MEB'in Sınavsız Sistem Hazırlığı Var mı?



Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Temel liseler devam edecek. Dönüşüm başvurusunda bulunan dershanelerden isteyenler başvurusunu geri çekebilir. AYM gerekçeli kararına göre isteyen takviye kursu, etüt eğitim merkezi ya da özel okula dönüşebilecekler. Ama bütün bunları bir senaryo olarak söylüyoruz. AYM'nin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra neyi iptal ettiğini göreceğiz" dedi. Bakan Avcı ayrıca, AYM'nin gerekçeli kararını önümüzdeki çarşamba günü açıklamasını beklediklerini de belirti.Peki AKP'li bir hükümet kurulursa sınavsız sistem hazırlığınız var mı?

Sınavsız sistem olmaz. Bizim en büyük önceliğimiz her düzeydeki sınavları olabildiğince test sınavı olmaktan çıkarmak. Yine test olabilir ama müfredata dayalı bir test yaptığınız zaman sadece test becerileriyle birileri birilerinin yerine geçmiş olmaz. Biz bunun ilk uygulamasını TEOG ile yaptık. TEOG aslında yeni bir sınav değil, SBS'yi kaldırdık, ortaokul son sınıftaki öğrencilerin birer yazılısını her dönemde, altı dersten merkezden kontrollü olarak yaptık. Müfredata dayalı olarak, yani öğretmenlerin sınıfta anlattıkları sınavın gövdesini oluşturunca ortaokul son sınıflarda dershane talebi sıfıra yaklaştı. Biz aynı şeyi liselerde de öngörüyoruz. Tablet bilgisayarlarımızın 3-4 yıl içinde bütün öğrencilere dağıtılması halinde bu sınavları tek merkezden açık uçlu sorularla yapabilecek hale gelecek. Fatih Projesi bu anlamda çok önemli. Bunlar önümüzdeki hükümet döneminde de inşallah devam edecek.

Üniversite sınav soruları nasıl olacak?

TEOG benzeri sınav uygulamalarımızı yaygınlaştıracağız. Üniversite sınavı da dahil. YÖK ve ÖSYM ile yaptığımız toplantıda şunu kararlaştırdık. Bugüne kadar sorular daha çok akademisyenler tarafından hazırlanıyordu. Önümüzdeki yıldan itibaren üniversiteye giriş sınavlarındaki soruların hazırlanmasında sınıflarda o dersleri okutan öğretmenler de komisyonlarda görev alacak. Bundan sonra üniversite giriş sınavlarında lise müfredatında işlenen konular ağırlıklı olarak sorulacak. Akademisyenlerin yanı sıra öğretmenler de soru hazırlama komisyonlarında yer aldığında üniversite girişlerinde ayrıca dershane ihtiyacı göstermeyecek türden sorular olacak.

MEB