2018 YDS Başvuruları Postayla ya da Elden Yapılabilir mi?



Postayla ya da elden başvuru hakkı sadece aşağıdaki adaylara tanınmıştır: eğitim, tedavi vb. nedenlerle sürekli yurt dışında bulunan adaylar; kronik (süreğen) ağır hastalığı olan, zorunlu askerlik görevini (vatani hizmetini) yapan adaylar ve tutuklu/hükümlü olan adaylar. Bu türden özel bir durumunuz varsa, başvuru süresi içerisinde aşağıdaki belgeleri ÖSYM’ye posta ile gönderebilir veya elden teslim ettirebilirsiniz. Başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler kesinlikle işleme konulmamaktadır.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS İlkbahar Dönemi) Nisan 2018'de gerçekleştirilecek. Başvurular, Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak.Sonuçlar Nisan 2018'de öğrenilebilecek.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS Sonbahar Dönemi) Eylül 2018'de gerçekleştirilecek,Başvurular, Temmuz - Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacak. Sonuçlar Ekim 2018'de öğrenilebilecek.


Bunun için İstenen Belgeler Nelerdir?


1) Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış 2018 YDS İlkbahar Dönemi Aday Başvuru Formu;

2) Sürekli yurt dışında bulunma, sürekli ve ağır hastalık, zorunlu askerlik veya tutukluluk/hükümlülük vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge;

3) Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.);

4) Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus cüzdanında; soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı veya pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu.)

*** ÖSYM Posta Adresini Öğrenmek için Buraya Tıklayınız


2018 YDS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 YDS Başvuru İşlemini Yapmak için Tıklayınız


YDS NEDİR?

ÖSYM tarafından düzenlenen ve açılımı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olan merkezi bir yabancı dil sınavdır. Daha önceleri uygulanan ÜDS ve KPDS sınavlarının da bu sınava dahil edilmesi ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere üniversiteler ve özel sektörlerde geçerliliği olan bir dil sınavıdır.
Sınav 80 sorudan oluşur. Yanlışlar doğruları götürmez ve soruları cevaplandırmanız için size tanınan süre 150 dakikadır.

Her doğru cevap 1.25’ lik bir puan seviyesine karşılık gelmektedir. Sınava herkes başvurabilir.

YDS’ye kimler girebilir?

Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.
Önemli: Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürmek istedikleri üniversite (enstitü) yetkilileri ile yüz yüze görüşerek, yüksek lisans programları için üniversitenin (enstitünün) YDS sınav sonuçlarını kullanıp kullanmadığını ve eğer kullanıyor ise, bunun şartlarını öğrenmeleri gerekir.

YDS hangi alanlarda yapılır?

YDS; ÜDS ve KPDS’nin bileşkesi olacak ve üç temel bilimden de (fen, sağlık, sosyal) sorular içerecektir. Ancak ÜDS’den farklı olarak, YDS’de bilim dalı ayrımı olmayacak; hangi alanda eğitim almış olursa olsun, bütün adaylar aynı sınava tabi tutulacaktır.

1. Kimi üniversiteler (enstitüler) yüksek lisans ya da doktora adayları için getirilen YDS’deki asgari puan barajını yükseltebilmektedirler. Bu nedenle, adayların, öğrenim görmeyi düşündükleri enstitüye doğrudan başvurarak, yüksek lisans ya da doktora için şart koşulmuş YDS asgari puanları öğrenmeleri yararlarına olacaktır.

2. Bazı üniversiteler yüksek lisans veya doktora başvurusu yapan adaylara, kendi dil sınavlarını uygulayabilmektedir. Ancak, bu tür bir sınavı başaran bir aday, yeterlik ya da tez aşamasına geldiğinde, YDS sınavıma girmek ve bağlı olduğu enstitü tarafından belirlenmiş olan asgari puanı almak zorundadır.

Unutmayınız: YDS barajını, eğitim aldığı enstitü tarafından belirlenen süreler içerisinde başaramayan bir adayın yüksek lisans ya da doktora hakkı yanmakta ve programla ilişiği kesilebilmektedir.

YDS’den kaç puan almalıyım?

Doçent adaylarının YDS'den 100 üzerinden en az 65, doktora / sanatta yeterlik adaylarının ise 55 puan almaları gerekir. (100 üzerinden 65 puan = 80 üzerinden 52 doğru cevap; 100 üzerinden 55 puan = 80 üzerinden 44 doğru cevap).

Yabancı Dil Sınavı (YDS)

YDS 2023