Öğrenciler neden okul devamsızlığı yapıyor?



Liselerde yüzde 40’a varan 20 gün ve üzerindeki okula devam edilmemesi problemine karşı, MEB verileri analiz ederek illere talimatlar gönderdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin artan devamsızlık oranlarına karşı harekete geçti. Liselerde yüzde 40’a varan 20 gün ve üzerindeki okula devam edilmemesi problemine karşı, MEB verileri analiz ederek illere talimatlar gönderdi.

Bakanlığın verilerine göre, devamsızlıkta ilk sırada meslek liseleri geliyor. İlkokullarda 20 gün ve üzeri devamsız öğrenci oranı yüzde 6, ortaokulda yüzde 10 iken bu oranlar liseye geçildiğinde katlanıyor. Devamsızlık oranlarına bakıldığında, Anadolu İmam Hatip liselerinde 20 gün ve üzeri devamsız öğrenci oranı yüzde 32, Mesleki ve Teknik ortaöğretimde ise bu oranın yüzde 40’a ulaşmadı dikkat çekiyor.

Evlere devamsızlık ziyareti

Devamsızlık oranlarının azaltılması sorununa karşı MEB’in eylem planında ilk sırada “acil” müdahale edilebilmesi için öğrenci devamsızlıklarının aynı gün elektronik sisteme işlenerek veliye bildiriminin sağlanması bulunuyor. Okula devamsızlığı alışkanlık haline getirmiş öğrencilere ulaşılarak rehberlik servislerine yönlendirilmesi, devamsızlığa neden olan problemlerin belirlenmesi, öğrencinin kurslara yönlendirilmesi, velilerin bilinçlendirilmesi ve uzman desteğinin sağlanması planlanıyor. Bakanlık “ekonomik sebeplerden dolayı çalışmak zorunda kalan devamsız öğrencilere” ise okul aile birlikleri ve yerel yönetimlerle birlikte maddi destek imkânı oluşturulmasını öngörüyor. Ayrıca öğrencilerin devamsızlık yaparak yöneldikleri internet kafe, oyun salonu gibi yerlere okul süresince öğrencilerin erişiminin engellenmesine ilişkin olarak Emniyet Müdürlükleri ile işbirliği yapılması isteniyor. Ayrıca devamsız öğrencilerin velileri ile iletişim kurularak ev ziyaretleri yapılması da planlanıyor.

MEB