TYT YKS Çalışma Planınızı Yaptınız mı?



Eğitim Uzmanı Murat Aydın, üniversite hayaline giden yolda stresin en yoğun yaşandığı 11. sınıf öğrencilerine tavsiyelerde bulunarak, "Bu sene 11. sınıfız ve işin farkındayız. Hedeflerimize ulaşmak için çalışmalıyız.

Eğitim Uzmanı Murat Aydın, üniversiteye giden yolun en stresli basamağı olarak nitelenen 11. sınıfta neler yapılması gerektiğini anlattı. 11. sınıfın öğrenciler tarafından kaygı ve rahatlığın yanı sıra "Sınava daha çok var", "Bu sene ne yapmalıyım", "Artık çalışma vakti geldi", "Seneye sınav nasıl olacak" şeklinde yorumladığını belirten Aydın, 11. sınıfı "Sınav yok ama stresi var" diye tanımladı. Sınava yeteri kadar çalışmayan öğrencilerin gelecek kaygısı içeren sorularla karşı karşıya kaldığını anlatan Aydın, bu durumu arafta olmaya benzetti. Üniversiteyi hedefleyen öğrencilere mizahi bir dille tavsiyelerde bulunan Aydın, "Seneye ne olacak? 'Umarım konular yetişir', 'Vay arkadaş bu zaman ne kadar çabuk geçti böyle', 'Ben şimdi üniversite hazırlık öğrencisi miyim değil miyim?' İşte bu cümleler seni yiyip bitiriyor değil mi? O zaman yapmamız gerekenleri konuşmaya başlayalım. Öncelikle şu konuda anlaşalım; kalan süreyi doğru değerlendirmek için kesin kararını verdin mi? 'Evet hocam ayıpsın' diyorsan hemen eline kağıdını, kalemini al ve planlamaya başla" dedi.

PLANLAMANI YAP, ERTELEME

Planlama aşamasında öğrencilere ilk olarak 9 ve 10. sınıf konularını halletmeleri, YGS'ye çalışmaları önerisinde bulunan Aydın, daha sonra 11. sınıf üniversite hazırlık programını yapmaları ve LYS'ye çalışmalarını tavsiye etti. Aydın, daha sonra öğrencilere okul derslerini halletmeleri ve panik yapmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Aydın, planlama aşamasına ilişkin, "Bu planlamayı yapar ve buna göre çalışırsan hem bu yılı hem de geçmiş yılları halletmiş olursun ve 12. sınıfın da temelini sağlam hale getirirsin. Ama bak bunları yapmak için erteleme. Seneye deme, yaza deme, haftaya deme, pazartesi gününe deme. Kısacası erteleme" dedi.

"ÜNİVERSİTE İÇİN CİDDİ HAZIRLIK ŞART"

Üniversite yolculuğunun ciddi bir hazırlık süreci gerektirdiğini belirten Aydın, "Hazırlık 9. sınıfta başlamalı ama çoğu öğrencinin son sınıfa bıraktığı yerde senin şu anda bile buna karar vermen büyük bir aşama. Öncelikle planlama yapmalısın, eğer yaptıysan bunu sürdürmelisin. Planın YGS ve LYS diye 2 ayrı başlık altında olmalı. Yani YGS ve LYS aynı anda gitmeli. Örnek vermek gerekirse haftanın belli günlerini YGS ve LYS günleri diye ayırabilirsin. Planlamayı bu şekilde yaparsan hem kafan rahat olur hem de işlerini aksatmadan bitirirsin. Aynı zamanda bu yılın derslerini de unutma. Çünkü 30-60 arasında bir okul başarı puanına sahip olacaksın. Puan ve sıralamada büyük etkiye sahip olacak bu puanı da yüksek tutmaya özen göster. Okul dersleri için günü gününe yapacağın 1-2 saatlik çalışma bile seni rahatlatır. Aynı zamanda okul dersleriyle ilgili yapacağın çalışma LYS çalışması demektir" ifadelerini kullandı.

"Bu işin psikolojik boyutu da çok önemli" uyarısında bulunan Aydın, "Kendimize güvenmiyorsak, olacağına inanmıyorsak boşa kürek çekmeyelim ama değil mi? Bunu çok önemsiyorum. Başarmak, inanmakla başlar" diye konuştu.

HEDEFE GİDEN YOLUN ANAHTARI


YGS ile ilgili kesinleşen bir değişikliğin bulunmadığını söyleyen Aydın, yani sınav sisteminin mevcut haliyle devam edeceğini belirtti. Öğrencilere zaman kısaldığında stres ve sıkıntı yaşamamaları için altın kuralları anlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Hedefini ya da hedeflerini bu yıl belirlemeni tavsiye ederim. Eğer bunu belirlersen işini kolaylaştırmış olursun. Nasıl mı? Hedefin diyelim ki tıp fakültesi olsun. Tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi sağlık bölümleri hangi puan türünden alıyor? MF-3 puan türünden alıyor. Yani sen şimdiden YGS için fen bilimleri testini, LYS için de özellikle biyoloji dersini markaja alacaksın. Çünkü MF-3 puan türünden yüksek puan alabilmenin yolu budur. Ya da hedefin hukuk, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji olsun. O zaman da TM-3 puan türünden hazırlanıyorsun demektir. Bu durumda senin için en önemli test YGS'de Türkçe testi olurken, LYS'de de edebiyat dersi olacaktır. Bu şekilde planlayarak eğer hedefe yönelik çalışırsanız hem başarıya ulaşmak kolaylaşır hem de dağınık çalışmamış olursunuz. Bu sene 11. sınıfız ve işin farkındayız. Hedeflerimize ulaşmak için çalışmalıyız. 12. sınıfta zorlanmamak ve tüm konuları halledebilmek adına bu yılın sonuna kadar geri kalan zamanda planlamamızı yapmalı ve uygulamalıyız."

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir