Türkiye'ye En Çok Hangi Ülkeden Öğrenci Geliyor?



Türkiye'nin 2018 itibarıyla hedeflediği 100 bin yabancı öğrenci rakamına 2016'da ulaşılması hedefleniyor. Böylece önümüzdeki yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık 'eğitim ihracatı' gerçekleşmiş olacak. Türkiye'ye en çok Azerbaycan'dan öğrenci geliyor.

Uluslararası öğrencilerin tüm dünyada oluşturduğu ekonomik hareketlilik ülkeler açısından önemli bir gelir kapısı oldu. Bu hareketlilik, küresel anlamda 160 milyar dolarlık rakama ulaştı. UNESCO tahminlerine göre, 2020 yılında 7 milyona ulaşacak yükseköğretimdeki uluslararası öğrenci sayısıyla 280 milyar dolarklık bir pasta olacak.

ŞU ANDA 72 BİN ÖĞRENCİ VAR

Türkiye de son yıllarda artan eğitim kalitesiyle bu pastadan önemli bir pay almaya başladı. DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Mustafa Aydın, Türkiye'de yabancı öğrenci sayısının 72 bin civarında olduğunu söyledi ve ekledi: "Önümüzdeki yıl rakamın 100 bine çıkacağını tahmin ediyoruz."

ÖĞRENCİ BAŞINA 40 BİN DOLAR

Aydın, bir öğrencinin okuduğu ülkeye yıllık 40 bin dolar civarında para bıraktığını vurguladı. Buna göre bu yıl yabancı öğrenci kaynaklı yaklaşık 3 milyar dolarlık para girişi yaşandı. 2018 yılında 100 bin öğrenciden dolayı ülkeye girmesi beklenen yaklaşık 4 milyar dolarlık paya da 2 yıl erken ulaşılmış olacak.

VİZELER, AVANTAJ SAĞLIYOR

Uluslararası öğrenci sayısındaki artışta son yıllarda hükümet politikalarının da önemli katkısı olduğunu belirten Aydın, "Yabancı öğrenci sınavı kaldırıldı. Vize işlemleri için özel statü ve kurallar ile öğrencilerin kısa sürede vize alabilmelerinin sağlanması oldukça önemli gelişmeler" dedi.

YAKIN BÖLGE İÇİN CAZİBE MERKEYİZ

YÖK raporuna göre 2015'te gelen öğrencilerin 49 bin 635'ini erkek, 22 bin 543'ü ise kız. 240 ülkeden öğrenci bulunan Türkiye'ye, en çok 10 bin 638 öğrenciyle Azerbaycan'dan ve 9 bin 92 ile Türkmenistandan öğrenci geldi. Türkiye'de 5 bin 560 Suriyeli, 5 bin 302 İranlı, 3 bin 672 Afgan, 3 bin 33 Iraklı ve bin 826 Yunan, bin 819 Kırgız, bin 799 Kazak, bin 23 Kosovalı, bin 88 Çinli öğrenci var.

GAYRİMENKUL, TURİZM VE GIDA

Aydın, öğrenci başına ülkeye kalan 40 bin doların paylaşıldığı sektörleri şöyle açıkladı: "15 bin dolarını üniversiteler alıyor. Geri kalan 25 bin dolarlık miktar ise gayrimenkul, turizm, sağlık, gıda sektörlerine bölünüyor."

EN ÇOK TALEP MÜHENDİSLİK VE TIP BÖLÜMLERİNE

Türkiye'deki üniversitelerin dünyanın en iyi okulları sıralamasında yer almasının da önemli olduğuna değinen Aydın, kurdaki artışında yabancılar için avantaj olduğunu bunun da Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısındaki artışta etkili olduğunu ifade etti. Ülkemize gelen uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölümleri sıralayan Aydın, "Mühendislik bölümleri, tıp, dişçilik, uluslararası ilişkiler rağbet gören bölümler" dedi.

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

1 yorum

Emir
18.11.2015 09:13

canım bildiğim kadaryla dünyada sadece 194 ülke var. siz nasıl 240 ülkeden yabancı öğrenci alıyorsunuz?

ÖSYM Tercih Kılavuzu