Üniversite Tercih Kılavuzunda Değişiklik Olacak mı?
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) oturumları Haziran itibarıyla sona erdi. Öğrencilerin önünde şimdi tercih dönemi var. Süreç Temmuz'da başlayacak Ağustos'ta sona erecek. Ancak bu yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayları etkileyecek önemli kararlara imza attı.
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrası adayları tercih heyecanı sardı. Ancak ÖSYM, bu yıl tercih kılavuzunda birçok değişiklik yaptı. En önemlisi ise meslek liselilere ek puan uygulamasının kalkması.
Üniversite hayali kuran yüz binlerce genç için en önemli maraton Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) oturumları Haziran itibarıyla sona erdi.
Öğrencilerin önünde şimdi tercih dönemi var. Süreç Temmuz'da başlayacak Ağustos'ta sona erecek. Ancak bu yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayları etkileyecek önemli kararlara imza attı.
700 bin aday etkileniyor
Her sene ortalama 700 bini aşkın aday isabetli tercih yapamadığı için tekrar imtihana hazırlanıyor. Üstelik bu sayı her yıl artıyor. Problemin farklı sebepleri bulunuyor. Adayların üniversite tercih kılavuzunu yeterince incelememesi de bunlardan biri. Aynı sıkıntının 2017-2018 döneminde de yaşanma ihtimali var. Zira ÖSYM tercih kılavuzunda birçok değişiklik yaptı.
Akreditasyon önemli
Adayları etkileyebilecek en önemli yenilik üniversitelerin niteliklerini ortaya koyan akreditasyon bilgileri. Ayrıca program mezunlarının ÖSYM'nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumunu gösteren bilgiler de yenilikler arasında. Bunlar, üniversite tercihinde rehberlik edecek önemli ayrıntılar.
EKSTRA BİLGİ EKLENDİ
ÖSYM, üniversitelerin tanınabilirliğini artırmak için akreditasyon bilgilerini, okul mezunlarının en son girdikleri tıp, diş hekimliği uzmanlığı sınavı, Adalet Bakanlığı adli yargı sınavı ve KPSS puan ortalamaları tercih kılavuzuna eklendi. Listede başta Türkiye, ABD ve Almanya'daki kuruluşlardan alınan bilgiler yer alıyor. İşte o kuruluşlardan bazıları:
AQAS: Almanya'nın önde gelen akreditasyon kuruluşu, Akademik Programların Akreditasyon Kalite Güvence Ajansı.
ABET: Uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim programlarını akredite eden kuruluş.
ASIIN: Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşu.
ECZAKDER: Eczacılık eğitimi programları için değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan akredite kuruluşu.
FEDEK: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için değerlendirme ve bilgilendirme yapan akreditasyon kuruluşu.
IACBE: ABD'de bakanlık bünyesinde hizmet veren, işletme fakültelerini akredite eden kuruluş.
MÜDEK: Farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.
TEPDAD: Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği. Tıp eğitimi programları için akreditasyon çalışmaları yapan kuruluş.
VEDEK: Veteriner hekimliği eğitim kurumları ve programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.
BÖLÜM SAYISI ARTTI
Önceki yıllarda sadece tıp ve hukuk fakültesine uygulanan başarı puan sınırlamasına bu sene mimarlık ve mühendislik programları eklendi. Öte yandan başarı sırası sınırlamasında, vakıf üniversiteleri senato kararı ile başarı sırasını yukarıya çekebiliyor. Değişiklikler sonrası bölümlerin son durumu şu şekilde düzenlendi...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YÖK Başkanı Saraç, bu yıl üniversite tercih kılavuzunda değişiklikler yapacaklarını belirterek, bu sene kılavuza bazı yeni bilgiler de eklemek istediklerini bildirdi.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, bu yıl üniversite tercih kılavuzunda değişiklikler yapacaklarını belirterek, "Bu seneye yetiştirebilirsek öğrencilerin gireceği programla ilgili, bölüm hocalarına o programın mezununa kazandıracağı yetkinliği, bizzat görsel olarak sunduğu bir platform oluşturmak istiyoruz. Bu gerçekten de YÖK'ün yeni yüzü olacak" dedi.
Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite sınavı tercih kılavuzunda geçen yıl bölümlerin öğretim üyesi sayısına yer verdiklerini hatırlattı.
Bu sene kılavuza bazı yeni bilgiler de eklemek istediklerini bildiren Saraç, "Programların akredite edilip edilmediği hususu. Çünkü Kalite Kurulu'nu da bu şekilde sahada daha faal hale getireceğiz. Akredite edilip edilmemesi konusu önemli. Üniversite mezunlarının merkezi sınavlardaki başarıları var. Sayısal olarak değil, oransal olarak bu başarıların da kılavuzda belirtilmesi. Bu da önemli" diye konuştu.
Yeni proje üzerinde çalıştıklarını da bildiren Saraç, "Bu seneye yetiştirebilirsek öğrencilerin gireceği programla ilgili, bölüm hocalarına o programın mezununa kazandıracağı yetkinliği, bizzat görsel olarak sunduğu bir platform oluşturmak istiyoruz. Bu gerçekten de YÖK'ün yeni yüzü olacak. Bu açıdan tercih kılavuzunda daha bilinçli bir tercih yapılmasını sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Vakıf üniversitelerinin e-Kayıt'a geçmesini teşvik ediyoruz"
Devlet üniversitelerine, 311 bini aşkın öğrencinin e-Kayıt sistemiyle kaydolduğunu bildiren Saraç, uygulamanın maddi olarak ailelere büyük yarar sağladığını dile getirdi.
Vakıf üniversitelerinin kayıt sırasında ücret aldığını anımsatan Saraç, "Vakıf üniversitelerinin e-Kayıt'a geçmesini icbar etmek (zorlamak) değil, teşvik etmek istiyoruz. Yani kendi iç düzeneklerini ona göre ayarlamalarını ve süreç dahilinde e-Kayıt'a geçmelerini öğrencilere böyle bir kolaylığı sağlamalarını da istiyoruz" bilgisini paylaştı.
YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir
Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir
YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!