Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde ilk 50
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde ilk sırayı Sabancı Üniversitesi aldı, Sabancı'yı; ODTÜ, Bilkent, İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri izledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunda, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, Sabancı Üniversitesi, Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversitesi oldu.
Bu üniversiteyi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Boğaziçi Üniversitesi izledi.
"Üniversiteleri, dünya çapında bilim ve teknoloji üretilen merkezler haline getirmeliyiz"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Girişimcilik ve yenilikçilik konularının Türkiye'nin en hayati gündem maddeleri arasında olduğunu düşünüyoruz. Girişimcilik ruhunu ve yenilikçilik kültürünü geliştirme noktasında da en çok üniversitelerimize güveniyoruz." dedi.
Bakan Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunda, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarını açıkladı.
Türkiye'nin en büyük 10 ekonomiden biri olması için kurumların da dünya çapında lider kurumlara dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, özellikle üniversitelerin, dünya çapında bilim yapılan ve teknoloji üretilen merkezler haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Hükümet olarak üniversitelere çok büyük bir önem verdiklerini dile getiren Özlü, "Bu nedenle, Türkiye'nin bütün şehirlerine üniversiteler kazandırdık. Üniversitelerimizin fiziki imkanlarını ve araştırma altyapılarını güçlendirmek için çok önemli çalışmalar yaptık. Yürüttüğümüz çalışmalarda, hem akademisyenlerimize hem de öğrencilerimize yönelik birçok önemli destek ve kolaylığı hayata geçirdik. Özellikle de üniversite-sanayi iş birliği güçlendirecek çalışmalara ağırlık verdik. Zira Türkiye'nin ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşması için rekabetçi ve yenilikçi bir reel sektör oluşturmamız gerekiyor." diye konuştu.
Özlü, girişimcilik ve yenilikçilik konularının, Türkiye'nin en hayati gündem maddeleri arasında olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Girişimcilik ruhunu ve yenilikçilik kültürünü geliştirme noktasında da en çok üniversitelerimize güveniyoruz. Üniversitelerimizin sanayicilerimizle daha fazla iş birliği yapmalarını amaçlıyoruz. Üniversitenin kapısı sanayiciye, sanayicinin kapısı da üniversitelere açık olmalı. Üniversite, sanayicinin ihtiyaç duyacağı bilgiyi üretmeli. Sanayici, sorunlarını aşmak için üniversiteye başvurmalı. Yine akademisyenlerimiz, sanayinin içinde bulunmalı. Zira sadece üniversitede, sınıflarda, laboratuvarlarda çalışarak, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşen nitelikli bilgi üretilemez."
Bakan Özlü, üniversite mezunu gençlerin girişimci ve yenilikçi bireyler olmasında da üniversitelere önemli bir sorumluluk düştüğünü belirtti.
"En başarılı üniversiteyi ortaya koymuyor"
Faruk Özlü, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Beş yıl önce başlatılan endeks çalışmaları, bugün başta üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz olmak üzere kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştü.
Şunu vurgulamam gerekiyor, bu endeks, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değildir. Bu endeks kapsamında dikkate alınan, sadece ve sadece üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarıdır.
Artık üniversitelerimiz için girişimci ve yenilikçi olmak, bir tercih meselesi değil, bir zorunluluktur. Biz de bu endeksi açıklayarak, üniversitelerimizi bu alanlara teşvik ediyoruz. Her üniversiteye, kendi durumunu diğerleriyle mukayese etme imkanı veriyoruz. Üniversitelerimize adeta bir ayna tutuyor, girişimcilik ve yenilikçilik alanında neyi doğru ve neyi yanlış yaptıklarını kendilerine gösteriyoruz.
Geride kalan yılların sıralamalarına baktığımızda şunu görüyoruz, bütün üniversitelerimiz, doğru adımları attıkları ve bu adımlarında ısrar ettikleri takdirde endekste yer buluyorlar."
Özlü'nün verdiği bilgilere göre, bu yıl endeks sıralamasına, öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 152 üniversite dahil edildi. Endeksin veri toplama sürecine 221 kurum katkı sağladı.
- Temel bilimleri tercih eden öğrencilere 2 bin liraya kadar burs
Bilgi ekonomisinin temelini, nitelikli insan kaynağı ve nitelikli bilgi üretiminin oluşturduğunu belirten Işık, bu bilgiyi üretmek için de temel bilimlerdeki yetkinliklerin güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Bugün üniversite tercihlerinin ilk günü olduğuna işaret eden Işık, temel bilimleri tercih edenlere verilen burslara dikkati çekti.
Bakan Işık, geçen yıl üniversite giriş sınavlarında ilk 10 bine giren öğrencilere temel bilimleri tercih etmeleri halinde aylık 2 bin liraya kadar burs vermeye başladıklarını hatırlatarak, bu yıl ise söz konusu bursu, ilk 25 bine giren öğrenciler için de uygulamaya başladıklarını açıkladı.
Temel bilimlerin daha cazip hale getirilmesi için çalışmaların devam edeceğini anlatan Işık, "Asıl hedefimiz, gençlerimizi üniversite tercihinde asıl motive eden mezuniyet sonrasında iş bulma noktasında açılım yapmak. Bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.
- "Üniversitelerdeki kalite mutlaka artırılmalı"
Üniversite ve teknoloji transfer ofisi sayılarında önemli artışlar yaşandığını ancak hala arzu edilen noktada olmadıklarını dile getiren Işık, üniversitelerdeki kalitenin mutlaka artırılması gerektiğini bildirdi.
Her üniversitenin bir misyon üstlenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Işık, bunun, ülkenin sosyo ekonomik kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Bakan Işık, üniversitelerin rekabet etmeleri gerektiğini de belirterek, "Bu endeksi açıklamamızın önemli nedenlerinden biri de budur. İsteğimiz, arzumuz, Türkiye'de dünya ile yarışan üniversitelerin sayısının çoğalması. Şu anda bir elin parmaklarını geçmeyen üniversitemiz var dünyayla yarışan. Halbuki Türkiye gibi potansiyeli güçlü bir ülkenin, dünyada ilk 400'de en az 10'un üzerinde üniversitesinin olması gerekiyor" diye konuştu.
- "Endeks, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste değil"
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'ni çok önemsediklerini vurgulayan Işık, 4 yıl önce başlattıkları endeks çalışmasının bugün kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştüğünü bildirdi.
Bakan Fikri Işık, söz konusu endeksin, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama olmadığını vurgulayarak, "Bu endeksin amacı, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performansını ölçmektir" dedi.
Endeks belirlenirken üniversiteleri; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre planladıklarını anlatan Işık, bu yıl, geçen yıla göre tüm üniversitelerin puanlarında artış olduğunuifade etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, daha sonra listedeki ilk 10 üniversiteyi açıkladı.
- "Yunanistan halkını zor günler beklediğini düşünüyorum"
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Işık, Yunanistan'daki gelişmelere ilişkin, bu ülkenin uzun zamandır ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Yunanistan'ın son 5 yıldır "kemer sıkma" politikalarıyla mücadele ettiğini anlatan ve dünkü referandum sonucunu, bu politikalara karşı bir isyan olarak niteleyen Işık, "Ancak bu sonuçla da Yunanistan halkını zor günlerin beklediğini düşünüyorum. İnşallah Yunanistan bir an önce bu sıkıntılarından kurtulur. Komşularımızın iyiliği, refahı bizi doğrudan ilgilendiriyor. Bakınız etrafımızda bir ateş çemberi var ve buralarda yanan her ateşten biz etkileniyoruz" dedi.
Yunanistan krizinin, aslında Türkiye'ye ciddi bir mesaj verdiğini dile getiren Işık, üretime dayanmayan bir ekonominin başarı sağlamasının çok mümkün olmadığını söyledi.
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde ilk 50 sırada yer alan üniversiteler şunlar:
YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir
Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir
YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!