YÖK'ten, ÖYP Alan Sınavı Açıklaması
YÖK'ten, ÖYP'deki alan sınavı için açıklama yapıldı.
ÖYP'nin amacı lisansüstü eğitim verme imkanına sahip olan yükseköğretim kurumlarının, öğretim üyesi ihtiyacı olan diğer yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlilerine, lisansüstü eğitim yaptırarak, öğretim üyesi yetiştirilmesini sağlamaktadır. Bu çerçevede, 2010 yılından itibaren Yükseköğretim Kurulu koordinasyonunda Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında yetiştirilmek amacıyla ÖYP puanı esas alınarak Başkanlığımızca merkezi yerleştirmeler yapılmıştır.
ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 35'i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın % 50'si ve varsa (şart değil!) yabancı dil sınavı puanın % 15'i dikkate alınmaktadır.
ÖYP kapsamında atanan araştırma görevlilerine ilişkin sayısal bilgiler aşağıda verilmiştir.
*Henüz Merkezi Yerleştirme yapılmamıştır. Aralık ayında yapılması planlanmaktadır.
ÖYP'nin amacı öğretim üyesi ihtiyacı olan yükseköğretim Kurumlarının bu ihtiyacını karşılamak olup, tablodan görüleceği üzere 2010-2014 yılları arasında yılı Bütçe Kanunlarıyla bu amaçla tahsis edilen kadrolardan yaklaşık 3550'si boş kalmıştır.
Bunun başlıca sebepleri olarak ;
Yükseköğretim kurumlarının çeşitli gerekçeler ile merkezi yerleştirme ile ÖYP kapsamında araştırma görevlisi talebinde bulunmaması,
Öğretim üyesi ihtiyacının bulunduğu illerdeki Yükseköğretim Kurumlarının tercih edilmemesi,
Doktora eğitimleri tamamlandıktan sonra söz konusu üniversitelerde mecburi hizmetlerini yerine getirmek istememesi, gösterilebilir.
ODTÜ, Boğaziçi vb. gibi Uluslararası başarılara imza atan üniversiteler hiçbir dönemde ÖYP araştırma görevlisi kadro talebinde bulunmamışlardır.
Araştırma görevlisi alımları 31.07.2008 tarihinden itibaren "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca cari usul ile yapılmaktadır. Söz konusu kadroların ilanları Başkanlığımızın web sitesinde yayımlanmakta olup, devlet üniversitelerinin araştırma görevlisi kadro ilanlarında söz konusu kadronun bulunduğu bölüm/anabilim dalına ait lisans ve yüksek lisans mezuniyet şartı aranmaktadır. Bunun haricinde adayı tanımlayan herhangi bir ifadeye yer verilmemektedir.
Söz konusu yönetmelik'in Ön değerlendirme başlıklı 10. Maddesinde, "... müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde ilan eder. Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava çağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun on katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır",
Değerlendirme başlıklı 12. Maddesinde ise " Ön değerlendirmeyi geçip giriş sınavına katılan adayların, ALES notunun %30'unu lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu hesaplanarak ilan edilen kadro sayısı kadar aday başarı sırasına göre belirlenir. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır." hükümleri yer almaktadır.
Söz konusu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Cari usulle araştırma görevlisi atamak torpil anlamını taşımamakta olup, atanma şartları ÖYP kapsamında atanacak araştırma görevlilerinden daha da ağırdır. Örneğin, ÖYP kadrolarına başvurularda yabancı dil puanı şart olarak aranmaz iken, cari usulle atanacak araştırma görevlilerinin başvurularında en az 50 yabancı dil puan şartı bulunmaktadır.
YÖK
- 2024 YÖKDİL Başvuru Tarihi
- Akademisyen Açığına 'Emeklilik' Formülü
- Akademisyenler Anadolu’da zorunlu görev yapacak
- Aynı anda iki farklı Mühendislik Tamamlama Programına kayıt yaptırılabilir mi?
- Birinci öğretim ile açık öğretim öğrenim ücreti tutarları açıklandı
- Bölünme kararı vakıf üniversitelerini kapsıyor mu?
- Denklik ve tanıma işlemlerini e-Devlet veya web üzerinden online nasıl yapabilirim?
- Diploma Denklik İşlemleri için Başvuru Ücretleri Ne Kadar?
- Doçentlik Sınavı ve Unvanı süreci değişti mi?
- Doçentlik sürecinde köklü değişiklikler olacak
- Doçentlik ve atama işlemleri nasıl yapılacak?
- Doktorasını bitirenler doğrudan doçentliğe başvurabilir mi?
- e-Devlet Üzerinde Mezuniyet Bilgileri Güncelleme Kılavuzu İndir
- Eğitim alanında öne çıkan üniversiteler için yeni süreç nasıl olacak?
- Eğitim Fakülteleri Kontenjanları Azaltılıyor mu?
- Kapatılan Vakıf Yükseköğretim Kurumları ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları
- MYO kontenjanları nasıl belirleniyor?
- Öğrenci affı çıkacak mı?
- Öğrenci affı düzenlemesi kimleri kapsıyor?
- Öğrenci affı TUS ve DUS öğrencilerini de kapsıyor mu?
- Sınavsız Geçiş için YÖK'ten MEB'e Öneri
- Tüm Diplomalar YÖK'ten Kontrol Edilebiliyor mu?
- Tüm Üniversitelerin Eğitim Bilgileri, YÖKSİS Üzerinden Alınacak
- Türk üniversiteleri Dünya üniversiteleri ile hangi alanlarda yarıştı?
- Türkçe yeterlik belgesi nedir?
- Üniversite Bölüm Kontenjanları için YÖK Son Kararını Verdi
- Üniversite sıralamalarında kullanılan kriterler nelerdir?
- Üniversiteler bölünüyor mu?
- Üniversiteler İyi Oldukları Alanlarda İhtisaslaşacak
- Üniversiteler Nasıl Değişmeli?