LGS soruları nasıl olacak zor mu kolay mı?



Liselere Giriş Sınavı'nın örnek sorularını üniversiteye hazırlanan öğrencilere çözdürdük. 200 kelimelik metinlerin olduğu soruları zor, süreyi kısa bulan öğrenciler, "Üniversiteye girişteki örnek sorular daha kolaydı" dediler.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerine getirilen Liselere Giriş Sınavı'nın (LGS) örnek sorularını önceki gün internet sitesinden yayınladı. Örnek soruları inceleyen uzmanlar, sınavı, TEOG sorularından daha zor ve eleyici nitelikte buldu. Son yıllarda alışılagelmiş soru kalıplarından yeni bir ölçme değerlendirme tekniğine gidilmeye çalışıldığını aktaran uzmanlar, uzun sorular nedeniyle sınavda zaman sorunun yaşanabileceğini belirttiler.

200 kelimeyi aşan metinler nedeniyle 8. sınıf öğrencilerini korkutan LGS sorularını üniversiteye hazırlanan öğrencilere çözdürdük. Öğrenciler, soruların daha çok kendi seviyelerinde hatta bazı soruların kendileri için bile zor olduğunu söylediler. Bir ay önce yayınlanan üniversiteye giriş sınavlarının ilk basamağı Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) örnek kitapçığındaki sorulardan bile zor buldular. Örnek TYT soruları da uzmanlardan, çok kolay olduğu ve adayları elemekte yetersiz kalacağı yönünde eleştiriler almıştı. Biz de LGS'ye hazırlanan 8. sınıf öğrencilerine bu soruları çözdürmüştük; soruları kolay bulmuş, doğru cevaplamışlardı. Lise ve üniversite öğrencileri, "Giriş sınavları, adeta yer değiştirmiş" diyorlar. LGS sorularını yönelttiğimiz öğrencilerden gelen yorumlar şöyle:

'Biz bile zorlandık'

Buray Özarslan: Benim girdiğim sınavda daha sayısal, daha çok bilgi soruları vardı, bunlar öyle değil. ALES sorularına benziyor. Yorum yapılması gerekiyor. Sorular tamamen değişmiş. Sınavı Türkiye'nin genel ortaokul seviyesine göre zor buldum. Üniversite adayları için yapılmış gibi.

Yusuf Metin: Sorular TEOG'a göre uzun olmuş. Üniversite sınavına benziyor. Liseye geçiş sınavına giren öğrenciler, bu soruları çözerken sıkılır. Soru başına bir buçuk dakika çok az.

Bekir Can: Bu sorular, başarıyı düşürür. Üniversite sınavına hazırlanmamıza rağmen bize bile zor geldi. Bence ortaokul öğrencilerine daha uygun sorular hazırlanmalı.

Oğuz Han Beyazkılıç: Sorular genel olarak uzun. Zamanı göz önünde bulundurduğumuzda ortaokul öğrencilerinin bu soruları çözmesi zor. Bizim liselere giriş sınavındaki sorular daha kısaydı. Süre sıkıntısı yaşamamıştık.

Hasan Uyar: Sorular çok uzun; ya süre uzatılmalı ya da sorular biraz daha kolaylaştırılmalı. Sorular, liseye giriş sınavına giren öğrencilerin seviyesinde değil.

MEB