Nitelikli eleman eksikliğinin önüne nasıl geçilebilir?



MÜSİAD Genel Başkanı Kaan: İşsizliği önlemek ve istihdam artışını sağlamak istiyorsak yetişmiş insan gücü için tematik liseleri ön plana çıkartmamız şarttır.

- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "İşsizliği önlemek ve istihdam artışını sağlamak istiyorsak yetişmiş insan gücü için tematik liseleri ön plana çıkartmamız şarttır." dedi.

Kaan, MÜSİAD Pazarlama ve Perakende Meslek ve Teknik Tematik Lisesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 15-24 yaşındaki genç nüfusun 13 milyona ulaştığını, 17 milyon 550 bin öğrencinin de örgün öğretimde eğitim aldığını bildirdi.

Avrupa'nın engel olamadığı yaşlı nüfus sorununun devam ederken, Türkiye'nin genç nüfusuyla birçok Avrupa ülkesinin iştahını kabarttığını belirten Kaan, bu verilerin rakamsal bir değerden çok, Türkiye'nin aydınlık geleceği için önemli olduğunu vurguladı.

Kaan, "İyi eğitimli çocuklarımızın, gençlerimizin iyi birer eğitim alarak, ülkemizin geleceğine yön vermeleri, bizim üzerine titrediğimiz konulardandır. Bunun için her fırsatta erdemi, yüksek ahlakı vurguluyoruz. Türkiye'mizin temelleri sağlam. Bugün dünyaca tanınan, önemli başarılara imza atan mühendislerimiz, doktorlarımız, bilim insanlarımız var. Biliyoruz ki bu ülkenin mayası, nicelerini yetiştirecek güce sahip." şeklinde konuştu.

Çalışma çağındaki nüfusun her geçen yıl arttığını belirten Kaan, "İşsizliği önlemek ve istihdam artışını sağlamak istiyorsak yetişmiş insan gücü için tematik liseleri ön plana çıkartmamız şarttır." dedi.

- "Nitelikli eleman eksikliğinin önüne geçilmeli"

Abdurrahman Kaan, iş adamlarının, uzun yıllardır yetişmiş eleman bulmakta yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiğini ifade ederek, üretimden satışa, sanayi üretiminin bir bütün olduğunu, bu aşamalardan herhangi birinde oluşan nitelikli eleman eksikliğinin yapılan işin bütününü etkilediğini söyledi.

Nitelikli eleman eksikliğinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kaan, "Eğitimini aldığı alana bütünüyle hakim insan gücü yetiştireceğiz ki üretimde, sonraki aşamalarda kalite dalgalanması yaşanmasın." ifadesini kullandı. Kaan, Türkiye'nin geleneklerinden vazgeçmeden meslekte uzmanlaşma konusunu artık daha yukarı taşıması gerektiğini vurguladı.

- "Perakende lisemizin açılışı, iş dünyası için heyecan verici bir gelişme"

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, Türkiye'nin, 4. Sanayi Devrimi'nde nasıl bir yerde duracağını tartıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu tartışmaların odağına oturtmamız gereken konulardan biri, mesleki eğitim ve tematik okullardır. Her bir çocuğumuz yeteneklerine göre, hangi alanda başarılıysa ona göre kendisini geliştirmeli, o alanda ustalaşmalı. Bizim buna ihtiyacımız var. Bunu sağlayacak olan da mesleki alanda eğitimdir. Tematik liselerin, mesleki eğitimin yukarı taşınması noktasında önemli bir basamak olacağına inanıyoruz. Perakende lisemizin açılışı, iş dünyası için heyecan verici bir gelişme. Fakat iş insanları olarak bu konuyu her daim gündemimizde tutmalıyız ve yeni projeleri hayata geçirmeliyiz. Temenni ediyorum ki kısa zamanda ihtiyacın olduğu ayakkabı, kuyumculuk, turizm gibi alanlarda da yeni tematik okulların müjdesini verelim. Mesleki eğitimin tekrar ayağa kalkması, yetenekli gençlerimizden daha fazla fayda sağlayabilmemiz için çok önemli."

ÖSYM Tercih Kılavuzu