Eurostat ülkelerin kitap okuma sürelerini açıkladı
Avrupa İstatistik Kurumu, ülkelerin kitap okuma sürelerini araştırdı. Ortaya ise şaşırtıcı bir sonuç çıktı. Okuma konusunda sürekli eleştirilen Türkiye, günde 7 dakika kitap okuma ile birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.
Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), 23 Nisan Dünya Kitap Günü nedeniyle 15 ülkede, 2008-2015 yılları arasında yapılan araştırmanın sonucunu yayınladı. Türkiye'de kitap okumaya ayrılan günlük vaktin birçok Avrupa ülkesinin önüne geçtiği belirtildi.
Estonyalılar günde 13 dakika kitap okuyarak ilk sırada yer alırken, onları 12 dakikayla Polonyalılar ve Finlandiyalılar izledi. Araştırma Macarların günde 10, Yunanistan vatandaşlarının ise günde 9 dakika kitap okuduğunu ortaya koydu. Lüksemburglular ve Almanlarla aynı oranda kitap okuyan Türkler ise günde 7 dakika kitap okuyarak, aralarında İngilizler, İspanyollar ve Hollandalılar olmak üzere birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.
Avrupa'da en az kitap okuyanlar 2 dakikayla Fransızlar, 5 dakikayla Avusturyalılar, İtalyanlar ve Romenler oldu. Diğer yandan Türklerin yaklaşık yüzde 10'unun temel kültürel aktivitelerinin kitap okumak olduğu belirlendi. Bu oran Finlilerde yüzde 16,8'i ve Polonyalılarda yüzde 16,4'ü buldu.
Kamil Güleç kütüphanesi hakkında bilgi
Karabük'te mimarisi kitap sırtı şeklinde yapılan ve özlü sözlerin yer aldığı Kamil Güleç Kütüphanesi'nde 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye, makaleye ulaşılabiliyor.
Karabük'te hayırsever iş adamı Kamil Güleç tarafından Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) yaptırılan, mimarisiyle ABD'nin Kansas eyaletindeki kütüphaneyi andıran Kamil Güleç Kütüphanesi'nden yararlanmak isteyenler, 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye, makaleye ulaşabiliyor.
Mimarisi kitap sırtı şeklinde yapılan, "Kitaplar, aklın çocuklarıdır", "İlmi olmayan bir beden, suyu olmayan şehre benzer", "Bir kitap dünyadan daha geniştir çünkü maddeye düşünceyi de katar" gibi özlü sözlerin yer aldığı kütüphaneden, açıldığı günden itibaren 10 ayda 450 bin kişi faydalandı.
Binlerce kaynak arasında saniyeler içinde tarama yapan kiosk makineleri, öğrencilerin kendi kendine ödünç kitap alıp aynı zamanda iade edebildikleri self-chek sistemi de bulunuyor. Son teknolojiyle donatılan kütüphaneden alınan ve okunduktan sonra geri getirilen kitaplar, sterilize edilerek raflardaki yerlerine konuluyor.
Kütüphanenin, kitap görünümlü mimari yapısı da hem öğrencilerin hem de vatandaşların ilgisini çekiyor.
KBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Özcan Büyükgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son teknolojiyle donatılan kütüphanenin, bir okuyucunun içeriye girdiğinde her türlü ihtiyacı düşünülerek tasarlandığını ifade etti.
İadeden gelen her kitabın muhakkak sterilizasyon makinesine girdikten sonra okuyuculara sunulduğunu aktaran Büyükgenç, "Okuyucularımız elektronik kaynaklar vasıtasıyla 6 milyon kaynağa ulaşabiliyor. Raflarımızda 60 bin kaynak varken, elektronik kaynaklar vasıtasıyla 6 milyon kitaba, makaleye, dergiye ulaşabiliyorlar." dedi.
Türkiye'deki 192 üniversitesinin kütüphanesine erişim
Kamil Güleç Kütüphanesi'nden dünyanın birçok yerindeki ünlü kütüphanelerin kaynaklarına, koleksiyonlarına ulaşma imkanı olduğuna değinen Büyükgenç, şöyle devam etti:
"Bunun yanı sıra kütüphanelerarası iş birliği sistemimiz var. Cep kütüphane sistemimizle gençler, kaynaklarını cep telefonlarından tarama yapabiliyorlar. Eğer bu kaynak bizde yoksa ülkemizin 192 üniversitesinin herhangi birinde bu kaynak varsa kütüphaneler arası iş birliğiyle bizden talep ediyor, Türkiye'nin neresi olursa olsun 3 gün içerisinde o kaynak okuyucularımızın eline geliyor."
Yapılan bir eserin estetik yanının da çok dikkati çekici olması gerektiğini anlatan Büyükgenç, kurum dışından, değişik illerden 50 farklı okul ve kurumun kütüphanelerini ziyarete geldiğini belirtti.
Büyükgenç, açıldığından bugüne 10 ay içerisinde yaklaşık 450 bin kişinin kütüphane hizmetlerinden yararlandığını bilgisini vererek, kütüphanenin hafta sonları dahil olmak üzere hizmet verdiğini, sınav dönemlerinde ise 24 saat açık olduklarını söyledi.
Haberler
- 'Bilgi sonu gelmeyen bir fetihtir'
- 'Eğitimin esası ahlak ve estetik eğitimidir'
- 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin internet kullanım verileri açıklandı
- 2018 Hac kayıt sonuçları ne zaman açıklanır?
- 2018 YDS, DİB-MBSTS ve ALES İlkbahar Dönemi Sınavları Nasıl Yapılacak?
- 2019 MSÜ Sınava Giriş Belgeleri Açıklandı
- 2019 yılı Hac kayıtları ne zaman başlıyor?
- 3. Dünya savaşı nasıl olacak?
- 4c li taşeron işçiler 4b kadrosuna nasıl geçiş yapılacak?
- 4D kadrosunda hangi haklar var?
- 657 sayılı Kanun'a göre memur tanımı Anayasa'ya uygun mu?
- Ağ tarafsızlığı (Net neutralıty) nedir?
- Alt üst soy belgesi ile mirasçı olunabilir mi?
- Alt-Üst Soy Sorgulama Uygulaması neden hayata geçirildi?
- Araç muayene ücretleri kredi kartı ile ödenebiliyor mu?
- Artan sosyal medya ve internet kullanımının dezavantajları
- Aslında biz kimiz?
- Bilirkişilik başvuruları nasıl yapılır?
- Borcu olan aile konutu satılabilir mi?
- Çağdaş insanın külliyesi AVM'lerdir
- Çağımızda gücün yeni tanımı teknolojik dönüşüm ve değişim yeteneğidir
- Çalışanların en verimli olduğu saat, gün ve ay belirlendi
- Çocuklar cesaret videolarından nasıl korunacak?
- Çocukları dijital bağımlılıktan nasıl kurtarabiliriz?
- Çocuklarımızı nasıl büyütüyoruz?
- Çocukların evrensel dili oyun
- Derece yükselmesinde amirin takdir hakkı var mıdır?
- Dershanelere giden öğrenci sayısı düştü
- Devlet Sporcusu unvanı nasıl verilir hangi durumlarda geri alınır?
- Dijital oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri