova, Uludağ, Ondokuz Mayıs ve Hacettepe Üniversiteleri izledi.

ÖZEL ÜNİVERSİTELER SIRALAMASINDA SABANCI ÜNİVERSİTESİ BİRİNCİ SIRADA

Özel üniversiteler sıralamasında ise sıralama şöyle, Sabancı Üniversitesi 1., Bilkent Üniversitesi 2., Koç Üniversitesi 3., Başkent Üniversitesi 4., Fatih Üniversitesi 5., TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 6., Yeditepe Üniversitesi 7., Çankaya Üniversitesi 8., Atılım Üniversitesi 9. ve Doğuş Üniversitesi 10. sırada yer alıyor.

Üniversite Kayıt İşlemleri