YKS Tercihlerinde Başarı Sırası Nasıl Kullanılır?
Bilindiği üzere 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı.Bu yıl 3 milyon 243 bin 425 aday başvuruda bulundu.3 milyon 8 bin 29 kişinin sınavı geçerli.YKS sınav sonuçları adayların erişimine açıldı.Şimdi sırada YKS tercihleri var.YKS tercihleri 27 Temmuz -5Ağustos arasında gerçekleştirilecek.
ÖSYM Tercih İşlemleri İçin Tıklayınız
ÖSYM her bir üniversite adayı için 24 tercih hakkı sunmaktadır.Hepsini doldurmak zorunlu değil.Kesinlikle gitmek istemediğiniz ,tercih geldiğinde mutsuz olup kayıt yaptırmayacağınız bölüm yada üniversiteyi listeye almayın.Bir sonraki yıl tekrar sınava girildiğinde ortaöğretim başarı puanının yarı yarıya düşeceği gerçeği gözden kaçırılmamalıdır.
Yine tercihler en çok istediğiniz bölüme göre sıralanmalı.Örneğin istediği bir bölümse 16 binden öğrenci alan bölümü 12 binden öğrenci alan bölümün üstüne yazabilirsiniz.
Baraj olmadığı için 4 yıllık üniversite bölümleri tercih edileceği 2 yılllık bölümlerde kontenjanların boş kalma ihtimalini değerlendirmek lazım.
Tercih aralığını geniş tutmakta fayda var.Genelde aldığınız puanın %50 üstünden başlayıp % 100 altına kadar inilebileceği söylenir.Bu kez yine barajın kalkmış olmasından kaynaklı daha üst sıralamadan başlayıp daha alt sıralamaya kadar tercih yapabilirsiniz.
ÖSYM’nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki başarı sıralarını kullanmanız önemli.Bu yıl TYT süresinin uzatılmış olması ve matematik bölümünün geçen yıla nisbeten kolay olması sebebiyle önceki yılların sıralaması baz alınarak tercih yapılmamalı.
Geçen yılın puanları ile başarı sıraları incelendiğinde başarı sıralarının tüm puan türlerinde 2021’e göre gerilediğini görülüyor. Sayısal puan türünde 299,299 puan alan aday 2021’de 90.221. sırada iken , 2022’de 297,308 puan alan aday 178.379. sırada.Buda yaklaşık iki kat gerileme demek.
2022 YKS tercihlerinde rehber öğretmenlerin ve adayların çok daha dikkatli olmaları gerekiyor.Çünkü değişim sözkonusu ve en önemlisi baraj kalktığı için puanı hesaplanan her aday tercih yapma hakkına sahip.
Konular
- MEB Öğretmenlik Bursu Nedir?
- Öğretmenlerin KPSS Puanları 2 Yıl Geçerli Olacak
- AÖF ten Yüzyüze Öğretim Hizmeti
- Açıköğretimde Ücretsiz Yüz Yüze Dersler Başlıyor
- İktisat ve İşletme Fakülteleri 2018-2019 Öğretim Yılı Af Kapsamında Kayıt AÖF
- Artık AÖF'ten Kitap Verilmeyecek !
- 15 Yaş Altı Öğrenciler İçin Burs Ve Kredi Başvurusu Başladı
- KPSS Önlisans Sınav Giriş Yerleri
- Engelli Memur Kadroları İçin Tercih Zamanı
- YÖK Denklik Sorgulama E-Devlete Taşındı
- ÖSYM Personel Alıyor
- YKS Adayları için Bazı Öneriler
- ÖSYM Başkanı EKPSS ve MSÜ Sınavlarının Ertelendiğini Duyurdu
- YKS Sınavı Ertelendi Mi?
- Ertelenen Sınavlar ve Tarihleri
- AÖF Online Sınav Nasıl Yapılacak?
- LGS 2020 Soru- Cevaplar ve Sınav Yorumları
- 2020 LGS Taban-Tavan Puanları ve Puan Hesaplamaları
- Üniversite Kontenjanları Bu Yıl Artacak Mı 2022?
- KPSS Nedir?
- KPSS 2020 Hangi Sorular İptal Edildi?
- 2022 OSYM SINAV TAKVİMİ
- YKS Baraj Puanı Kaldırıldı!
- YKS Sınav Puanları Nasıl Hesaplanır?
- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nasıl Hesaplanır?
- YKS Tercihlerinde Başarı Sırası Nasıl Kullanılır?
- YÖK Başkanından YKS Tercih Önerisi
- YKS Tercih Klavuzunda Yeni Meslekler
- YKS Sınavında Kaç Kişi Sıfır Çekti?
- ÖSYM 2024