Üniversite Müfredatına İşyeri Eğitimi Giriyor
Üniversiteler, sermaye şirketi statüsünde 'teknoloji transfer ofisi' kurabilecek. Bu şirketler, özel sektör ve kamuyla işbirliği yapabilecek. Üniversiteler, öğrencilere, en az bir yarı yıl eğitimlerini işyerlerinde yapmayı zorunlu tutabilecek.
Üretim Reform Paketi üzerinde son rötuşları yapan hükümet, bu adımla üniversite-sanayi işbirliğinde yeni bir dönemi başlatacak. Üniversitelerde artık 'sermaye şirketleri' kurularak Ar-Ge ve 'fikri mülkiyet' konularında tarihi bir dönüşüm gerçekleşecek. Üniversiteler, lisans düzeyindeki öğrencilere, fakültelerdeki teorik derslerini, en az bir yarı yıl işyerlerinde uygulamalı görme zorunluluğu getirebilecek. Öğrenciler, hem para kazanacak, hem de işyerlerinde eğitim almış olacak.
İŞYERİNDE ÇALIŞIP MEZUN OLUNACAK
Üretim Reform Paketi'yle, üniversite müfredatına işyeri eğitimi girmiş olacak. YÖK Kanunu'na eklenecek maddeyle öğrencilere bir yarı yıl boyunca üniversite dışında uygulama deneyimi kazandırılacak. Öğrenciler, okula gitmeden, öğrenim gördükleri lisans programıyla ilgili kamu veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlara giderek çalışacak.
ÖĞRENCİYE MAAŞ
Konuyla ilgili olarak kanuna, "Üniversiteler, lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerinde okuyan öğrencilerin eğitimleri süresince teorik derslerin yanı sıra mesleki beceri ve yeterlilik kazanımlarını sağlamak üzere eğitimlerinin en az bir yarıyılını işyerinde yapmalarını zorunlu kılabilir" ifadesi eklenecek. İşyeri eğitimi gören üniversite öğrencilerine, üniversitelerin bütçesinden asgari ücretin net tutarının üçte birlik kısmı ücret olarak ödenecek. Konuyla ilgili detaylar yönetmelikle belirlenecek.
Teknoloji transferi
Yeni yasama yılında kanunlaşması beklenen paketle, üniversitelerin Ar-Ge ve yenilikçilikle ilgili olarak sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer ofisi kurabilmesinin önü açılıyor. Kamu ve özel sektörle işbirliği yapabilecek olan şirketler, üretecekleri buluşları, 'fikri mülkiyet' kapsamında koruma altına almak ve uygulamaya aktarmak üzere bu şirketlerden yararlanacak.
Yurtdışında Ar-Ge için bir yıl ücretli izin
Devlet üniversitelerinde 'öğretim üyesi' kadrosunda fiilen altı yıl çalışan öğretim üyelerine, yurt içi ve yurt dışında alanıyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerinde çalışmak üzere bir yıl ücretli izin verilebilecek. Devlet üniversitelerinde, araştırma-uygulama merkezlerinde, araştırma enstitülerinde, ders vermeyen, sadece Ar-Ge faaliyetinde bulunacak veya öğretim üyelerinin yürüttüğü projelerde yardımcı olacak araştırmacı görevlendirilebilecek. En fazla üç yıl süre ile doktora sonrası araştırma çalışmaları kapsamında yapılacak görevlendirmede ödenecek ücret, kurumun kendi gelirinden karşılanacak.
Ekstra burs imkanı verilecek
bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödeneklerin kullanılmasında, proje kapsamındaki öğrenciler de dikkate alınacak. Öğrencilere belirlenecek miktarda burs verilecek. Bu burslar, diğer kredi ve burslarla ilgili kanun hükümlerine tabi olmayacak.
İki bakanlık ve YÖK belirleyecek
Şirketlerin faaliyetleri, Devlet İhale ve Kamu İhale Kanunları'ndan bağımsız olacak. Şirketin diğer detayları ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın görüşü üzerine YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
Ücretin bir kısmı bakanlıktan
PAKETLE, temel bilimlerde en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri' firmalarına bir de muafiyet geliyor. Bu personelin her birine ödenen aylık ücretin bir kısmını iki yıl boyunca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karşılayacak.
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- "Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı
- 100 Üniversiteliden 72'si Ailesinden Uzakta
- 14 Bölüm Özel Yetenek Yerine Puanla Öğrenci Alacak
- 15 Yeni Üniversite Kuruluyor
- 180 puan barajı ikinci oturumdan sonra mı hesaplanıyor?
- 2017 – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı
- 2017 ÖSYS Sonuçları Kitabı için Tıklayın!
- 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?
- 2017-2018 İşitme Engelliler Öğretmenliği Taban ve Tavan Puanları
- 2017-2018 Üniversite Taban Puanları ÖSYM
- 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabı
- 2018 Ek Yerleştirme Üniversite Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 Milli Sporcular Kontenjan Listesi İNDİR!
- 2018 ÖSYM Diploma Notları İşlemleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu TIKLA-İNDİR
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Tıklayın!
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri için TIKLAYIN!
- 2018 ÖSYS Tercih Kontenjanları ve Başarı Sıralamaları
- 2018 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İNDİR!
- 2018 ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS'de Puan Türü Değişiklikleri Yapıldı
- 2018 Sağlık Lisans Tamamlama Tercih İşlemleri Başlıyor mu?
- 2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
- 2018 TYT YKS Kaç Tercih Hakkımız Var?
- 2018 TYT YKS Tercih Kılavuzu İNDİR!