DUS Nedir? DUS Sınavıyla Alakalı Tüm Detaylar



ÖSYM bünyesinde yapılıp sağlık bakanlığının kontrolünde bulunan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) ya da diğer adıyla Dişte Uzmanlık sınavı,kendini yeni yeni kabul ettiren bir sınavdır. Dolayısıylada hakkında pek fazla bilgi olmadığı için kendisi hakkında bazı bilgileri derleyip sizlerle paylaşmak istedik.DUS hakkında; DUS Sınavı ne zaman yapılacak, kaç soru sorulacak, DUS kontenjanları ne kadar gibi birçok sorularla karşılaşılmakta olup bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.


DUS Nedir

Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı olan DUS aynen Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) olduğu gibi Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi yapacak öğrencileri objektif kriterlere göre seçmek için yapılacak olan bir sınavdır. Önceki durumda diş hekimliğinde bulunan uzmanlık alanlarına (Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi; Ağız, Yüz ve Çene Radyolojisi; Ortodonti; Endodonti; Pedodonti; Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Siş Tedavisi) ALES ve KPDS sınavı ve mülakat ile seçilen adaylar artık merkezi olarak yapılacak olan bu sıralama sınavında belirli bir kontenjana girmek zorunda olacaklar. Bu şekilde doktoraya alımlarda uzun zamandır ifade edilen haksızlıkların da son bulması bekleniyor.diş hekimliği uzmanlık sınavı, dus (Diş Hekimliği uzmanı) olmak için artık DUS'a girmek gerekecek.


DUS Yılda Kaç Kez ve Nerede Yapılacak

DUS sınavının aynen TUS sınavında olduğu gibi yılda iki defa yapılması öngörülüyor.

Güncelleme:

Sınav Ankara, İstanbul ve İzmir’de aynı anda yapılacak.


DUS Kim Tarafından Hazırlanacak

DUS’u Sağlık Bakanlığı adına ÖSYM’nin belirlediği bir akademik kurul hazırlayacak. Sınavın yürütülmesini, okunmasını ve açıklanmasını ÖSYM yapacak.


DUS Kontenjanları Ne Kadar

Kontenjanlar her yıl Sağlık Bakanlığının üniversiteler ile beraber belirleyeceği sayıya göre saptanacak. Yapılan tahminler bu sayının özellikle belli branşlar için fazla olmayacağı yönünde.


DUS Sınav Konuları Nelerdir ve Kaç Soru Sorulacak

Bu konuda halihazırda net bir açıklama yok. ÖSYM tarafından ilk defa icr edilen sınavlarda yapıldığı örnek bir soru setinin kamuoyuna duyurulması bekleniyor ama bu gerçekleşmeyebilir. Sınavda 100 Temel Bilimler 100 de Klinik Bilimler olma üzere toplam 200 soru sorulacak. Klinik bölümler konularının aynı zamanda diş hekimliğinde uzmanlık alanları olan 8 konudan çıkması beklenirken; Temel Bilimler sorularının anatomi, patoloji, farmakoloji, histoloji, mikrobiyoloji gibi temel tıp bilimlerinden çıkması muhtemel gözüküyor.


Güncelleme:

Sınavda ”Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi” ve ”Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi” olmak üzere iki test bulunacak. Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi 40, Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi ise 80 sorudan oluşacak. Yani adaylara tek oturumda toplam 120 soru sorulacak.

DUS için İngilizce (KPDS, ÜDS) Şartı Var Mıdır

KPDS veya ÜDS şartı 50 olarak belirlenmiş durumda.DUS'ta Puan Kesintisi Olacak Mı Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde, bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda adayların puanları %2 oranında düşürülecektir.

DUS ve Askerlik

Erkek diş doktorları için en çok merak edilen konuların başında hiç şüphesiz askerlik geliyor. DUS yönetmeliğine göre DUS’a başvuracak adayların askerlikle bir ilişkisinin bulunmaması (tecil, muaf veya icra etmiş olmak) gerekiyor.

Diş Hekimliği Doktorası Yapmış Olanlar Uzman Olacak Mı

Yasanın getirdiği en önemli gelişmelerden biri yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce doktoraya başlamış veya bitirmiş olanlara uzmanlık hakkı ve belgesinin verilmesidir.


DUS Soru Dağılımı Nasıl Olacak



TOPLAM 80 100

DUS ve TUS