Olağanüstü Hal Çerçevesinde Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılacak?
Olağanüstü hal çerçevesinde 15 vakıf üniversitesi kapatıldı.Tercih süresi uzatılacak mı? Tercihler nasıl yapılacak?Kapatılan üniversitelerin öğrencileri ne olacak?
Kanun Hükmünde Kararname'yle 15 vakıf yükseköğretim kurumunun kapatılma kararının ardından, Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) çalışma grubu oluşturuldu.
YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kurul'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan çalışmalar sürüyor.
Kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler YÖK tarafından devlet üniversitelerine yerleştirilecek.
Öğrenciler vakıf üniversitelerine ödeyecekleri ücreti devlete ödemeye devam edecekler.
Üniversite tercihi yapacak öğrenciler için yeni tercih kılavuzları hazırlanacak.
ÖSYM'nin tercih sürecini uzatabileceği ileri sürüldü.
YÖK'te Çalışma Grubu
Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, YÖK tarafından devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecek.
Bu öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam edecek. Bu konuda usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya, ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkili olacak.
Bu kapsamda, kapatılan 15 yükseköğretim kurumu ve bu kurumların öğrencilerinin durumlarına ilişkin YÖK'te bir çalışma grubu oluşturuldu.
Çalışma grubunun, kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin başka üniversitelere nakli konusunda da çalıştığı belirtildi.
YÖK'teki çalışma grubunun üzerinde durduğu alternatifler arasında, kapatılan üniversite öğrencilerinin aynı ildeki başka devlet veya vakıf üniversitelerine nakillerinin sağlanması konusunun da bulunduğu öğrenildi.
KAPATILAN O ÜNİVERSİTELER
1- Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
2- Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
3- Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
4- Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
5- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
6- Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
7- Mevlana Üniversitesi (Konya)
8- Şifa Üniversitesi (İzmir)
9- Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
10- Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
11- Kanuni Üniversitesi (Adana)
12- İzmir Üniversitesi (İzmir)
13- Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
14- Gediz Üniversitesi (İzmir)
15- Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Öte yandan, YÖK yetkilileri, Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 15 yükseköğretim kurumuna ait bilgilerin tercih kılavuzundan çıkarılacağını belirtti.
24 TERCİH HAKKI
Adayların 24 tercihte bulunma hakları var. Geniş bir aralıktan tercihlerini yapmaları öneriliyor. Adaylar tercih listelerinde istedikleri puan türünden bölümlere yer verebilirler. Bütün tercihlerin yalnızca adayın kendi alanından olması şart değil. Ancak adayların diğer puan türlerinden tercih yapabilmesi için ilgili puan türlerinin hesaplanmış olması koşulu var.
Örneğin MF-4’ten mühendislikleri tercih eden bir aday aynı zamanda iktisat tercihi de yapmak isterse, Y-TM-1 puanının hesaplanıp hesaplanmadığına bakmak zorunda. Puan hesaplanmadıysa ilgili programa tercih listesinde yer veremez. Adaylar hukuk, mühendislik, tıp ve mimarlık için getirilen başarı sırası sınırlamasını dikkate alarak bu bölümleri yazmalı.
İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ LİSTENİZE YAZMAYIN
Adaylar tercih listesinin en üstünde diledikleri takdirde kendi puan ve sıralamalarının çok üstünde olan bölümlere yer verebilir. Daha sonraki tercihlerinde ise çoğunluğu kendi başarı sırasına yakın veya denk gelen bölümleri yazmalılar. Listenin sonlarına ise başarı sıralamasının çok altında olan ve adayların açıkta kalma olasılığını en aza indirgeyecek bölümleri yazmaları önerilir. Ancak adayların gitmek istemedikleri bölümlere tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor.
İstemedikleri bir bölüme yerleştikleri takdirde ortaöğretim başarı puanları bir sonraki yıl yarı yarıya düşürülecek. Tercih sırasını oluştururken istek sırasına göre bölümleri sıralayabilirler. Yerleşmede esas olan tercih değil, puan sıralamasıdır.
Örneğin puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden değil, puanı yüksek olan kişi yerleştirilir. Tercih aralığının geniş tutulması, fazla sayıda tercih yapılması, listenin sonlarına doğru adayın başarı sıralamasının çok altında olan bölümlere yer verilmesi adayların yerleşme olasılıklarını artırır.
KAPATILAN ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENCİLERE NE OLACAK?
Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin mağdur olmaması gerekli çalışmaların başlatıldığı ve en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.
YÖK'ün internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, 29779 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 667 Karar Sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname"nin 2'nci maddesi ile kararnamedeki listede yer alan vakıf yükseköğretim kurumlarının kapatıldığı belirtildi.
Açıklamada, söz konusu kararnamenin 2'nci maddesinin 4'üncü fıkrasında, "Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam ederler" ifadelerinin yer aldığı bildirildi.
"Fıkranın uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkilidir" hükmü uyarınca da öğrencilerin mağdur olmaması için YÖK tarafından gerekli çalışmaların başlatıldığı ve en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.
667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ekli (IV) sayılı listesindeki vakıf yükseköğretim kurumları şöyle:
"Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara), Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa), Canik Başarı Üniversitesi (Samsun), Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır), Fatih Üniversitesi (İstanbul), Melikşah Üniversitesi (Kayseri), Mevlana Üniversitesi (Konya), Şifa Üniversitesi (İzmir), Turgut Özal Üniversitesi (Ankara), Zirve Üniversitesi (Gaziantep), Kanuni Üniversitesi (Adana), İzmir Üniversitesi (İzmir), Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul), Gediz Üniversitesi (İzmir), Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)."
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!