Üniversiteye Girişte TEOG Modeli mi Geliyor?



İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında, 8. sınıf öğrencilerinin girdiği merkezi ortak sınavlarda yer alan 6 dersin branş öğretmenleriyle anket yaptı. Ankete katılan 5 bin 621 öğretmenden 4 bin 715'i, öğrencilerin kendi sınıfında sınava girmesinin stresi azalttığını söyledi.

İGEDER, Milli Eğitim Bakanlığının geçen yıl uygulamaya başladığı TEOG sisteminin, eğitim-öğretime yansımalarını gönüllü öğretmenlerin katkılarıyla araştırdı.
Derneğin Ar-Ge Koordinatörü Mücahit Kıbrıs ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Otrar'ın direktörlüğünde gerçekleştirilen çalışmada gönüllü öğretmenler, merkezi sınavlara konu olan Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce, fen bilimleri, sosyal bilgiler derslerine giren 5 bin 621 branş öğretmeniyle, 7 bölgede 38 ilde yüz yüze görüştü.

Geçen eğitim öğretim yılının iki döneminde de yapılan görüşmelerde elde edilen veriler, Ocak ayında İstanbul'da düzenlenen TEOG çalıştayında, MEB Müşaviri Ercan Demirci'nin de bulunduğu 26 katılımcı tarafından değerlendirildi ve raporlaştırıldı.

Anket sonuçlarına göre, 5 bin 621 öğretmenden 3 bin 328'i, merkezi sınavların, öğrenci okul ilişkisini güçlendirdiğini ifade etti. Bu kapsamda, "Merkezi sınav süresince öğrenci okul ilişkisi güncellendi mi?" sorusuna, 3 bin 328 öğretmen "evet", 2 bin 293 öğretmen de "hayır" yanıtını verdi. Öğretmenlerin çoğunluğu yeni sınav sisteminin eğitim sistemine uyumlu mu buldu. Konuya ilişkin soruyu 3 bin 642 öğretmen "evet", bin 979’u da "hayır" şeklinde cevaplandırdı.

Öğretmenlere, "Müfredat takviminin işlenme süreci, sınıf içi öğretim yöntemlerindeki çeşitliliği azalttı mı?" sorusu da yöneltildi. Bu soruya katılımcıların 3 bin 888’i "evet", bin 733’ü "hayır" cevabı verdi.

Branş öğretmenlerinden, ankette kendilerini de değerlendirmeleri istendi. Ankete katılan 3 bin 481 öğretmen, merkezi sınavların kendilerini derse daha hazırlıklı gelmelerini sağladığını belirtti.


Öğretmenler sınav stresinin azaldığını düşünüyor

Ankette, merkezi sınavların, strese etkisi de araştırıldı. Anketteki "Öğrencilerin, kendi okullarında sınava girmeleri sınav stresini azalttı mı?" sorusu, öğretmelerin en fazla "evet" yanıtını verdiği soru oldu. Bu soruya 4 bin 715 öğretmen "evet", 906 öğretmen "hayır" cevabını verdi.

"Öğretmenlerin, müfredatı yetiştirme kaygısı taşıdığını düşünüyor musunuz?" sorusu da 6 dersin branş öğretmenlerinin en fazla olumlu yanıt verdiği sorulardan biri oldu. Bu soruyu da öğretmenlerin 4 bin 556'sı "evet", bin 65'i "hayır" şeklinde cevaplandırdı.


Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi "kalmalı" denildi

Merkezi sınav sürecinde tartışma konusu olan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi sorularının sınavda yer alıp almaması da araştırıldı. Ankete katılan öğretmenlerin çoğunluğu, sınavda öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden soru yöneltilmesi uygulamasına devam edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Bu kapsamda, "Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden sınav yapılmaya devam edilmeli mi?" sorusuna 4 bin 372 öğretmen "evet", bin 249 "hayır" cevabını verdi.


Üniversiteye girişte TEOG modeli

TEOG sisteminin, üniversiteye giriş sürecinde de uygulanıp uygulanamayacağı öğretmenlere sorulan sorular arasında yer aldı.Öğretmenlerin 3 bin 180'i, bu sistemin üniversiteye geçişte de uygulanabileceğini ifade ettiler.

Ayrıca, "Sınav süreci, ders esnasında kaynaştırma öğrencilerine ayrılan ilgiyi azalttı mı?" sorusunu öğretmenlerin 3 bin 412’si "evet", 2 bin 209’ü "hayır"; "Sınav süreci öğrencilerin okula devamını olumlu etkiledi mi?" sorusunu ise öğretmelerin 3 bin 930'ü "evet", bin 691'ü "hayır" şeklinde cevaplandırdı.


YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023