Değişim Öğrencisi Olmak Nedir?
Üniversite öğrencileri başta AB programları olmak üzere değişim öğrencisi olarak bir ya da iki dönem yurtdışındaki bir üniversitede okuma şansına sahipler. Değişik programlar öğrencilere Çin'den ABD'ye İsviçre'den Polanya'ya Küba'dan İspanya'ya kadar farklı seçenekler sunarken burs da veriyor
Üniversiteli olarak başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere değişim programları sayesinde bir ya da iki dönem yurtdışında başka bir yükseköğretim kurumunda öğrenci olarak okuma şansınız var. Bu programlara katılın ve öğrenciliğinizi 'değişerek' geçirin. Bu programlar size farklı kültürlerle tanışma fırsatı verirken bir başka üniversitenin eğitim ortamını görmenizi de sağlıyor. Üstelik değişim programlarına katılan öğrenciler gittikleri programa göre ya AB'den ya da YÖK'ten burs alabiliyor. İşte yükseköğretim öğrencilerinin yararlanabileceği programlar:
ERASMUS İLE AVRUPA'YA
Avrupa Birliği'nin (AB) üniversite gençleri ve akademisyenleri için oluşturduğu değişim programı Erasmus bir ya da iki dönem bir Avrupa ülkesinde öğrenim görmenizi sağlıyor. Lisans ve önlisans öğrencilerinin not ortalamalarının en az 4 üzerinden 2.20, yüksek lisans ve doktora öğrencilerininse 2.50 olması gerekirken, dil sınavından da başarılı olma şartı aranıyor. Öğrencilere gittikleri ülkeye göre 300 ile 600 Euro arasında hibe veriliyor. Ders programı Türkiye'deki üniversite ile gidilen üniversitenin imzaladığı "Öğrenim Anlaşması" çerçevesinde gerçekleşiyor. Öğrencilerin ders ya da dönem kaybına uğramaması için üniversitelerin yakın ders programına sahip üniversiteleri seçmeleri gerekiyor. Ancak başarısız olduğunuz dersin veya derslerin kredi karşılıklarının Türkiye'ye dönüldüğünde tekrar edilmesi gerektiği unutulmamalı. Program öğrenci konaklamasını sağlamıyor.
Yükseköğrenim bursunuz kesilmez. Bu programdan 3 ay ile 12 ay arasında yararlanabilirsiniz. Aralarında Almanya, Belçika, İngiltere, Fransa'nın da yer aldığı 28 AB üyesi ülkenin yanı sıra AB üyesi olmayan program ülkeleri Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye bu programda yer alıyor.
MEVLANA ALTERNATİF SUNUYOR
YÖK'ün yürüttüğü Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde ve yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini sağlıyor. 2011 yılından bu yana uygulanıyor ve Erasmus öğrenci değişim programına bir alternatif olarak da görülüyor. Sadece Türkiye'deki üniversitelerle sınırlı değil. ABD'den İsviçre'ye, Yeni Zelanda'dan Çin'e kadar tüm ülkelerdeki üniversitelerde okuma şansı veriyor. Örgün eğitim programlarına kayıtlı önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabiliyor. Mevlana ile en az bir, en fazla 2 yarıyıl değişim öğrencisi olabilirsiniz.
NOT ÖNEMLİ
Önlisans ve lisans öğrencileri için not ortalaması en az 2.5, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 3 olmalı. Yükseköğretimin farklı düzeylerini kapsayan tüm eğitim yaşamınız boyunca burslu olarak yalnızca bir kez bu programa katılabilirsiniz. Örneğin lisans öğrencisi iken bu programa katılan biri yüksek lisans ya da doktora öğrencisi iken programa bir daha burslu katılamaz, ama burssuz olarak programdan yararlanabilir. Gideceğiniz üniversiteye ücret ödemezsiniz.
Gideceğiniz ülkeye göre aylık 420 TL ile 840 TL arasında değişen oranlarda burs alırsınız.
AİLELERİN ROTASI YURTDIŞI LİSE
Türk ailelerinin yurtdışı eğitim tercihi üniversite ile sınırlı değil. Aileler artık 'daha iyi eğitim alsın, en az bir yabancı dil öğrensin' diyerek çocuklarını yurtdışında yatılı lise eğitimine (boarding school) de gönderiyor. Liseden sonra üniversiteye "sınavsız" geçiş de ailelerin kararını etkiliyor. En çok tercih edilen ülkelerin başında İsviçre, ABD, Kanada ve Birleşik Krallık geliyor. Bu ülkelerde nasıl eğitim alabileceğinizi Kare Eğitim Yurtdışı Direktörü Olcay Erten anlattı.
ÜNİVERSİTEYİ DÜŞÜNEN ABD DİYOR
Özellikle çocuklarına üniversite eğitimini ABD'de aldırmayı düşünen aileler yatılı özel okulları tercih ediyor. Lise eğitimi 4 yıl. Hazırlık sınıfı okumak mümkün. Liseden sonra öğrenciler, Amerikan vatandaşları gibi SAT ya da ACT sınavına giriyor. Bu sınav sonuçları ile lise notları üniversite kabüllerinde kullanılıyor. Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) verilerine göre ABD'ye lise öğrencisi gönderen ülkeler arasında Türkiye yılda 515 öğrenci ile 20. sırada. ABD'de lise eğitimi alan toplam yabancı öğrenci sayısı yaklaşık 73 bin. Her şey dahil yıllık öğrenim ücretleri 30 bin ile 60 bin dolar arasında.
BİRLEŞİK KRALLIK'TA 500 OKUL
Birleşik Krallık'ı oluşturan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da özel okullar kendi müfredatlarını oluşturabiliyor. Ülkede 500'ün üzerinde yatılı lise bulunuyor. İngiltere'nin eğitim sistemi Türkiye ve diğer ülkelerden oldukça farklı. İngiltere'de 14-16 yaş arasındaki öğrenciler GCSE (General Certificate of Secondary Education) sınavlarına girerek en az 5 dersi başarıyla tamamlamak zorunda. Bunu yapan, üniversite başvurusunda bulunmak için 2 yıl süren A level eğitimi alıyor. İngiltere'de de Amerikan okulları tercih ediliyor. Yatılı okullarda yıllık öğrenim ücretleri ortalama 25 bin ile 30 bin sterlin arasında değişiyor.
İSVİÇRE AMA AMERİKAN OKULLARI
İsviçre özellikle yatılı lise eğitiminde Türk aileler tarafından uzun yıllardır tercih edilen bir ülke. Almanca, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce eğitim almanın mümkün olduğu İsviçre'de tercih Amerikan okulları. Bu okullarda eğitim dili İngilizce ve hazırlık okumak mümkün. Kantonlara göre lise eğitimi 3 ve 4 yılda tamamlanıyor. İngilizce eğitim veren okullarda IB ve AP gibi programlar bulunuyor. İsviçre'de lise eğitimi için tercih edilen şehirlerin başında Leysin, Lausanne, St. Gallen geliyor. İsviçre'de lise ve üstünde yaklaşık 62 bin 500 yabancı öğrenci eğitim alıyor. İsviçre'de yatılı Amerikan liselerinin yıllık toplam maliyetleri ortalama 80 bin İsviçre Frangı.
KANADA ÜNİVERSİTESİNİ AÇIYOR
Kanada, liselerinde okuyan öğrencilere mezuniyetlerinde Kanada vatandaşları gibi üniversitelerine başvuru hakkı sunuyor. Lise eğitimi 4 yıl. Kanada Eğitim Danışmanı Köksal Ekinci'nin verdiği bilgiye göre bu okullardan bazıları matematik sınavı da uygulayabilir. Hazırlık veren ve aile yanında konaklama imkanı sunan okullar var. Başarılı öğrenciler 5 ile 15 bin Kanada Doları arasında burs alabiliyor. Okullarda IB, AP gibi uluslararası programlar bulunuyor. Kanada'da yaklaşık 5 bin Türk öğrencinin yaklaşık 350'si lise okuyor. Ücretleri yıllık 30-35 bin Kanada Doları, yurt, yemek ve sağlık sigortası ücretleri toplamı 15-20 bin Kanada Doları.
YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir
Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir
YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!