TYT öncesi uzmanından beslenme tüyoları



TYT'ye girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman, TYT öncesinde doğru beslenmenin motivasyonu artırıp stresi azatlığını söyledi.

Üniversite hayali kuran yaklaşık 2 milyon öğrencinin girdiği TYT geçtiğimiz hafta sonu yapılan iki oturum ile başladı. Sınav heyecanına bir de geç kalma stresi eklenince, öğrenciler ciddi bir baskı ile sınava giriyor. Aday öğrencilerin önünde iki sınav daha var. Sınav esnasında yaşanan stres ve motivasyon kaybının, alınacak besinlerle minimuma indirilebileceği belirlendi. Bu sınavlarda stresi azaltıp, motivasyonu arttırmak için yiyeceklerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Bu konuda öğrencilere tavsiyeler, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman'dan geldi. Yaman, zihinsel performansı maksimum seviyeye çıkarmak ve stresten uzak bir sınav geçirmek için öğrencilerin sınav öncesi doğru beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Doğru beslenmenin öğrencinin motivasyonu, zihinsel performansını ve stres seviyesinde belirleyici olduğunu belirten Yaman, "Beynin ana enerji kaynağı glikoz olduğu için sınav esnasında beynin enerji ihtiyacının sağlanması için doğru karbonhidrat türünün alınması oldukça önemlidir. Tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru meyve vb. besinler tercih edilebilir. Kahve içerdiği kafein içeriğinden dolayı stres oluşturabilmekte. Bu neden tüketilmemesi gerekiyor" dedi.

DAHA BAŞARILI BİR SINAV PERFORMANSI İÇİN NASIL BESLENİLMELİ

Sabah kahvaltısının önemini hatırlatan Yaman, "Beynin ana enerji kaynağı glikoz olduğu için sınav esnasında beynin enerji ihtiyacının sağlanması için doğru karbonhidrat türünün alınması oldukça önemlidir. Kan şekerini hızlıca yükseltip hızlı acıkmaya sebep olan basit karbonhidratlar yerine uzun süre tokluk sağlayan sağlıklı kompleks karbonhidratları tüketmek büyük önem taşımaktadır. Tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru meyve vb. besinler tercih edilebilir. Öğrencinin sınav süresince acıkması dikkat dağıtıcı bir unsur olabileceğinden ötürü sınav kahvaltısında yumurta, peynir gibi tok tutan besinlerin tüketilmesi daha iyi bir sınav performansına yardımcı olacaktır. Lif içeriği zengin olan taze sebzeler de tokluk hissine yardımcı olacağından ötürü kahvaltıda tüketilmelidir" diye konuştu.

"SINAV ÖNCESİNDE KAHVEDEN UZAK DURUN"

Sınav esnasında lavabo ihtiyacına izin verilmediğinden ötürü çok fazla sıvı tüketmemek gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yaman, "İdrar çıkışını artıracak içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Kahve içerdiği kafein içeriğinden dolayı stres oluşturabilmekte ve diüretik etkisinden dolayı tuvalet ihtiyacına sebep olmaktadır. Çay ise kahveye oranla daha az uyarıcı bileşenler içermektedir fakat çayın da diüretik etkisi bulunmaktadır. Sınav kahvaltısında bir bardaktan fazla olmayacak şekilde çay tüketilebilir. Süt tok tutucu etkisinden dolayı sınav kahvaltısında iyi bir içecek olarak değerlendirilebilir fakat süt içtikten sonra karın ağrısı, gaz vb. rahatsızlık verici semptomlar görülen bireylerin tüketime dikkat etmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin kahvaltıdan sonra sınavı beklerken sağlıklı atıştırmalık olarak ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemiş türleri tüketmeleri zihinsel performans açısından yarar sağlayacaktır. Bunlara ek olarak kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi kuru meyve türleri de sınav esnasında kan şekerini düzenleyerek tokluk hissini sürdürme ve beyne enerji sağlama açısından oldukça yararlı olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Yrd. Doç. Dr. Yaman sınav kahvaltısında şu menüyü önerdi:

"1 adet haşlanmış yumurta, 2 dilim peynir, 1-2 adet domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, 5 adet siyah zeytin, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, 2-3 adet ceviz, 5-6 adet kuru kayısı, 1 bardak çay."