SAT eğitimi nedir?
SAT sınavları nedir? Bu sınavlara kimler katılabiliyor? SAT sınavları, SAT I (Reasoning Test ) ve SAT II ( Subject Test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşuyor.
SAT I (Reasoning Test ); Okuma, Yazma ve Matematik bölümlerinden oluşan 3 saat 45 dakika süren çoktan seçmeli bir sınavdır. Öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. Her dersin skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir.
SAT II ( Subject Test) ise Biyoloji, Kimya, Fizik, Edebiyat, Tarih ( Dünya tarihi-Amerikan tarihi ), Matematik, Yabancı Diller alanlarından oluşur ve her biri 1 saat sürer. Aynı günde en fazla 3 dersten sınava girilebilir. Soruların çoğunluğu çoktan seçmelidir. Bu test öğrencinin özellikle bir akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeye yöneliktir. Test skoru 200-800 arasında değişiyor.
Genellikle lise mezunları ve lise son sınıf öğrencileri bu sınava giriyor. Ülkemizde bir dönemde 6 kez yapılan bu sınavlara öğrenciler isterlerse birden fazla katılabiliyor. Bazı üniversitelerde Hyper-Score sistemi uygulanıyor. Hyper-Score puan hesaplaması birden fazla girilmiş SAT sınavlarının en yüksek puanlarının hesaplanmasıyla ortaya çıkıyor.
TEK BİR SINAVA GÖRE DEĞERLENDİRMİYOR!
SAT sınavları neyi ölçüyor?
SAT, öğrencinin bilgi ve becerisini ölçmeye yönelik bir sınav. Bu sınavda amaç formül ezberlemek değil, verilen formülü nasıl kullanacaklarını ve nasıl çözeceklerini ölçmek. Eğitimimizi bu sınavın öğretim modeline göre yapıyoruz.
Üniversiteler için de büyük bir kaynak olan SAT, öğrencileri sadece tek bir sınava göre değerlendirmiyor. Sınav sonucu dışında saygın üniversiteler için önemli kriterler arasında bulunan öğrencinin sosyal aktiviteleri, projeleri, yetenekleri, özgüveni gibi alanların da ölçülmesine katkı sağlıyor. Benim en çok beğendiğim yönü de bu.
SAT SINAV MERKEZİ OLMAK ZORLU BİR SÜREÇ
SAT merkezi olabilmek için başvuru süreci nasıl işliyor?
SAT ile 3 bin 200 okul çalışıyor. Adil ve dürüst olması ve bütün üniversiteleri kapsayacak düzeyde olması gerektiğinden sınav merkezi olacak okullar da titizlikle seçiliyor.
Başvuruda bulunan okulların öğrenci sayısı, uluslararası ve ulusal başarıları, güvenirliği, bakanlığa bağlı resmi bir kurum olup olmadığı gibi kriterlere bakılarak SAT merkezi olup olamayacağına karar veriliyor. Oğuzkaan Koleji olarak bütün bu aşamalardan geçerek üyelik başvurusunda bulunduk.
SAT belgesi için başvuruda bulunduğumuzda Collage Board tarafından okulumuza gözetim ve denetim yapan bir eğitimci gönderildi. Aday olarak kabul edildikten sonra da gelişmeler, belgelerin istenmesi, yazışmalar doğrultusunda deneme sınavları yapılarak süreç devam etti. Bütün bu çalışmaların ardından okulumuz SAT üyeliğine kabul edildi.
Süreçte sizi en çok zorlayan ne oldu?
Süreçte en çok programı oluştururken zorluk yaşadık. Bu konuda İstanbul’daki bir diğer SAT sınav merkezi olan Amerikan Robert Koleji’nden destek aldık.
Biz, SAT sınav merkezi olduktan sonra öğrencilerimiz daha çok sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya başladı. Sürekli yeni projeler geliştiriyorlar.
Öğrencilerimiz, yurt dışı eğitim danışmanlarımız ile görüşerek yurt dışında eğitim ve burs olanakları ve kendileri için en uygun üniversite seçimi konusunda bilgi sahibi olabiliyor.
SAT imkanlarını yakından tanıma imkanı bularak çok sayıda hazırlık sınavına girebiliyor,okulumuza verilen “KOD” ile çevrimiçi kurs alabiliyorlar.
Sosyal sorumluluk projeleri ile kültürel, sportif ve sanatsal etkinlikler konularında kendilerini geliştirme imkanı bulan öğrencilerimizin tüm çalışmaları, kişisel gelişim dosyasında toplanıyor. Kişisel gelişim dosyası, iş başvuruları, üniversite kabulü vb. durumlarda öncelik sağlıyor.
ÖĞRENCİLERİN ÖZGÜVENİNİ ARTIRIYOR
Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak öğrencilere neler katıyor?
Öğrencilerin bir sosyal sorumluluk projesinde yer alması kendisine gerçekten çok büyük katkılar sağlıyor.
Sosyal sorumluluk projeleri en başta özgüven kazandırıyor. Bir şeyleri başarmak özgüveni de beraberinde getiriyor. Yeteneklerinin farkına varıyor ve bunları kullanmayı öğreniyor. Üreticilik yanını çok geliştiriyor.
Takım çalışmasını öğreniyorlar. Her şeyden önce bir birlikteliktir sosyal sorumluluk projeleri. İletişim becerilerini de artırıyor.
Sosyal sorumluluk projelerine katılan öğrenciler hem kendilerinin farkına varıyor hemde topluma fayda sağlıyor.
Öğrencilerin üniversitelerdeki performanslarının en hassas göstergesi olan SAT, öğrencilerin bu yeteneklerini de ölçüyor.
Tek bir yöntemle değil çoklu yöntemle öğrenciyi seçiyor.
Bu açıdan SAT’ın, ülkemizde üniversiteye girişte baz alınması gereken bir sınav olduğunu düşünüyorum.
BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN
SAT sınavına başvurular nasıl yapılıyor?
Lise mezunu veya son sınıf öğrencileri başvuruda bulunabiliyor. Belli bir ücret karşılığında sınava girmek istedikleri ülke ve şehri seçiyorlar. Sınav ise SAT merkezi olan okullarda düzenleniyor.
Sınavlarda yoğun güvenlik önlemleri alınıyor. Sınav görevlileri daha önceden yapılan yeterlilik sınavına göre seçiliyor.
Türkiye’de SAT sınav merkezleri arasında Oğuzkaan Koleji ile birlikte Amerikan Robert Koleji, Bilkent Üniversitesi, Özel İzmir Amerikan Koleji, Özel Tarsus Amerikan Koleji, Türk Amerikan Derneği bulunuyor.
SAT sınavına katılmak isteyenler, http://sat.collegeboard.org adresinden e-posta adresiyle hesap oluşturarak online kayıt yapabiliyor.
Engelli adaylar, https://www.collegeboard.org/students-with-disabilities adresinden sınava giriş şartları hakkında bilgi alabiliyor.
Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Mayıs ve Haziran aylarında girilebilen SAT sınavlarının geçerliliği 2 yıldır.
SAT sınavlarında öğrencileri güler yüzlü eğitimcilerimiz karşılıyor. Sınav aralarında da öğrencilere ikramlarımız oluyor. Sınava giren öğrencilerin sınav stresi yaşamaması ve memnun ayrılması bizim için çok önemli.
MEB
- 15 tatil ne zaman? Okullar ne zaman kapanacak?
- 15 tatilde öğrencilere ödev verilecek mi?
- 2018 Sözleşmeli Öğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılıyor?
- 2018 Yılı Sınav Uygulama Takvimi Açıklandı
- 21.yüzyıl Becerileri Nelerdir?
- 23 Nisan ve 24 Nisan 2018 okullar tatil mi?
- 8'inci sınıfların Türkçe, fen, matematik ve sosyal bilgiler yeterliliği açıklandı
- 81 ilden seçilen öğretmenlerin eğitimde proje ve başarı hikayeleri
- 81 özel liseden sınav kararı
- Açık uçlu sınavda zorluklar nedir?
- Açıköğretim ortaokullarına kimler başvurabiliyor?
- Adrese dayalı yerleştirme sisteminde hangi kriterler sırasıyla uygulanacak?
- Anadolu liselerinin LGS'de ağırlığı azaldı mı?
- Avcı: EBA Çok Kışkırtıcı Bir Proje
- Bazı illerde neden sınavla alacak Anadolu lisesi yok?
- Beceri sınavı nedir?
- Büyük müjde! Yeni dönem o tarihte başlıyor
- Büyükşehirlerde sınavla girilecek okul sayısı ne kadar olacak?
- Çince seçmeli ders mi?
- Ders kitapları sadeleşecek mi?
- Ders kitapları Türkçe'nin hece yapısıyla uyumlu mu?
- Ders saatleri kısalıyor mu?
- Ders süreleri ilkokul, ortaokul ve lise için farklı mı olacak?
- Dershane Kayıtları Ne Zaman Başlıyor?
- Dershane Yerine Takviye ve Destekleme Kursları Başladı
- Dershaneler Bitti
- Dershaneler Kapanınca Mezunlar Ne Olacak?
- Dershaneler Kayıt Almaya Başladı mı?
- Dershanelerin Özel Okula Dönüşmesinde Son Tarih Ne Zaman?
- Dershanesiz Yeni Eğitim Öğretim Döneminde Nasıl Başarıya Ulaşabilirim?