YKS'nin Sıralamadaki Önemi Artıyor mu?



YGS’deki soruların kolaylığı yüzünden adayların puanı yüksek ama başarı sıraları çok düşük geldi. Ancak LYS’nin yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yüzde 60 etkisi olduğunu unutmayın.

Bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandığında öğrenciler önce yüksek puan sevinci “düşük başarı sırası” şoku yaşadı. Çünkü bu yıl barajı aşanların sayısının artırılması hedeflendiği için YGS soruları çok kolay oldu. Bu yüzden de sınavda doğru yapan öğrencilerin öğrenci sayıları arttı ve puanları yüksek geldi. Buna karşılık başarı sıraları düşük çıktı. Bu yüzden hem YGS ile tercih yapacak hem de barajı aşarak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecek öğrencilerin geçen yılın puanlarıyla bir kıyaslama yapmamaları gerektiğini sürekli hatırlatıyoruz. Çünkü bu kar- şılaştırmayı yaptığımızda bazı puan türlerinde 300 binden fazla başarı sırasında oynama görürsünüz.

Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’un yaptığı çalışmaya göre, geçen yılın ve bu yılın puanları ile başarı sıralarının karşılaştırmasında YGS-1 puan türünde geçen yıl 434 puan alan öğrencinin başarı sırası 5 bin 783 iken bu yıl aynı puandaki öğrencinin sırası 18 bin 396. Yine aynı puan türünde 197 puanlı öğrencinin başarı sırası 482 bin 517’ydi bu yıl ise 763 bin 330 oldu. Bu puan türünde aradaki fark 280 bini aşıyor.

YGS-5’te geçen yıl 447 puanı olan öğrenci 1415’inci sırada iken bu yıl aynı puandaki öğrencinin başarı sırası 5 bin 668. Yine geçen yıl 219 puandaki öğrencinin başarı sırası 696 bin iken bu yıl aynı puanlı öğrenci 1 milyon 25 bin başarı sırasına geriledi. Bu durum tüm puan türleri için de geçerli. ÖSYM şayet YGS’de olduğu gibi kolay soruların olduğu LYS’ler hazırlarsa o zaman bu yılın öğrencileri için tercih yapmak gerçekten zor olacak. Başarı sıralarındaki oynamalara dikkat çeken Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da şayet aynı taktik izlenirse bu yıl tercih sürecinin sıkıntılı geçeceğini söylüyor.

LYS’DE FARK ATABİLİRSİNİZ

Ancak LYS’de yapacağınız her sorunun sizi binlerce hatta onbinlerce adayın önüne geçirece- ğini ve başarı sırasında binlerce sıra yükseltece- ğini unutmayın. YGS’de yaklaşık 2 milyon aday ile yarışırken LYS’lerde gireceğiniz sınavlara göre en fazla 700 bin adayla yarışacaksınız. YGS puanları yerleştirme puanlarının oluşmasında yüzde 40 oranında etkili. Ancak asıl puanlarınızı etkileyecek olan LYS’ler olacak. Çünkü bu sınavların yerleştirme puanlarına etkisi yüzde 60 olacak.

Hem Vardar hem de Yeşilyurt’un dikkat çektiği ve LYS’nin önemini anlattıkları nokta sizlere LYS’de başarı sıranızı yukarı çekebileceğinizi gösteriyor. Tek bir soru bile adaylara binlerce, on binlerce sıra değiştirecek. Örneğin geçen yıl YGS-5’te 25 binlerde olan öğrenci LYS’de iyi bir performans gösterdiğinde TM-3 puanında 3 bin 923 başarı sırasına kadar yükseliyor. YGS-1’de de 15 bin başarı sırasındaki öğrenci 7 bin başarı sırasına ulaşıyor. Bu yüzden de LYS’lerin yerleştirme puanlarının oluşmasında etkisini ve tek bir sorunun bile sizi yukarılara taşıyacağını unutmayın

HANGİ GÜN HANGİ SINAV VAR?

Haziran Cumartesi: LYS-4 (Sosyal Bilimler) Saat: 10.00

Haziran Pazar: LYS-1 (Matematik) Saat: 10.00

Haziran Cumartesi: LYS-2 (Fen Bilimleri) Saat: 10.00

Haziran Cumartesi: LYS-5 (Yabancı Dil) Saat: 14.30

Haziran Pazar: LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) Saat: 10.00


ÜNİVERSİTE MARATONUNA SON YARIŞ: LYS'DE 5 AYRI SINAV VAR

Ün,versitey geçişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bitti ve önümüzdeki hafta sonundan itibaren de ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başlıyor. Bu sınavlar 5 ayrı oturum halinde yapılacak ve 2 hafta sonunda tamamlanacak. İlk sınav Haziran Cumartesi günü Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlayacak ve Haziran Pazar günü Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavı ile son bulacak. LYS’lerin tamamlanmasının ardından ise önümüzdeki Temmuz ayında tercih süreci başlayacak. Bu sınavlara YGS’nin 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar katılacak. LYS’lerdeki 180 puan barajını aşan adaylar lisans programlarını tercih hakkı kazanacak. Her yıl sınavlar öncesinde olduğu gibi bu yıl da sizlere rehberlik etmek için hazırladığımız yazı dizisinde sınavlardaki değişiklikleri, puanları değişen bölümleri, hangi sorulara dikkat etmeniz gerektiğini, tercih edeceğiniz bölümlere göre hangi sorulardan daha çok puan alabileceğinizi anlatacağız. Sonuçları Temmuz’da açıklanacak bu sınavların ardından ise yine tercih döneminde sizlere hazırlayacağımız yazı dizileri ile rehberlik etmeye devam edeceğiz

HER SINAV İÇİN AYRI ‘GİRİŞ BELGESİ’ OLACAK

Adayların LYS’lere girerken kullanacakları Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) giriş belgeleri ÖSYM’nin sitesinde yayınlandı. Yanınızda bu belge olmadan sınava girmeniz mümkün değil ve sınava doğru giriş belgenizi götürmeniz gerekiyor. Kaç sınava başvurduysanız adınıza o kadar sayıda düzenlenmiş LYS Giriş Belgesi olacak. Bunların hepsini ÖSYM’nin sitesinden almanız gerekiyor.

Bu belge üzerinde sınava gireceğiniz bina ve salon bilgilerinin yanı sıra fotoğrafınız da yer alıyor. Bu belgeden çıkış alırken fotoğrafınızın da olmasına dikkat edin. Bu belgelerin ön ve arka yüzlerinde ise herhangi bir yazı, şekil ya da resim bulunmamalı. Bu belge yanında olmayan adaylar gibi bu belge üzerinde işaretler koyanlar da sınava giremeyecek.

LYS KOLAY OLURSA OKUL NOTU ÖNE GEÇİRİR

LYS’ler eğer çok kolay olursa işte o zaman bu yıl okul notlarının yaratacağı adaletsiz tablo ile karşıla- şacağız. Çünkü Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) adaylar arasında fark yaratacak ve sıralamayı yerleştirme puanlarına etkisi en yüksek yüzde 12 olan OBP’ler değiştirecek. Burada da “bol keseden not veren” okulların öğrencileri öne geçecek. Notu bol okulun öğrencisi 60, kıt olan 30 puan alacak.


LYS SINAV GİRİŞ BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023