2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı İçeriği
ÖSYM ALES 2017 Sınav Giriş Kağıdı İndirmek için Tıklayınız
Yüksek lisans için ALES puanı kaç olmalı,2017 ALES hakkında geniş bilgi,2017 ALES sınavı hakkında genel bilgi,ALES sınavı içeriği 2017...
ALES 2017 Sonbahar Dönemi Başvuruları Başladı.2017-ALES Sonbahar Dönemi Sınavı, 19 Kasım 2017 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurular, 26 Eylül - 4 Ekim 2017 tarihleri arasında alınacak.
SONBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ : 19 Kasım 2017
SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ : 26 Eylül - 4 Ekim 2017
SAATİ VE SÜRESİ : 09.30, 150 dakika
SINAV ÜCRETİ : 70,00 TL (Geçen yıl)
BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 5,00 TL (Geçen yıl)
Not: Güncel ücret bilgilerini kılavuz bilgilerinden edinebilirsiniz.
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir.
ALES SINAVININ KAPSAMI
Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır.
Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.
Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme
(muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
ALES SINAVIN UYGULANMASI
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır.
Adaylar, sınav salonuna Sınava Giriş Belgeleri ve nüfus cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınacakve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaklardır. Yerine oturan aday Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanını/pasaportunu sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacaklardır. Gerekli kimlik kontrolleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okuyacak, üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik/Y.U.Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kâğıtları ile içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır.
Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Adaylar, kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığının kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası/Y.U Numarası, adı, soyadı, salon no. ile sıra no. bilgilerini dolduracaklar ve soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki “Soru Kitapçık Numarası’’ alanına yazıp kodlayacaklardır. Bu işlemin doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı, hem soru
kitapçığının hem de cevap kâğıdının ilgili alanında yine aday tarafından onaylanacaktır. Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından aday sorumludur.
Daha sonra salon görevlileri, adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan soru kitapçığı karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracaklardır.Sınav başladıktan sonra adayların ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınav sırasında adayların, kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 110 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecektir.
Sınav sırasında ÖSYM Temsilcileri sınav salonlarını dolaşabilir ve gerekli gördükleri takdirde Sınava Giriş Belgeleri ile kimlik kontrollerini yeniden yapabilirler.
ALES Sınav süresince adayların;
konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri,
salondaki görevlilere soru sormaları,
müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,
birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,
sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, sınav görevlileri diğer adayların dikkatlerini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunmayabilirler. Uyarılmış olsun veya olmasın, kurallara aykırı davranışta bulunan adayların kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanağına veya görevlilerin raporlarına açıkça yazılacak ve bu adayların sınav sonuçları, ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.
Adaylar, sadece soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde için kullanabileceklerdir. Adayların soruları ve/veya bu sorulara verdikleri cevapları ayrı bir kâğıda yazıp bu kâğıdı dışarı çıkarmaları kesinlikle yasaktır. Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM’de tek tek incelenecektir. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkan, ayrıca sınava giriş belgesini teslim etmeyen adayların sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınav binaları/salonları ÖSYM tarafından kurulacak
güvenlik kameraları ile izlenebilecektir. Kamera kayıtları gerektiğinde kanıt olarak kullanılacaktır.
ALES Sınavı
- 2018 ALES İlkbahar Dönemi Sınav Giriş Belgeleri Yayımlandı
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvurusu Yapmak için Tıkla!
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınav Giriş Yerleri TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınav Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı İçeriği
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Soru ve Cevapları Tıklayın!
- 2018 ALES Sonbahar Sınav Giriş Belgesi İndir!
- 2018 ALES Soruları ve Aday Cevapları Erişime Açıldı
- 2018 Sonbahar ALES Puan Hesaplama
- 2019 ALES İlkbahar Dönemi Başvuruları Başladı mı?
- 2019 ALES İlkbahar Dönemi Başvurusu Ne Zaman?
- 2019 ALES İlkbahar Dönemi Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
- 2019 ALES İlkbahar Dönemi Sınavı Ne Zaman?
- 2019 ALES İlkbahar Dönemi Temel Soru Kitapçıkları (% 10)
- 2019 e-ALES yeni başvuru ve sınav takvimi açıklandı mı?
- ALES başvurusu için yarın son gün
- ALES Deneme Sınavı Ve Çıkmış Sorular
- ALES her ilde yapılıyor mu?
- ALES puanının kullanım alanları nereler?
- ALES sınavı değişti mi?
- ALES Sınavı Hangi İllerde Yapılacak?
- ALES Sınavı Yapıldı
- ALES Sonbahar Sonuçları 2018 Ne Zaman Açıklanacak?
- ALES sonuçları kaç yıl geçerli?
- ALES Soruları ve Cevapları Tamamı Yayımlandı
- ALES'te eşit ağırlık puanda hangi üniversite ilk sırada
- ALES'te kota uygulaması nedir?
ALES 2023
- ALES Sınavı
- ALES Sonbahar Başvuruları Bugün Sona Eriyor