Yabancı dil eğitimi için ne yapılabilir?
Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "Ders arası dil molası" projesiyle öğrencilerin İngilizceyi günlük hayatlarının içerisinde aktif olarak kullanması hedefleniyor.
"Ders arası dil molası" projesi, ilkokul öğrencilerinin, İngilizceyi günlük hayatın içerisinde aktif olarak kullanmasını ve İngilizce'nin öğrenilebilir, konuşulabilir bir dil olduğunu görmelerini sağlayarak yabancı dil bilgilerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi'nin ortaklaşa hayata geçirdiği projeyle Sarıyer'deki 6 devlet okulundaki toplam 400 öğrenci, haftada iki gün teneffüslerini İngilizce öğrenecekleri "Spoken Cafe" de geçiriyor.
Öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi'nden gelen İngilizce öğretmen adayları rehberliğinde, İngilizce konuşarak ve çeşitli etkinliklere katılarak dil öğreniyor.
Geçen yıl başlayan proje hakkında AA muhabirine bilgi veren Proje Koordinatörü Sarıyer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Melek Yaşar, eğitimcilerin yaptıkları gözlemlerde öğrencilerin yabancı dilden çekindiklerini ve belli bir seviyeye gelmekte zorlandıklarını söyledi.
Proje için özel olarak dizayn edilmiş 'Spoken Cafe'ler
Yaşar, yabancı dil eğitimi için ne yapılabilir düşüncesiyle yola çıktıklarında "Ders arası dil molası" projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini ifade etti.
Artık dünyada birçok ülkede öğrencilerin birden fazla yabancı dil konuşabildiğini vurgulayan Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öğrencilerimizi yabancı dile motive edecek, dersin dışında çocuğun merak duygusunu geliştirecek, kendi merakıyla yabancı dile ait kelimeleri kavrayacak oranda imkanlar sağlamak istedik. Bu amaçla devlet okullarında proje için özel olarak dizayn edilmiş, tematik köşeler, oyun-bulmaca masaları ve okuma alanları ile donatılmış 'Spoken Cafe'ler kurduk. Sonra Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gürel hocamıza konuyu ilettik. Onlar da müfredat programıyla uyumlu hem eğlenceli hem de çocuklara yabancı dili sevdirecek, yabancı dile onları yakınlaştıracak bir program hazırladılar ve staj programlarına entegre ettiler."
"Öğrencilerimiz dil öğretme konusunda deneyim kazanıyor"
Projeye destek veren Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gürel de projeye çok değer verdiklerini dile getirdi.
Gürel, projeyle hem ilkokul öğrencilerinin İngilizce eğitim aldığını, hem de üniversitelerindeki son sınıf İngilizce öğretmeni adaylarının ders verme imkanı bulduğunu ifade ederek, "Öğrencilerimiz stajlarının bir ayağı olarak devlet okullarındaki 3. sınıf öğrencilerine kafe ortamında rahat, canlı, neşeli bir şekilde İngilizce eğitimi veriyor. Kendileri de bir taraftan dil öğretme konusunda deneyim kazanıyor." şeklinde konuştu.
"Burası sınıf ortamından daha sosyal bir ortam"
Proje kapsamında eğitim alan ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ömer Yüksel, oyunlar oynayarak İngilizceyi daha iyi öğrendiğini ve geliştirdiğini belirterek, "Bize bu sınıf çok faydalı oldu. İngilizce öğrenmek çok zevkli. Burada oyunlar oynuyoruz, etkinlikler yapıyoruz." dedi.
Belinay Ayhan da İngilizceyi eğlenerek öğrendiklerini dile getirerek, "Deneme sınavlarında, diğer 3. sınıflara göre daha başarılı oluyoruz. Pratik yaptığımız için konuşmamız gelişiyor. Öğretmenlerimiz, etkinlik yaptırıyor, oyunlar oynatıyor. Burası İngilizce öğrenmeyi zevkli hale getiriyor." diye konuştu.
Programa stajyer öğretmen olarak katılan Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Rümeysa Olgun da proje sayesinde sınıf tecrübesi edindiklerini, bunun kendileri için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.
Olgun, "Yine bildiklerimizi çocuklarla paylaşmak, onlara bir şeyler öğretmek de bizim için bir ayrıcalık. Onların geliştiğini gördükçe biz de tabii ki gururlanıyoruz. Büyük bir ilerleme kaydettiklerini düşünüyorum. Onların burada güzel vakit geçirdiklerini düşünüyorum. Burası sınıf ortamından daha sosyal bir ortam. O nedenle çocuklar daha motivasyonlu geliyorlar. Ödev vermiyoruz. Çocuklar buraya kaygı duymadan geliyorlar. O yüzden burada gerçekten öğrenebildiklerini düşünüyorum. Bizim için de güzel bir tecrübe oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Haberler
- 'Bilgi sonu gelmeyen bir fetihtir'
- 'Eğitimin esası ahlak ve estetik eğitimidir'
- 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin internet kullanım verileri açıklandı
- 2018 Hac kayıt sonuçları ne zaman açıklanır?
- 2018 YDS, DİB-MBSTS ve ALES İlkbahar Dönemi Sınavları Nasıl Yapılacak?
- 2019 MSÜ Sınava Giriş Belgeleri Açıklandı
- 2019 yılı Hac kayıtları ne zaman başlıyor?
- 3. Dünya savaşı nasıl olacak?
- 4c li taşeron işçiler 4b kadrosuna nasıl geçiş yapılacak?
- 4D kadrosunda hangi haklar var?
- 657 sayılı Kanun'a göre memur tanımı Anayasa'ya uygun mu?
- Ağ tarafsızlığı (Net neutralıty) nedir?
- Alt üst soy belgesi ile mirasçı olunabilir mi?
- Alt-Üst Soy Sorgulama Uygulaması neden hayata geçirildi?
- Araç muayene ücretleri kredi kartı ile ödenebiliyor mu?
- Artan sosyal medya ve internet kullanımının dezavantajları
- Aslında biz kimiz?
- Bilirkişilik başvuruları nasıl yapılır?
- Borcu olan aile konutu satılabilir mi?
- Çağdaş insanın külliyesi AVM'lerdir
- Çağımızda gücün yeni tanımı teknolojik dönüşüm ve değişim yeteneğidir
- Çalışanların en verimli olduğu saat, gün ve ay belirlendi
- Çocuklar cesaret videolarından nasıl korunacak?
- Çocukları dijital bağımlılıktan nasıl kurtarabiliriz?
- Çocuklarımızı nasıl büyütüyoruz?
- Çocukların evrensel dili oyun
- Derece yükselmesinde amirin takdir hakkı var mıdır?
- Dershanelere giden öğrenci sayısı düştü
- Devlet Sporcusu unvanı nasıl verilir hangi durumlarda geri alınır?
- Dijital oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri