Üniversite Kontenjanları Doluluk Oranları 2018



Değerli üniversite adayları, rehber öğretmenlerimiz ve bizleri takip eden arkadaşlar, Genç Tercih ekibi olarak sizler için 2017 ÖSYS Yerleştirme sonuçlarının ardından, fikir oluşturması ve yerleşemeyenler için ek tercihlerde rehber olması açısından, üniversitelerin lisans programları (4-6 yıllık) ile ön lisans programları (2 yıllık) yerleşme (doluluk) yüzdelerini tablo haline getirdik. Kontenjan sayısını yerleşenlerin sayısına oranlayarak tüm üniversitelerin doluluk oranlarını (lisans ve ön lisans) hesapladık ve büyükten küçüğe doğru sizler için sıraladık.

Bu çalışmada, Vakıf Üniversitelerinin doluluk oranları, kontenjanları ve bunların 2016 - 2017 değişimleri analiz edilmektedir. Bu analiz yapılırken, sektörün tamamında azalan doluluk oranlarını daha doğru yorumlamak adına, doluluk oranına göre sıralama da yapılmış ve bu sıralamadaki değişimler de analiz edilmiştir. “Sıralaması düşmüş”, “sıralaması yükselmiş” gibi yorumları görebileceksiniz. Burada anlatılan, tabloda da göreceğiniz doluluk oranına göre yapılan sıralamadır.

Bu çerçevede Lisans programlarında hangi üniversitenin daha çok, hangi üniversitenin daha az tercih edildiği göz önünde bulundurularak yorum yapılmıştır.

Bu da üniversitelerin tercih edilme konusundaki başarılarını görme imkânı vermiştir. Ancak bu çalışma ile yalnızca üniversitelerin kontenjan yapılarının etkisi görülebilmektedir. Tercih edilme konusundaki başarılarını analiz etmek için, bölüm bazlı kontenjan yapılarına, burs oranlarına - fiyatlara ve başarı sıralarına - puanlara bakmak gerekmektedir. Bu kapsamdaki çalışma da geçmiş 8 yılın toplu analizi şeklinde hazırlanmaktadır.

Yine de talep değişimleri gerek il bazlı gerekse üniversiteleri segmente ederek yorumlanmıştır. Özellikle de geçen yıl KHK ile kapanan üniversitelerin etkisi ve tercih dönemi öncesi - sırasında (15 Temmuz ve öncesi süreç) göz önünde bulundurularak özellikle İstanbul dışı üniversiteler için yorum yapılmıştır.

3 SEÇENEKLİ İKİNCİ ŞANS

Üniversitelere kayıt işlemleri Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Devlet üniversitelerinde isteyen öğrenciler için elektronik kayıtlar Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. İstediği bölüm ya da üniversiteye yerleşemeyen adaylar için de 3 seçenek var: Ek kontenjanlar, özel yetenek sınavları, yatay geçiş imkanı. Ek kontenjanlar için Ağustos'tan itibaren üniversitelerin web sayfalarının takip edilmesi gerekiyor. İstemediği bir bölüme yerleşenler için başka bir alternatif de özel yetenek gerektiren bölümler olabilir. Bunların tarihleri de yine üniversitelerin sitelerinden duyuruluyor.


YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

ÖSYM Tercih Kılavuzu