Anadolu liselerinin LGS'de ağırlığı azaldı mı?



Liseler için yapılacak merkezi sınav için belirlenen nitelikli okulları değerlendiren eğitim uzmanları, Anadolu liselerinin yeni sistemde ağırlığının azaldığını söyledi. Uzmanlar, meslek ile imam hatip liselerinin kontenjanlarının da zor dolacağına dikkat çekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı önceki gün sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin yapılacak '2018 Yılı Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nu yayınladı. Kılavuzda, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ile öğrenci alacak liselerin listesi ve kontenjanları da açıklandı. Düzenlemeye göre, aralarında Kabataş Erkek, Galatasaray ve Ankara Fen gibi liselerin olduğu fen, sosyal bilimler liseleriyle, özel program ve proje uygulayan toplam bin 369 ortaöğretim kurumu merkezi sınavla öğrenci alacak. İsteğe bağlı olan merkezi sınav için İstanbul'da 225, Ankara'da 82 ve İzmir'de de 62 lise yer alıyor. Başvuruların 11-18 Nisan arasında elektronik ortamda yapılacağı merkezi sınav kılavuzunu değerlendiren eğitim uzmanları ise proje okul olabilecek bazı Anadolu liselerinin kılavuzda yer almadığını kaydetti.

SINAV ÇETİN GEÇECEK: Eğitim Uzmanı Turgay Polat, düzenlemeyle sınavla öğrenci alacak statüdeki okulların belirlendiğini kaydederek, "Bin 369 okul deniliyor, ama meslek liseleri ile imam hatip liselerini çıkarın. Bu okullara sınavla girileceğini düşünmüyorum. Zaten kılavuzda bu okullar için merkezi ve yerel ifadesi kullanılmış. Yani adrese de dayalı öğrenci alacak. Geriye kalan okullar içerisinde 620 Anadolu, fen ve sosyal bilimler lisesi var. Onların da kontenjanı 77 bin. Bu da toplam öğrenci sayısının yüzde 6'sı yapıyor. 34 ilde de sınavla alan hiçbir Anadolu lisesi yok. 19 ilde de bir tane var. Bu da gerçekten sınavla öğrenci alacak statüde okulların belirlendiğini gösteriyor. Baştan söylenen şeyden farklı bir durum yok. Bence doğru yapılan bir işlem. Bunun yanında sınavın da zor olacağını gösteriyor" dedi.

KONTENJANIN DOLMASI ZOR: Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal da merkezi sınavda yeterli sayıda Anadolu Lisesi olmadığını ve kılavuzda olması gereken bazı okulların listede bulunmadığını belirterek şunları söyledi: Proje liseleri olarak adlandırılan liseler, kontenjanı büyük ölçüde başarı düzeyi yüzde 10'luk öğrenciler tarafından doldurulması gereken okullardır. Ama bakınca sınavla kontenjanlarının doldurulması zor olacak meslek liseleri ve imam hatip liseleri de yer alıyor. Bazı illerde Anadolu liselerinin listeye girmediğini de görüyoruz. Örneğin Yalova'da tek bir Anadolu lisesi sınavla öğrenci almayacak. Bu şekilde olan iller var. Bu da Anadolu liselerinin etkisini azaltacak.

MEB