Sözleşmeli personel dil tazminatı alabilir mi?
Hem 375 sayılı KHK'da yer alan hükme göre hem de Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan düzenlemeye göre, sözleşmeli personel yabancı dil tazminatı alamaz. Yabancı dil tazminatı sadece 657, 926, 3269, 3466, 2802 ve 2914 sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlara verilmektedir.
SORU: Kolay gelsin. Ben 2016 ekimde atanan ilk sozlesmeli ogretmenlerdenim. YDS'den 90 puan aldim ancak ilçe milli eğitim müdürlüğü sozlesmeliye dil tazminati verilmez diyerek bana para odemiyor. Bununla alakali haber yapilabilir mi ?
CEVAP: 375 sayılı KHK 'nın 2. Maddesi aşağıdaki şekildedir.
"Madde 2 - Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir.............."
Söz konusu maddeye dayanarak çıkarılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 1. ve 2. maddeleri aşağıdaki gibidir.
"Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen kapsama dahil personele, tazminat ödenecek yabancı dillerin tespiti ve yabancı dil sınavlarının düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavına girecekleri kapsar."
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esasları belirleyen Bakanlar Kurulu kararının 3. maddesinin 4. bendi aşağıdaki şekildedir.
"Sözleşme ile çalıştırılacak personele sözleşme ücreti dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamaz."
03.08.2017 tarih ve 29790 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 1., 2.. ve 3. maddeleri aşağıdaki şekildedir.
"MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığının boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 14/7/1965tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığının boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilen sözleşmeli öğretmenleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır."
DEĞERLENDİRME
Hangi personel rejimine tabi olanların yabancı dil tazminatı alabileceği ilgili mevzuatında tek tek sayılmış olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b hükümlerine göre çalıştırılan personel söz konusu hükümlerde yer almamaktadır.
Ayrıca Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslarda da Sözleşme ile çalıştırılacak personele sözleşme ücreti dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamayacağı ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamayacağı düzenlenmiştir.
Mevzuat hükümlerine göre yabancı dil tazminatı almanız mümkün değildir.
Haberler
- 'Bilgi sonu gelmeyen bir fetihtir'
- 'Eğitimin esası ahlak ve estetik eğitimidir'
- 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin internet kullanım verileri açıklandı
- 2018 Hac kayıt sonuçları ne zaman açıklanır?
- 2018 YDS, DİB-MBSTS ve ALES İlkbahar Dönemi Sınavları Nasıl Yapılacak?
- 2019 MSÜ Sınava Giriş Belgeleri Açıklandı
- 2019 yılı Hac kayıtları ne zaman başlıyor?
- 3. Dünya savaşı nasıl olacak?
- 4c li taşeron işçiler 4b kadrosuna nasıl geçiş yapılacak?
- 4D kadrosunda hangi haklar var?
- 657 sayılı Kanun'a göre memur tanımı Anayasa'ya uygun mu?
- Ağ tarafsızlığı (Net neutralıty) nedir?
- Alt üst soy belgesi ile mirasçı olunabilir mi?
- Alt-Üst Soy Sorgulama Uygulaması neden hayata geçirildi?
- Araç muayene ücretleri kredi kartı ile ödenebiliyor mu?
- Artan sosyal medya ve internet kullanımının dezavantajları
- Aslında biz kimiz?
- Bilirkişilik başvuruları nasıl yapılır?
- Borcu olan aile konutu satılabilir mi?
- Çağdaş insanın külliyesi AVM'lerdir
- Çağımızda gücün yeni tanımı teknolojik dönüşüm ve değişim yeteneğidir
- Çalışanların en verimli olduğu saat, gün ve ay belirlendi
- Çocuklar cesaret videolarından nasıl korunacak?
- Çocukları dijital bağımlılıktan nasıl kurtarabiliriz?
- Çocuklarımızı nasıl büyütüyoruz?
- Çocukların evrensel dili oyun
- Derece yükselmesinde amirin takdir hakkı var mıdır?
- Dershanelere giden öğrenci sayısı düştü
- Devlet Sporcusu unvanı nasıl verilir hangi durumlarda geri alınır?
- Dijital oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri