Yükseköğretim Program Atlası Nedir?



YGS / LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha "bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla" geliştirilmiş bir sistem olan Yükseköğretim Program Atlası; dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde, üniversite adaylarının başka hiçbir kaynak arayışına ihtiyaç duymadan en doğru ve güvenilir bilgilere erişebilecekleri referans kaynak olma özelliği taşıyor.


YÖK'ün Yükseköğretim gören öğrenciler dışında liseden yükseköğretime geçiş aşamasında olan öğrencilere yönelik "ilk" uygulaması olan Yükseköğretim Program Atlası; YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası ve YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere 3 modülden oluşuyor. Sistem, yokatlas.yok.gov.tr internet adresinde hizmet vermektedir.

Yükseköğretim Program Atlası İndirmek için Tıklayınız

"YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI" UYGULAMASI KULLANIMA AÇILDI

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca hazırlanan "Yükseköğretim Program Atlası" uygulaması ve bu uygulama içerisinde yer alan "YÖK Lisans/YÖK Önlisans Atlası" ve "YGS-LYS Net Sihirbazı" uygulaması basına açık olarak gerçekleştirilen tanıtım toplantısı ile hizmete açıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında düzenlenen tanıtım toplantısına; YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekilleri Prof. Dr. Yavuz Atar ve Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Yürütme Kurul Üyeleri Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK Üyeleri Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, YÖK Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun, YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme, Gen. Sek. Yrd. Nurettin Çobanoğlu, YÖK Başkan Danışmanları Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Fatih Tığlı, YÖK Hukuk Danışmanı Prof. Dr. Metin Topçuoğlu ile YÖK Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Hasan Lale katıldı.


Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç; YÖK Program Atlası'nda, hedefledikleri programlara geçen sene yerleşenlerin YGS sonrasındaki ortalama başarılarını görebileceklerini, böylece kendilerine gerçekçi hedefler belirleyeceklerini dile getirdi.

Öğrencilerin, üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacağının bilgisini veren Başkan Saraç, YÖK Program Atlası'nın bir "tercih robotu" olmadığını ve ondan daha da ileri bir noktada sadece YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir referans kaynağı olduğunu dile getirdi.


Programın hazırlanmasında gençlerin beklenti ve tercihlerinin dikkate alındığını vurgulayan Başkan Saraç, "Öğrenci dostu YÖK" olma yolunda hitap ettikleri halkayı genişletmek istediklerini ve bu atlasla birlikte üniversite adayı olan lise öğrencilerine de hizmet sunduklarını belirtti.

Adaylar için nitelikli bir rehber hoca görevi üstlenecek olan YÖK Program Atlası'na on bini aşkın programın her birisi için 500 bin yerleşen verisinin derlenerek girildiğini, adayların hedefledikleri programlar için hangi testten kaç net yapmaları gerektiğinin kolayca görülebileceğini vurgulayan Başkan Saraç; her bir yükseköğretim programı için o programa önceki sene yerleşen adayların tek tek testlerdeki netleri hesaplanarak bunların ortalamalarının alındığını ve tüm verilerin tahmini değil gerçek değerler olduğunun altını çizdi.


Başkan Saraç'ın konuşmasının ardından YÖK Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı "Yükseköğretim Program Atlası" uygulamasıyla ilgili detaylı bilgi aktardı.


Yükseköğretim Program Atlası uygulaması hakkında bilgi notunu okumak için tıklayınız.


YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.

YÖK