Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) nasıl olacak?



Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) nasıl olacak? LYS ve YGS tamamen kalktı mı?

Milyonlarca öğrencinin gözü kulağı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nin nasıl olacağına çevrildi. Bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklanacak olan Üniversiteye Geçiş Sistemi ayrıntıları belli olmaya başladı. Peki LYS ve YGS kalkacak mı?

2 milyondan fazla öğrencinin 2017 - 2018 eğitim öğretim dönemi içinde gireceği Üniversiteye Geçiş sistemi ile ilgili ayrıntılar gelmeye başladı. 12 Ekim perşembe günü itibariyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklanacak yeni Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) nasıl olacak? Bu sene YGS ve LYS tamamen kalkacak mı? Öğrenciler üniversiteye girmek için hangi sınava girecek? Sınav tarihlerinin yaklaşması ile birlikte öğrenciler ve veliler gözünü YÖK'ten gelecek son dakika açıklamalarına çevirdi. İşte üniversite sınavı ile ilgili tüm detaylar...

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) NASIL OLACAK?

2017 - 2018 eğitim öğretim dönemi içinde değişecek olan YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) Üniversiteye Geçiş Sistemi (ÜGS) sistemi nasıl olacağınına ilişkin detaylar gelmeye devam ediyor. Habertürk Gazetesi'nden Pervin Kaplan'ın haberine göre Haziran ayındaki sınavın ilk günü tüm adayların girmek zorunda olduğu YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) benzeri bir oturum yapılacak. Öğrenciler aynı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı gibi sistemde ortak lise müfredatından gelen sorulardan oluşacak.

Sınavın ikinci günü ise öğrenciler alan testlerinin yer aldığı oturuma girecek. Bu testleri adaylar okumak istedikleri bölümlere göre yanıtlayacak. Adayların tüm testleri yanıtlama zorunluluğu bulunmayacak. Ama bunun önünde bir engel de olmayacak.

Yapılan değerlendirmeye göre YGS ve LYS sınavları gibi uzun aralıklar olmayacak öğrenciler iki gün içerisinde üniversite sınavına girmiş olacak.

PUAN TÜRLERİ NASIL OLACAK?

Sınavlarda LYS’de (Lisans Yerleştirme Sınavı) olduğu gibi başarı sırası barajı sürecek. Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına getirilen baraj yeni sınav sistemine de uygulanacak. Bu yeni sınav sisteminin LYS’lerden (Lisans Yerleştirme Sınavı) en büyük farkı puan türlerinin alt puanları olmayacak.

TÜRKÇE VE MATEMATİK BU SINAVIN MERKEZİNDE OLACAK

Diğer önemli bir değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak.

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.

BU SENE YGS VE LYS OLACAK MI?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından henüz resmi bir açıklama gelmemesine karşın 2017 - 2018 eğitim öğretim yılında YGS ve LYS sınavlarının düzenlenmesi beklenmiyır. Fakat çalışmalar hızla devam ediyor. Üniversite sınavının kalkması ve MEB'den konuyla ilgili son dakika açıklamaların gelmesi durumunda haberimizin detayından okuyabilirsiniz...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023