İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuru Kılavuzu Tıkla-İndir!
İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız
ÖSYM,2014 Türkiye İnsan Hakları Kurumu İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı için Başvuru ve Sınav Tarihlerini Açıkladı.
2014 Türkiye İnsan Hakları Kurumu İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (2014-İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı), 20 Aralık 2014 tarihinde yapılacaktır.
Sınava ön başvuru 5-14 Kasım 2014 tarihleri arasındadır. Sınav ücreti ödemesi ve nihai başvuru 20-28 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılacaktır.
"SINAVA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER TEMEL İLKE VE KURALLAR" bilgi metnine aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir. Sınava başvuru yapacak adayların bu bilgileri dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
Adayların, sınava başvuru yapmadan önce Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanlığı tarafından duyurulan başvuru koşullarını dikkatlice incelemeleri, tüm başvuru koşullarını taşıdıkları takdirde sınav ücretini yatırarak sınava başvuru yapmaları yararlarına olacaktır. Bu konuda Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanlığı'ndan ayrıntılı bilgi alınmalıdır.
SINAVA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER TEMEL İLKE VE KURALLAR
2014 İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınavı Nerede Yapılacak, Saat Kaçta ve Ne Kadar Sürecek
2014 Türkiye İnsan Hakları Kurumu İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (2014-İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı), 20 Aralık 2014 Cumartesi günü Ankara'da yapılacaktır.
Sınav, sabah 09:30'da başlayacaktır. Sınavın süresi, 120 dakika (2 saat) olacaktır.
2014 İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınavına Kimler Başvurabilecek?
Sınava hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği kabul edilmiş yurt içi ya da yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan adaylar başvurabilecektir.
2014 Türkiye İnsan Hakları Kurumu İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılacak? Başvuru Ücretleri Ne Kadar?
Yukarıda belirtilen fakültelerden mezun olan ve 2013 veya 2014 yıllarında yapılan KPSS'de; KPSSP21, KPSSP30, KPSSP36, KPSSP47, KPSSP74, KPSSP86, KPSSP88, KPSSP95, KPSSP103, KPSSP114 puan türlerinin herhangi birinden 80 ve üzeri puan alan adaylar ön başvurularını ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifreleri ile bireysel olarak elektronik ortamda yapacaklardır.
Ön başvuru yapacak adaylardan hizmet ücreti olarak 10,00 TL başvuru ücreti (ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına yatırılacaktır.) tahsil edilecektir. Adaylar sınava ön başvurularını yapmadan önce hizmet ücretini yatırmış olmalıdır. Sınava başvuracak adayların KPSS puanları ÖSYM tarafından ön başvuru esnasında kontrol edilecektir. ÖSYM tarafından ön başvuru esnasında yukarıda belirtilen puan şartını taşımayan adayların başvuruları sistem tarafından engellenecektir.
Sınava, sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle otuzbeş yaşını doldurmamış (01 Ocak 1979 ve daha sonra doğmuş) olanlar başvurabileceklerdir. Bu şartı taşımayan adayların başvurusu kabul edilmeyecektir. Başvuru aşamasında adayların mezuniyet alanları ÖSYM tarafından kontrol edilmeyecektir. Adayların başvurudaki kendi beyanları esas alınacaktır. Yukarıda belirtilen mezuniyet alanlarından mezun olmadığı halde sınava girerek başarılı olan adayların Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) tarafından atamaları yapılmayacaktır.
Sınava ön başvurular 5-14 Kasım 2014 tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacaktır. Atama yapılacak 15 kadronun yirmi katı aday (300 aday), belirtilen KPSS puan türlerinde en yüksek puandan aşağıya doğru sıralama yapılacak, sıralamadaki en son adayın aldığı puanla aynı puana sahip aday var ise aynı puana sahip adaylar listeye dahil edilerek nihai başvuru yapacak adaylar belirlenecektir. ÖSYM ön başvurunun sonuçlarını internet sayfasından duyuracaktır.
2014 İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Ücreti Ne Kadar ve Nereye Yatacak? Başvurular Nasıl Tamamlanacak
Sıralamaya giren adaylar 150,00 TL olan sınav ücretini ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına 20-28 Kasım 2014 tarihleri arasında yatıracaklardır. Bankalardan sınav ücreti ödemesi yapılmamalıdır. Adaylar, sınava başvurularını yapmadan önce sınav ücretini yatırmış olmalıdır. Ödeme işlemlerinden kaynaklanabilecek hatalardan ÖSYM ve TİHK sorumlu olmayacaktır.
Sınav ücretini yatıran adaylar başvurularını, 20-28 Kasım 2014 tarihleri arasında elektronik ortamda ÖSYM başvuru merkezleri (Tüm il/ilçe ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri) aracılığıyla veya bireysel olarak İnternet aracılığıyla (ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden) yapacaklardır. ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinin adresi ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer almaktadır. ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri arasında alacaklardır.
ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sisteminde hiç kaydı bulunmayan adaylar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar ile eğitim bilgilerinde değişiklik olan adaylar başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapacaklardır.
ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar, eğitim bilgilerinde bir değişiklik bulunmuyor ise başvurularını, bireysel olarak İnternet aracılığıyla (ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile) veya diledikleri bir ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapacaklardır. Posta yoluyla başvuru alınmaz, elden yapılmak istenen başvurular kabul edilmez. Sadece elektronik ortamda yapılan başvurular geçerli olacaktır.
* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde ÖSYM tarafından yapılan bir sınava bir başvuru merkezi aracılığıyla başvuru yapmış ve başvuru aşamasında fotoğrafı başvuru merkezi görevlisi tarafından çekilerek ÖSYM kayıtlarına alınmış adaylar ile son 50 ay içerisinde herhangi bir nedenle bir başvuru merkezinden fotoğraf güncellemesi gerçekleştirmiş adayların ÖSYM kayıtlarındaki fotoğrafı geçerli fotoğraftır.
ÖSYM tarafından yapılan; başvuruların alınması, sınavın uygulanması, güvenlik önlemleri, sınav ücretinin yatırılması, sonuçlara itiraz vb. sınav ile ilgili güncel gelişmeler, başvuru tarihlerinde ÖSYM tarafından adaylara duyurulacaktır. Sınav ücretini yatıran adaylar, ÖSYM'nin İnternet adresinden edinecekleri Aday Başvuru Formunu (Sınava başvuru tarihlerinde yayımlanacaktır.) doldurmuş olarak ÖSYM Başvuru Merkezlerine şahsen başvuracaklar veya ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel başvuru yapacaklardır. Bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adayların başvurularını yaparken, doldurulmuş Aday Başvuru Formu ile birlikte nüfus cüzdanı veya / süresi geçerli pasaportlarını yanlarında bulundurmaları zorunludur.
Sınav ücretini yatırmış olmak sınava başvuru için yeterli değildir. Sınav ücretini yatıran ancak, bir başvuru merkezinden veya ÖSYM'nin (http://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvurusunu yapmayan adayların, sınav başvuruları tamamlanmamış olacağından bu adaylara Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek, bu adaylar sınava alınmayacaktır.
İlk kez eğitim bilgilerinin sisteme kaydı yapılacak adaylar ile eğitim bilgilerinde değişiklik olanların bu bilgileri, başvuru merkezi görevlisi tarafından belgeye dayalı olarak eğitim bilgilerini gösterir resmi belgeleri ile (diploma, mezuniyet belgesi vb. belgenin onaylı bir örneği) kontrol edilerek alınacaktır. Bu durumdaki adayların eğitim bilgilerini gösterir onaylı resmi belgeyi başvuruda yanlarında bulundurmaları zorunludur.
Adayların, sınav ücretini yatırarak sınava başvuru yapmadan önce TİHK tarafından duyurulan başvuru koşullarını dikkatlice incelemeleri, tüm koşullarını taşıdıkları takdirde sınav ücretini ödeyerek sınava başvuru yapmaları yararlarına olacaktır.
Başvuru merkezi görevlisi tarafından adayın Aday Başvuru Formundaki bilgileri ile birlikte web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır (ÖSYM kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adayların fotoğraflarının çekilmesi sistem tarafından engellenmektedir.). Fotoğraf, adayın fiziksel olarak tanınmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır. Başvuru merkezi görevlisi adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı Aday Başvuru Kayıt Bilgileri formunu kontrol etmesi için adaya verecektir. Bu aşamadan sonra kişisel bilgilerin doğruluğundan aday sorumlu olacaktır. Aday belgeyi kontrol edecek ve bilgiler doğru ise imzalayıp görevliye onaylaması için geri verecektir. Belge üzerindeki onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru tamamlanacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.
ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapan adayların başvurularının tamamlanması için, "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı." açıklamasını mutlaka görmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan alarak, başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.
Başvuru süresi içinde engelli olmayan, ancak, başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adaylardan, engelli salonu dışındaki sınav salonlarında sınavlarını yapmalarına engel fiziki durumlarında meydana gelen değişiklikler (alçı, sargı bezi kullanma, hastalık, ortopedik engel, sağlık ile ilgili kullanılması zorunlu araç gereç vb.) sağlık raporu ile belgelendirilerek, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar ÖSYM-SHDB'ye ulaştırılmalıdır. Bu adaylardan raporları kabul edilenler "Engelli Salonu"nda sınava alınacaklardır. Engelli Salonu dışında sağlık nedeniyle de olsa herhangi bir alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. kullanılmaz.
Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapacak adaylar, başvuru merkezine 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir. Adaylar, sınava başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamalıdır.
Adaylar sınav ücretini yatırdıktan sonra başvurularını yapacaklardır. Sınav ücretini yatırmak, Başvuru Merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemler, başvuru için yeterli değildir. Adaylar sınav ücretini yatırdıktan sonra başvurularını başvuru merkezlerinden veya ais.osym.gov.tr internet adresinden tamamlayarak Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin dökümünü edinmeli ve sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle korumalıdır.
Adayların Aday Başvuru Formuna yazdıkları bilgilerin ve (http://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden girişini yaptıkları bilgilerinin sorumluluğu kendilerine aittir. Bu bilgilerdeki eksik ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.
Başvurusunu yapmayan, başvuru koşullarını taşımayan, başvuru koşullarını taşımadığı halde sınav ücretini yatıran, başvurusu geçersiz sayılan, birden fazla sınav ücreti yatıran, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, sıralamaya giremeyen, aynı işlem için birden fazla ödeme yapan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez.
Başvuru işlemi sonrası ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) ilk kez dahil olan adaylara ücretsiz olarak şifre verilmektedir. Şifresini unutan adayların şifrelerini yeniden edinebilmeleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ÖSYM'nin İnternet sayfasında bulunmaktadır.
2014 İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınavı Giriş Belgeleri Nasıl ve Nereden Alınacak?
Sınav ücretini yatıran ve başvurusunu tamamlayan her aday için ÖSYM tarafından, adayların hangi bina ve salonda sınava gireceklerini, sınav tarihini ve saatini gösteren Sınava Giriş Belgesi hazırlanacaktır. Adaylar bu belgelerini ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi ile edineceklerdir.
Adaylar sınava, sınavın yapılacağı hafta içerisinde ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi girerek edinecekleri Sınava Giriş Belgesi ve nüfus cüzdanı/süresi geçerli pasaportu ile kabul edilecektir. Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.) kabul edilecektir. Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar kabul edilecektir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.
Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı halde Sınav Merkezi Koordinatörlerinin, ÖSYM Temsilcilerinin, bina veya salon görevlilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.
Sınav için gerekli olan iki adet kurşunkalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker her bir aday için ÖSYM tarafından temin edilecektir. Tüm adaylar, 26 Eylül 2012 tarihli ve 28423 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik ile ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanan "Sınav Uygulamalarına İlişkin Güvenlik Tedbirleri"ne uymak zorundadır. Sınav binaları/salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecektir. Kamera kayıtları gerektiğinde kanıt olarak kullanılacaktır.
Sınavda adayların, kendisinden istenen bir konuda uzun ya da kısa bir metin yazmasına, verilen problemleri yazarak çözmesine ya da verilen sorulara uzun veya kısa, yazılı cevaplar vermesine dayanan açık uçlu (yazılı) sınav uygulanacaktır. Adaylara, aşağıda ayrıntısı yer alan alanlardan en az 20 adet açık uçlu sorudan oluşan sınav uygulanacaktır. Sınavda; Tablo-I'de belirtilen konular arasından sorular yer alacaktır. Tüm adaylara aynı sorular sorulacaktır.
2014 İNSAN HAKLARI UZMAN YARDIMCILIĞI SINAV KONULARI VE SINAVDAKİ AĞIRLIKLARI
Sınavda uygulanacak soruların telif hakları ÖSYM'ye aittir. Sorular, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yayımlanmasına karar verilenler hariç, hiçbir kişi veya kuruma verilmez. Sorular, basılı ya da İnternet ortamında yayınlanmayacaktır. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması ya da yayınlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır. Sınava giren adaylar, bu durumu kabul etmiş sayılırlar.
Adaylar sınavdaki açık uçlu (yazılı) soruların cevaplarını soru kitapçığında yer alan cevap alanlarına yazacaklar, cevaplar ÖSYM'de taranıp adaydan bağımsızlaştırılarak elektronik ortama aktarılacaktır. Adayların sadece soru kitapçığında belirlenen cevap alanına yazdıkları cevapları değerlendirmeye alınacaktır. Adayların sorulara verdiği cevaplar, cevap anahtarı göz önünde bulundurularak, en az iki uzman tarafından adaydan bağımsız olarak soru bazında değerlendirilecektir. Söz konusu uzmanlar, değerlendirdikleri sorunun cevabına aynı puanı vermedikleri takdirde sorunun cevabı bir başka uzman tarafından tekrar değerlendirilecek ve bu uzmanının belirlediği puan dikkate alınacaktır.
2014 İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sıanvı Nasıl Değerlendirlecek?
Nihai değerlendirme 100 puan üzerinden yapılacaktır. Bu puan oluşturulurken; Tablo-I'de gösterilen sınav konuları için belirlenen soru ağırlıkları puan hesabında aynı şekilde kullanılacaktır. Buna göre her sınav konusu için uzmanlar tarafından soru bazında verilen puanlar toplanacak ve Tablo-1 'de verilen ilgili sınav konusunun ağırlığına göre doğrusal olarak ölçeklendirilecektir. Her sınav konusu için elde edilen ölçeklendirilmiş puanlar toplanacak ve adayın Yazılı Sınav Puanı hesaplanmış olacaktır.
Değerlendirme sonuçlarına göre, Yazılı Sınav Puanı yetmiş (70) puandan az olmamak üzere, en yüksek puandan başlanarak giriş sınavı duyurusunda belirtilen kadronun (15) dört katı (60) aday TİHK tarafından yapılacak sözlü sınava çağrılacaktır. 60 ıncı adayla aynı puanı alanlar da sözlü sınava çağırılacaktır.
70 ve üzeri puan alan aday sayısı, 15 kişilik kadro sayısının dört katına (60) ulaşmadığı takdirde Yazılı Sınav Puanları;
P = Standart Puan >
X = Adayın Yazılı Sınav Puanı
^ = Yazılı Sınav Puanlarının ortalaması
a = Yazılı Sınav Puanlarının standart sapması
formülü kullanılarak ortalaması k, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Burada k, kadro sayısının dört katı kadar adayın puanının 70 puan barajını geçmesini sağlayacak şekilde belirlenir. Hesaplanan standart puanlar, adayların Yazılı Sınav Puanları olarak belirlenir.
70 puan barajını aşan ve kontenjana giren adayların sınav sonuç bilgisinde "Sözlü Sınava Katılmaya Hak Kazandınız." ibaresi yer alacaktır.
70 puan barajını aşan ancak, kontenjana giremeyen adayların sınav sonuç bilgisinde "Kontenjan Nedeniyle Sözlü Sınava Katılmaya Hak Kazanamadınız." ibaresi 70 puan barajının altında puan alan adayların sınav sonuç bilgisinde ise "Kazanamadınız." ibaresi yer alacaktır.
2014 İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonucunu Nasıl ve Nereden Öğreneceğim?
Yazılı sınav sonuçları, ÖSYM'nin (https://sonuc.osym.gov.tr/) internet sayfasından duyurulacak, ayrıca adayların adresine belge gönderilmeyecektir.
Yazılı sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde, ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan "Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri" konulu duyuru doğrultusunda Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurmalıdırlar. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise, sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde aynı şekilde yapılmalıdır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi 6028011-5229 (IBAN NO: TR 390001002533060280115229) hesabına gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. ÖSYM süresi içinde yapılan itirazları inceleyecek, sonuçlarını adaylara ve gerektiğinde ilgili kuruma 10 gün içerisinde posta ile bildirecektir. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış dilekçeler işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. ÖSYM aday dilekçelerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden alabilecek ve/veya adayların vermiş olduğu dilekçeleri https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden cevaplayabilecektir.
6114 sayılı Yasa gereğince sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları sınav sonuçlarının ilanından 6 ay sonra, cevap kağıtları ise 1 yıl sonra imha edilir.
ÖSYM'de bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dahil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez. Ancak, "Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri" duyuru doğrultusunda adaylar, sınavda kullanmış oldukları kendi soru kitapçığı ve cevap kağıdını ÖSYM Merkezinde inceleyebilirler.
Sınava başvuran adaylar, sınavla ilgili düzenlemeleri ve ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar. Sınav kurallarına uymayan adaylara 6114 sayılı Kanun'a göre işlem yapılır. Sınavlarla ilgili her türlü açıklamanın, başvuruların ve sınav sonuçlarının adaylara duyurulması, ÖSYM'nin İnternet sayfasında yapılır. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.
ÖSYM Arşiv
- Adli Yargı Başvuruları Tıklayın!
- AYM, ÖSYM soruları kararı gerekçesini açıkladı
- Engellinin Nakline Yeni Düzenleme
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuru Kılavuzu Tıkla-İndir!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Ön Başvuru Sonuçları Öğren!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonuçları Tıklayın!
- Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı
- KDK Uzman Yardımcılığı Sınavıyla Alakalı Tüm Detaylar
- KDK Uzman Yardımcılığı: Sınav Sonuçlarının Açıklanması
- KPSS Sınavı
- KPSS sonuçları açıklandı
- KPSS'ye Kaç Kişi Başvurdu?
- LYS puanları nasıl hesaplanacak?
- LYS'ye doğru ÖSYM Başkan'ından açıklama
- MEB GYS Aralık Soru Ve Cevaplarını İndir
- MEB GYS Sınav Giriş Belgesi İndir
- MEB GYS Tercih Sonuçları Açıklandı mı?
- Memur olma şansınızı hesaplayabilirsiniz!
- ÖSYM adaylar için kamu spotu hazırladı
- ÖSYM Başkan'ından KPSS açıklaması
- ÖSYM Başkanı 'esnetme' talebinde bulundu
- ÖSYM başkanı istifa etti
- ÖSYM Başkanı Ömer Demir’den Adaylara Uyarılar!
- ÖSYM Başkanı'ndan Tebdil-i Kıyafet ile Sınav Teftişi
- ÖSYM bugün hizmet veremiyor
- ÖSYM Cevap Kağıtlarını Yayınladı
- ÖSYM din sorusu için örnek test hazırladı
- ÖSYM KDK Uzman Yardımcılığı Sınavı Giriş Belgesi İndir
- ÖSYM Medya Haberlerine Açıklık Getirdi
- ÖSYM Sınav Kuralları Değişiyor mu?