Üniversitelere Bölgesel Odaklı Misyon Verilecek
YÖK Başkanı Prof.Dr.Yekta Saraç, üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknolojide, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
"Üniversitelerde Bölgesel Odaklı Misyon Farklılaşmasına Yönelik Değerlendirme Toplantısı", Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla düzenlendi. Prof. Dr.Saraç, yükseköğretimin gelişimi ile ilgili yaptığı konuşmasında, "Yeni yükseköğretim yasamız, eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, liyakat ve ehliyet, çeşitlilik ve ihtisaslaşma, kalite odaklı rekabet ilkeleri esaslı gelişimi içerecek. Bu toplantının sonuçlarını yarın Sayın Başbakanımızla da paylaşacağız" dedi.
Saraç, "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması"nın "yeni YÖK"ün öncelikleri arasında olduğunu belirterek, üniversitelerin birbirinin benzeri olma yönünde eğilimleri bulunduğunu dile getirdi. Yeni kurulan üniversitelerin, Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul gibi üniversitelerle yarışmalarının, kendilerini onlarla aynı misyona sahip olmaya zorlamalarının doğru olmadığına işaret eden Yekta Saraç, yeni kurulan üniversitelerin, bölgelerindeki kurumsallaşmasını tamamlamış üniversitelerin bölge için üretemeyecekleri, başaramayacakları işleri başarabileceğini savundu.
Üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknolojide, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasına ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Saraç, "Bu şekilde, bu üniversitelerimiz eğitim süreci fonksiyonlarını yerine getirirlerken, araştırma sürecinde ise bölgeyle ilgili alanlarda ihtisaslaşabilecekler ve bölgesinin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerdir" diye konuştu.
"Yükseköğretimde iki önemli unsur, nitelikli bilgi ve insan"
Bu yaklaşımın, 10. Kalkınma Planında "Yükseköğretim sistemi, hesap verebilirlik temelinde özerklik, performans odaklılık, ihtisaslaşma ve çeşitlilik ilkeleri çerçevesinde kalite odaklı rekabetçi bir yapıya dönüştürülecektir" eylem başlığıyla açık şekilde belirtildiğini hatırlatan Yekta Saraç, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için yükseköğretim odaklı iki önemli unsurunun, "nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan" olduğunu belirtti.
Bilginin ve yetiştirilen insan kaynağının öncelikli olarak bulunulan bölgeye katkısının büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Saraç, bu amaca yönelik olarak haziranda 22, Ağustosta da 27 üniversite rektörlerinin katkısıyla "Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü Toplantıları" gerçekleştirildiklerini anımsattı.
Özellikle Anadolu'da kurulan üniversitelerde yoğunlukta
Bu üniversitelerin 2006'dan sonra ve özellikle Anadolu'nun belli bölgelerinde kurulan üniversiteler olduğunu belirten Yekta Saraç, şöyle devam etti: �"Bu toplantılar sonrasında Kalkınma Bakanımız ile görüştük ve akabinde YÖK ile Kalkınma Bakanlığımızın bürokrat ve uzmanları ortak çalışmalar gerçekleştirdi. Bu kapsamda Sayın Kalkınma Bakanımıza ve tüm bürokratlarına sürece yaklaşım ve katkıları için çok teşekkür ediyoruz. Bakanlığımız ile iş birliği dahilinde yürüttüğümüz çalışmamızda bugün yeni bir aşamaya gelindi ve başlatılan bu girişimimizin uygulanma sürecine yani yöntemine ilişkin bir değerlendirme toplantısı gerçekleştireceğiz. Bu toplantımızın özellikle yakın zamanda tüm kamuoyumuzun da gündeminde olan 'Yeni Yükseköğretim Yasası' kapsamında da büyük önem arz edeceği görüşündeyiz. Çünkü, şu an tüm üniversitelerimiz tek tip bir misyonla ve tek tip bir yönetişim yöntemi ile tanımlanmış durumda. Yeni yükseköğretim yasamız ise eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, liyakat ve ehliyet, çeşitlilik ve ihtisaslaşma, kalite odaklı rekabet ilkeleri esaslı gelişimi içerecek. Yani yapacağımız bu çalışma, yeni yükseköğretim mevzuatımızın da bir uygulaması niteliğinde olacaktır. Bu toplantının sonuçlarını yarın Sayın Başbakanımızla da paylaşacağız."
Saraç, konuşmasında, çalışmanın her aşamasında kendilerini destekleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkür etti.
YÖK
- 2024 YÖKDİL Başvuru Tarihi
- Akademisyen Açığına 'Emeklilik' Formülü
- Akademisyenler Anadolu’da zorunlu görev yapacak
- Aynı anda iki farklı Mühendislik Tamamlama Programına kayıt yaptırılabilir mi?
- Birinci öğretim ile açık öğretim öğrenim ücreti tutarları açıklandı
- Bölünme kararı vakıf üniversitelerini kapsıyor mu?
- Denklik ve tanıma işlemlerini e-Devlet veya web üzerinden online nasıl yapabilirim?
- Diploma Denklik İşlemleri için Başvuru Ücretleri Ne Kadar?
- Doçentlik Sınavı ve Unvanı süreci değişti mi?
- Doçentlik sürecinde köklü değişiklikler olacak
- Doçentlik ve atama işlemleri nasıl yapılacak?
- Doktorasını bitirenler doğrudan doçentliğe başvurabilir mi?
- e-Devlet Üzerinde Mezuniyet Bilgileri Güncelleme Kılavuzu İndir
- Eğitim alanında öne çıkan üniversiteler için yeni süreç nasıl olacak?
- Eğitim Fakülteleri Kontenjanları Azaltılıyor mu?
- Kapatılan Vakıf Yükseköğretim Kurumları ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları
- MYO kontenjanları nasıl belirleniyor?
- Öğrenci affı çıkacak mı?
- Öğrenci affı düzenlemesi kimleri kapsıyor?
- Öğrenci affı TUS ve DUS öğrencilerini de kapsıyor mu?
- Sınavsız Geçiş için YÖK'ten MEB'e Öneri
- Tüm Diplomalar YÖK'ten Kontrol Edilebiliyor mu?
- Tüm Üniversitelerin Eğitim Bilgileri, YÖKSİS Üzerinden Alınacak
- Türk üniversiteleri Dünya üniversiteleri ile hangi alanlarda yarıştı?
- Türkçe yeterlik belgesi nedir?
- Üniversite Bölüm Kontenjanları için YÖK Son Kararını Verdi
- Üniversite sıralamalarında kullanılan kriterler nelerdir?
- Üniversiteler bölünüyor mu?
- Üniversiteler İyi Oldukları Alanlarda İhtisaslaşacak
- Üniversiteler Nasıl Değişmeli?