Sağlıklı ve Bilinçli Tercih Yapmanın Püf Noktaları Neler?
Üniversite tercih dönemi Temmuz'da başlıyor. Peki, bu yoğun ve stresli dönemde öğrenciler nasıl bir yol haritası izlemeli? Doğru tercih nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Doğru tercih ve meslek seçiminin yolları takvim2019.com'da.
YGS-LYS üniversite tercihleri Temmuz'da başlıyor. Tercihler Ağustos 2018'e kadar sürecek. Bu yoğun tercih sürecinde öğrencilerinin belki de en zor tercihi; meslek seçimi olacak. Öğrenciler üniversite tercih dönemiyle sadece bir üniversiteye değil aynı zamanda kariyer hayatlarını da başlayacak. Peki, Doğru tercih nasıl yapılır? Sağlıklı ve bilinçli tercih yapmanın püf noktaları neler? Doğru meslek nasıl seçilir? Geleceğin meslekleri neler?
Geleceğiniz belirlerken dünyayı gözlemleyin!
İlk önce meslek ve iş tanımlarının farkını açıklayalım:
"Öncelikle meslek ile iş ayrımını yapmamız lazım. Meslek; belli bir alanda profesyonelleşmiş genel tanımdır. Örneğin; Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri bir meslektir. İş ise onun alt dalında yapılan spesifik alanlardır. Sosyal Bilimler alanında meslek edinen bir kişinin avukatlık ya da gazetecilik yapması bir iştir. Bu ayrımı yaptıktan sonra 'Dünya nereye gidiyor?' sorusunu öğrenciler sorgulamalı. Geleceğin mesleklerini değerlendirdiğimizde dünya tarihinden itibaren asla önemini yitirmeyen 3 tane meslek alanı vardır. Bunlara 'Kadim meslekler' diyoruz. Bu meslekler Eğitim-Sağlık-Adalet alanında var olanlar. Bu meslekler hep vardı, gelecek yüzyıllarda da var olacak. Dolayısıyla bu alanlarda eğitim alan öğrenciler hiçbir zaman istihdam sıkıntısı yaşamaz. Bu alanların dışında gençler dünyanın gidişatını doğru okuyarak kariyer yolculuklarına yön vermeli."
Tercihlerinizi yaparken 20 sonrasını yani hayatınızı hayal edin:
"Gençler üniversite tercihi yaparken sadece bir üniversite değil, kariyer tercihi de yapıyor. Öncelikle üniversite adayı öğrenciler bir 'hayal kurma' çalışması yapsınlar. Bir odaya çekilsinler ve gözlerini kapatıp bundan 20 yıl sonra kendilerini nerede görmek istediklerini düşünsünler. Eğer yaptıkları tercihlerle 20 sonra kendilerini görmek istedikleri yer aynı ise o tercihlerinde ısrar etsinler. Fakat yaptığı tercihlerle 20 sonra kendilerini görmek istedikleri yer aynı değilse; bir kez daha ne yapmak istediklerini sorgulasınlar. Gençlerin 'Dünya ve Türkiye nereye gidiyor?' sorusuna cevap veren okumalar yapmasında fayda var. Kendileri ile ilgili bir fikir sahibi olsunlar. Ben kimim, ben neyim sorularını sorsunlar. Kısacası bir hayat amacı belirlesinler ki bu amaç doğrultusunda geleceklerini de şekillendiren meslek ve kariyer yolculuklarına başlasınlar."
Geleceğin en popüler mesleği: Sosyal Medya Analistliği
Geleceğin mesleklerini öğrenmemiz için iki önemli ipucu var:
"Üniversitelerin lisansüstü programları ve sürekli eğitim merkezlerinin açmış olduğu sertifika programları geleceğin meslekleri noktasında ipucu oluşturabilir. Öğrenciler kariyerlerini belirlerken bu iki alana bakmalarında fayda var. Özellikle vakıf üniversiteleri bu açık noktaları daha iyi yakalayabiliyor. Çünkü bu üniversiteler AR-GE çalışmaları ve piyasa incelemesi yapıyor. Piyasa taleplerini analiz ederek yeni alanlar açıyorlar."
Geleceğin mesleklerinde şu an popülerliği çok fazla olmayan sosyal medya analistliğine vurgu yapalım:
"Bence geleceğin en önemli mesleği; Sosyal medya analistliği. Türkiye'de fazla duyulan bir meslek değil ama ABD ve Avrupa'da bu alanla alakalı ciddi çalışmalar yapılıyor. Sosyal medya platformlarında insanların neleri beğendiği, hangi zaman aralıklarında sosyal medyayı kullandıkları, sosyal medyayı kullanırken nasıl bir ruh halinde olduklarını analiz eden şirketler ve bu şirketlerde çalışan 'Sosyal Medya Analistleri' var. Sosyal medyada yapılan hareketleri yorumlayan analistler topladıkları verilerle aynı zamanda reklam sektörüne bilgi aktarıyorlar. Yani; oluşan bu yeni alan reklamcılık sektörünüde etkiliyor."
Nörobilim alanına dikkat!
Psikoloji bilimininde geleceğin en önemli alanlarından biri olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor.Peki bu alandaki yapılan çalışmalar neler?
"Modern bilim özellikle yaşama dair bütün sırların açıklanmasını gaye edinerek yola çıkmıştır. Bu amaç doğrultusunda doğan yeni bir alan daha var: Nörobilim çalışmaları. Nörobilim alanı; tıp ile psikoloji'nin ortak alanı. Beynin görüntüleyip, öğrenmenin nasıl gerçekleştiği ve öğrenirken beynimizin hangi noktalarının uyarıldığı gibi sorulara nörobilim çalışmalarıyla cevap aranıyor. Dolayısıyla bu çalışmaları yapıldığı nörobilim geleceğin en önemli alanlarından biri."
Modern çağın en gözde mesleği 'Felsefi Danışmanlık' olacak
Modern dünyanın gelişmesiyle birlikte mutsuzluğun da arttığını hisseden insanların mutluluk arayışında olduğunu ve yeni bir meslek alanını daha ortaya çıkardığını görüyoruz.
"Modern yaşam, insanın hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda mutsuzluğunu da arttırdı. Atık zaman çok olmasına rağmen insanlar mutlu değil. İnsanların bu mutsuzluğuna psikoloji ve psikiyatri alanları da çare bulamadı. Yani insanoğlu bir arayışta. Bu arayış yeni bir meslek alanı daha doğurdu: Felsefi Danışmanlık. 15 yıl önce Almanya'da daha sonra ABD'de felsefi danışmanlık adıyla bir meslek sahneye çıktı. Felsefi danışmanlığının iddiası şudur: Günümüz insanın problemi varoluş problemidir. İnsanlar kendilerine bir varlık atfedemiyor. Bu nedenle kendilerini ve hayat amaçlarını kurgulayamıyorlar. Çünkü modern dünyadaki hızlı akış; insanın istediği hayatı düşündürmüyor. Bu nedenle Felsefi Danışmanlık; varoluş problemlerinin psikoloji bilimiyle değil felsefe bilimle çözülebileceğine inanan yeni meslek alanıdır."
YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir
Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir
YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!