Ulusal standardı belirlenen meslek sayısı kaçtır?
Mesleki Yeterlilik Kurumu, kuyumculuk sektöründe aralarında dökümcü, mıhlayıcı, sadekar, modelcinin de olduğu yedi mesleğin standardını belirledi. Böylece ulusal standardı belirlenen meslek sayısı 761'e yükseldi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), kuyumculukla ilgili, aralarında dökümcü, mıhlayıcı, sadekar ve modelcinin de olduğu yedi mesleğin standardını belirledi. Böylece, ulusal standardı belirlenen meslek sayısı 761'e yükseldi.
Faaliyetine 2006da başlayan MYK tarafından, meslek standartlarının belirlenmesi ve çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi verilmesi çalışmaları devam ediyor.
Bugüne kadar çeşitli mesleklerde bilgi ve becerisiyle yeterliliğini ispatlayan toplam 261 bin çalışana mesleki yeterlilik belgesi veren kurum, aşçıdan figürana, kasaptan güzellik uzmanına kadar 754 mesleğin de standardını belirledi.
Son olarak İstanbul Ticaret Odası tarafından standardı hazırlanan kuyumculuk sektörüyle ilgili dökümcü (seviye 4), mıhlayıcı (seviye 4), modelci (seviye 4), obje imalatçısı (seviye 4), sadekar (seviye 5), seri üretim elemanı (seviye 4) ve yüzey işlemcisi (seviye 4) mesleklerinin standardını belirleyen MYK, böylece ulusal meslek standardı saptanan meslek sayısını 761'e yükseltti.
"Yıllık sınav kapasitemizi 2 milyona yükselttik"
MYK Başkanı Adem Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak mesleklerin standardını belirleme ve çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırma faaliyetlerine yoğun bir tempoda devam ettiklerini söyledi.
Başta "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta yer alanlar olmak üzere tüm mesleklerin standardını belirlemeyi hedeflediklerini belirten Ceylan, bu kapsamsa birçok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütüyle protokoller imzaladıklarını anımsattı.
Ceylan, uluslararası akreditasyonu olan 104 sınav ve belgelendirme kuruluşunu yetkilendirdiklerini bildirerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin dört bir yanında yetkilendirdiğimiz sınav ve belgelendirme kuruluşlarıyla yıllık sınav kapasitemizi 2 milyona yükselttik. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda insan kaynağımızın mesleki yeterlilik bilincine ve belgesine sahip olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son olarak kuyumculuk sektöründeki yedi mesleğin ulusal meslek standardının belirlenmesi de bu kapsamda attığımız önemli bir adım."
"Sektörümüz 'kıymetli maden ve mücevher' olmalı"
Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da kuyumculuk ve mücevher sektörünün ülke ekonomisinde önemli katma değer sağladığını belirterek, sektörün 2023 ihracat hedefinin 20 milyar dolara yakın olduğunu vurguladı.
Kuyumculuk sektörünün ince işçilik, kalite ve standart gerektirdiğini ifade eden Çavuşculu, "Bu manada sektörümüzdeki yedi mesleğin standardının belirlenmesini önemsiyoruz. Benim de yer aldığım çalışmalar neticesinde ulusal meslek standardı belirlenen bu mesleklere yakın zamanda değerli taş uzmanlığının da ekleneceğini duyurmak isterim." dedi.
Çavuşculu, kuyumculuğun MYK'nın "maden, madeni eşya ve makina sektörü komitesi"nde yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kuyumculuğun, hurdacı, sobacı ve demirci gibi mesleklerle aynı sektörde yer alması sektörümüzün talep ve beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Kuyumcuların iştigal ettiği sektörün 'kıymetli maden ve mücevher' olarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde atılacak adım hem kuyumculuk sektörüne hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır."
Haberler
- 'Bilgi sonu gelmeyen bir fetihtir'
- 'Eğitimin esası ahlak ve estetik eğitimidir'
- 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin internet kullanım verileri açıklandı
- 2018 Hac kayıt sonuçları ne zaman açıklanır?
- 2018 YDS, DİB-MBSTS ve ALES İlkbahar Dönemi Sınavları Nasıl Yapılacak?
- 2019 MSÜ Sınava Giriş Belgeleri Açıklandı
- 2019 yılı Hac kayıtları ne zaman başlıyor?
- 3. Dünya savaşı nasıl olacak?
- 4c li taşeron işçiler 4b kadrosuna nasıl geçiş yapılacak?
- 4D kadrosunda hangi haklar var?
- 657 sayılı Kanun'a göre memur tanımı Anayasa'ya uygun mu?
- Ağ tarafsızlığı (Net neutralıty) nedir?
- Alt üst soy belgesi ile mirasçı olunabilir mi?
- Alt-Üst Soy Sorgulama Uygulaması neden hayata geçirildi?
- Araç muayene ücretleri kredi kartı ile ödenebiliyor mu?
- Artan sosyal medya ve internet kullanımının dezavantajları
- Aslında biz kimiz?
- Bilirkişilik başvuruları nasıl yapılır?
- Borcu olan aile konutu satılabilir mi?
- Çağdaş insanın külliyesi AVM'lerdir
- Çağımızda gücün yeni tanımı teknolojik dönüşüm ve değişim yeteneğidir
- Çalışanların en verimli olduğu saat, gün ve ay belirlendi
- Çocuklar cesaret videolarından nasıl korunacak?
- Çocukları dijital bağımlılıktan nasıl kurtarabiliriz?
- Çocuklarımızı nasıl büyütüyoruz?
- Çocukların evrensel dili oyun
- Derece yükselmesinde amirin takdir hakkı var mıdır?
- Dershanelere giden öğrenci sayısı düştü
- Devlet Sporcusu unvanı nasıl verilir hangi durumlarda geri alınır?
- Dijital oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri