KPSS Merkezi Alımları Nasıl Olmalı?
Haziran ayında yapılacak yılın ilk merkezi atamasında gözler Devlet Personel Başkanlığına çevrilmiş durumda. Tüm adaylar kendi bölümleri için yüksek sayıda atama yapılmasını beklerken son yıllarda yapılan alımlar ışığında kimlerin bu atamada fazla kadro beklediğini açıklayacağız.
Geçen dönemlerde hem alınan memur sayısı hem de birçok bölümden kadro açılmaması adaylarda hayal kırıklığı ve umutsuzluk yaratmıştı.
İlk merkezi atamada yüksek puanlar aldığı halde bitirdiği bölümden kadro açılmayan adaylar açıkta kalmış ve akıllarında diğer merkezi atamalar için de aynı tereddütler oluşmuştu. Son yıllarda yapılan merkezi alımlarda bazı bölümler unutulmuş, kimilerine hiç kadro açılmazken kimilerine de komik olabilecek sayıda kontenjanlar ayrılmıştır. Bu yazımızda bölümlerinden kadro açılmayan ve neticesinde atanma şansı çok az olan adayların ortak çağrılarına tercüman olarak yetkililere çözüm önerilerini sunacağız.
Kimler Yeterli Kontenjan Açılmadığı için Atanamıyor? Son birkaç yılın memur atamalarına baktığımızda göze çarpan bölümler şu şekilde ortaya çıkıyor:
Lisans Alanları
1- İİBF Mezunları: Mezun sayısına göre açılan kadrolarda çok büyük zorluklar yaşayan bölümlerin başında gelmektedirler. Sayıları 400 bini bulan ve her yıl aralarına yeni mezunlarında katılmasıyla giderek artan işsiz aday sayısıyla KPSS'de şansı düşen alan olarak öne çıkmaktadır. Yeterince kadro açılmadığı için İİBF mezunu adayların çok yüksek puanlarda bile atanamama riskleri büyüktür. Peki bu adaylar yetkililerden ne istiyor?
Çözüm: Lisans mezunlarına ayrılan kontenjanlar içerisinde sadece İİBF mezunlarının seçebildiği kadrolara ayrılan kontenjanların arttırılması ve adayların sadece 4001 koduna mahkum edilmemesi sorunun çözümünde atılan önemli bir adım olacaktır. 4001 koduyla herhangi bir lisans programından mezun olan her aday tercih yapabildiği için puanlar çok yükselmekte ve bölümünden alım olmayanların şansı düşmektedir.
2- Mühendislik Mezunları: Mühendislik alanından özellikle gıda, kimya, jeoloji ve ziraat mühendisliği mezunları büyük sorunlar yaşamaktadır. Mühendisliğe açılan kontenjanlar içerisinde sayıca alımı az olan bölümlerin başında bu alanlar geldiği için atanma şansları çok azalmaktadır.
Çözüm: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın özellikle mühendislik atamalarında ziraat, gıda ve kimya mühendisliği mezunlarına öncekik vermesi ve bu bölümler için kontenjanları arttırması çözüm için önemli bir adım olabilir. Jeoloji mühendisleride özellikle diğer kamu kuruluşlarında ayrılan mühendis kadroları içerisinde unutulmamalıdır.
3- Temel Bilimler Mezunları: KPSS'de unutulan bir diğer alanda temel bilimlerden yani matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümünden mezun adayları kapsamaktadır. Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında atılım yapabilmesi için yapılacak çalışmalarda bu alana öncelik verilmemesi büyük bir çelişki doğuracaktır.
Çözüm: Kamu kurumlarında özellikle ileriye dönük her türlü planlamada temel bilimlerin ağırlığı arttırılmalı ve belirttiğimiz bu bölümlerin kontenjanları yüksek tutulmalıdır.
Önlisans Alanları
1- Adalet Mezunları: KPSS'de önlisans bölümleri arasında en başarılı bölüm olmasına rağmen açılan kontenjanlarda en büyük haksızlığı yaşamışlardır. Her KPSS atamasında ayrılan kontenjanlar Adalet mezunlarının gözardı edildiğini göstermektedir. Hatta Adalet Bakanlığı bile kendi personel alımlarında Adalet bölümü mezunlarına yeterli önemi vermemektedir. Bu durumda ayrı bir çelişki örneğidir.
Çözüm: Merkezi atamalarda Adalet mezunlarına ayrılan kontenjanlar arttırılmalı ve 100 bin mezunu olan bölüme hak ettiği değer verilmelidir. Adalet Bakanlığıda memur alımlarında özellikle zabıt katibi kadrolarına atamalarda Adalet bölümüne gereken değeri vermelidir ve adaletin sözde değil özde olması gerektiğini göstermelidir.
2- Bilgisayar Programcılığı: Bir başka atama mağduru alanda Bilgisayar Programcılığı bölümüdür. Mezun sayısı olarak 100 bini geçen ama KPSS'de açılan kontenjanlar nedeniyle birçok mezunun atanamadığı hatta önemli bir kısmının başka alanlara yönelmek zorunda kaldığı ortadayken artık yaşadıkları kadro sorunu son bulmalıdır.
Çözüm: Bilim ve teknoloji adına gelişimden bahseden bir ülkede bilgisayar alanının temel derslerini alan ve programcılık alanında yetişen adaylara verilmeyen kontenjanlar güçlü yapının bir yanının sürekli eksik kalmasına neden olacaktır. Yazılım alanında personel ihtiyacının hat safhada olduğu ülkemizde bu ayıbın ortadan kaldırılması en başta KPSS merkezi alımlarında bu alandaki adaylara yeterli kadronun açılmasıyla giderilmelidir.
3- Yerel Yönetimler: Önlisans alanında tıpkı Adalet ve Bilgisayar Programcılığı mezunlarının yaşadığı sıkıntıları yaşamaktadırlar. Zaten belediyelere personel alımlarında torpili olanların işe girmesi umudunu buraya bağlayan adayların belini bükmektedir.
Çözüm: Tüm belediye ve il özel idarelerine personel alımları merkezi atamalarla yapılmalıdır. Böylece hem torpilin önüne geçilecektir, hem de bu bölümden mezun adaylara daha fazla kontenjan açılması imkanı sağlanacaktır. Son yıllarda KPSS merkezi atamalarda kamuya alınan personel sayısında azalma olmaktadır. Bunun en önemli nedeni bazı kurumlara yapılan atamaların merkezi alımlardan çıkarılmasıdır.Çalışan ve emek verenlerin puan üstünlüğüne göre atandığı merkezi alımların gücünün azaltılması gerçekten hak edenin memur olduğu bir sistemi yavaş yavaş yok eder. Bu durum adalet ve eşitlik ilkelerini tamamen bitireceği için, umudunu KPSS ile kamuya atanmaya bağlayan milyonlarca adayın hakkının elinden alınmasına zemin hazırlayacaktır.
KPSS Sınavı
- 2018 KPSS A Grubu Sınav Soruları ve Cevapları Öğren
- 2018 KPSS Alan Bilgisi soru ve cevapları açıklandı mı?
- 2018 KPSS Hafta Sonu Yapılacak
- 2018 KPSS Lisans Branş Bazında Sıralamalar Açıklandı mı?
- 2018 KPSS Lisans Sonuçları Kitabı İndir!
- 2018 KPSS Lisans Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 KPSS Ortaöğretim Sınavında Açık Tutulacak Nüfus Müdürlükleri
- 2018 KPSS ÖABT sonuçları açıklandı mı?
- 2018 KPSS Ön Lisans Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 KPSS Sınavı Saat Kaçta Başlıyor?
- 2018 KPSS Takviminde Değişiklik Yapılacak mı?
- 2018 KPSS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 KPSS Tercih Ücreti Ne Kadar Hangi Bankalara Yatırılacak?
- 2018 KPSS ve ÖABT Başvuru Ücreti Ne Kadar?
- 2018 KPSS ve ÖABT Başvuru Ücretleri Hangi Bankaya Yatırılacak?
- 2018 KPSS'de Kim Hangi Oturuma Girecek?
- 2018 KPSS'den Sonra Üst Öğrenim Bitirenlerin Puanları Geçersiz mi Olacak?
- 2018 Lisans KPSS'ye Kimler Girebilir?
- 2018 Lise Düzeyi KPSS Başvuruları Ne Zaman?
- 2018 Lise Düzeyi KPSS Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?
- 2018 Mezunları 2018/1 KPSS'ye Başvurabilecek mi?
- 2018 ÖSYM KPSS Başvuru Tarihleri / KPSS Sınav Tarihleri 2018
- 2018 yılı KPSS merkezi yerleştirme ve sınav takvimi açıklandı
- 2018/1 KPSS Alımlarında Kaç Kadro Olacak?
- 2018/1 KPSS Tercih Kadrolarına Kimler Başvuramaz?
- 2018/1 KPSS Tercih Kılavuzu Yayımlandı mı?
- 2018/1 KPSS'ye 2016 yılı KPSS Sonuçları ile Başvurulabilir mi?
- 2018/1 Yerleştirmeleri ile Kamuya Alınacak Personel Sayısı
- 2018/2 KPSS ile Yerleşenler Ne Kadar Maaş Alacak?
- 2018/2 KPSS Tercih Kadro ve Pozisyonlar Açıklandı mı?