Uluslararası Geçerliliği Olan Meslek: Mühendislik



Ülkemizde gençlerin matematik fobisinden dolayı üniversitelerin mühendislik bölümleri pek rağbet görmüyor.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, "Günümüzde gençlerdeki matematik korkusu mühendislik bölümlerine karşı bir ilgisizlik ortaya çıkarıyor. Lise döneminde öğretmenlerin matematiği sevdirememeleri, öğrencilerin matematikten soğumalarına sebep oluyor. Hatta sayısal bölüm okuduğu halde üniversite sınavına eşit ağırlık veya sözel alandan giren öğrenci sayısı bile oldukça fazla" dedi.

Gençlerin matematik fobisinden dolayı mühendislik bölümlerinin devlet ve vakıf üniversitelerinde fazla tercih edilmeyerek boş kontenjanların oluşmasına sebep olduğunu söyleyen Abdülkadir Gayretli, "Türkiye sanayii gelişimi içerisinde olan bir ülke konumundadır. Üretken ve proje yapan mühendisler yetiştirilemediğinden fabrikalar yeni bir üretim içine giremiyor ve Türk sanayisi bileşenlerin dışına çıkamıyor. Ekonomiye katkı istenilen ölçüde sağlanamıyor, dolayısıyla ithal ürünler her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez unsurları arasına giriyor. Japonya'nın patent sayısı 480 bin, Amerika'nın 360 bin, Türkiye'nin ise 2 bindir" açıklamalarında bulundu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın bu konudaki açıklamalarına da değinen Gayretli, "YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da aktif ve başarılı mühendislerin devlet ve vakıf üniversiteleri tarafından proje patent sağlama hususunda teşvik verilerek üretken hale gelmelerini sağlamamız gerektiğini düşünüyor" diye konuştu. Mekatronik bölümünün önemine vurgu yapan Gayretli sözlerine şöyle devam etti: "Son yıllarda Türkiye ve dünyada Makine, Bilgisayar, Elektrik ve Elektronik gibi birçok bölümü içinde barındıran Mekatronik Mühendisliği bölümü ön plana çıktı. Şu anda sanayii devleri robotik sistemleri oluşturan mekatronik mühendislere ileri derecede ihtiyaç duyuyor. Bir fabrikada 3 mühendis çalıştırmak yerine bir tane mekatronik mühendisi çalıştırarak az kişiyle çok netice alma yoluna gidiyorlar."

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

ÖSYM Tercih Kılavuzu