ÖSYM'den Uyarı YKS Başvuruları Bugün Bitiyor mu?
2018-ÖSYS Kılavuz ve Başvuru Bilgileri için Buraya Tıklayınız
2018-ÖSYS Başvuru İşlemleri için Buraya Tıklayınız
YGS başvuruları için son gün ne zaman? YGS başvurularını daha yapmayan adayların elini çabuk tutması gerekiyor. YGS başvuruları Ocak 2018 günü internette 23.59'da, başvuru merkezlerinde ise mesai saati bitiminde son buluyor.
Ocak'ta başlayan ÖSYS başvuruları,Ocak 2018'de sona erecek. İnternet üzerinden başvurular, saat 23.59'da, başvuru merkezlerinden başvuru alma işlemi ise mesai saati bitiminde son bulacak.Mart tarihinde yapılacak YGS için başvuru sonuçlarına bağlı diğer hazırlık çalışmalarının hemen başlaması zorunlu olduğundan 2018-ÖSYS başvuru süresi uzatılmayacak. Başvuru işlemini yapan ve sınav ücretini yatırarak başvurusunu tamamlayan adayların, başvuru süresi içinde, ÖSYM'nin İnternet sayfasında bulunan Aday İşlemleri Sistemi'nden (ais.osym.gov.tr) başvuru bilgilerini kontrol etmeleri gerekecek. Adaylar, YGS başvurusu ve sınavsız geçiş için kılavuzda bildirilen ücretleri yatıracak. ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna verilen süre içinde, (www.osym.gov.tr) internet adresinden erişebilecek. Bir ortaöğretim kurumunda son sınıfta okuyan adaylar, başvurularını kendi okullarından yaparken, mezunlar ve açık lise öğrencileri başvurularını internetten ya da başvuru merkezinden yapabilecek. YGS başvurularının merkez tarafından yapacak adayların, başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri içinde alınacak.
Adayların başvuru merkezine şahsen gitmesi, son sınıf düzeyinde olup da okulu başvuru merkezi olmayan ve e-okulda bilgisi bulunmayan adayların da başvuru formundaki eğitim bilgilerinin kendi okul müdürlükleri tarafından onaylanmış olması gerekecek. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru Ocak saat 23.59'da sona erecek. YGS başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında "Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir" açıklamasının görülmesi ve ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekecek. Sınav merkezi tercihinde, adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkez, sınav merkezi tercihi olarak yazılacak.
Bunun dışında bir tercihte bulunulamayacak. Adaylar, YGS başvuru süresince "ais.osym.gov.tr" adresinden tercih ettikleri sınav merkezlerinde değişiklik yapabilecek. Mesleki açık lise mezunu adayların atamada kullanılacak okul ili, MEB e-okuldan alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacak. YGS,Mart 2018 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YGS başvurularında adayların mağdur olmaması için yeni bir düzenlemeye gitti. Bu yıl ilk kez uygulanacak sistemle, adaylar artık önce başvurularını yapacak ardından sınav ücretini yatıracak. Bu yenilikle ÖSYM’ye başvuru yaptığı halde süresi içerisinde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları, tamamlanmamış olacağından işleme alınmayacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sürecinde daha önceki yıllarda üniversite adayları, önce sınav ücretini yatırıyor, ardından başvurularını tamamlıyordu. ÖSYM'nin "sınav ücretini yatırmış olmanın başvurunun tamamlandığı anlamına gelmediğine ilişkin uyarılarına" rağmen sayıları binleri bulan bir çok aday, başvurularını tamamlamadığı için mağdur oluyordu.
ÖSYM bu mağduriyetlerin önüne geçmek için bu yıl ÖSYS başvuru sürecinde yeniliğe gitti. Aday el rehberine göre, adaylar bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için Ocak 2018'de bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirecek. Daha sonra başvuru ücretini en geç Ocak 2018'de anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da www.osym.gov.tr adresindeki ödemeler sekmesinden yatırarak, başvurularını tamamlayacak. ÖSYS’ye başvuru yaptığı halde süresi içerisinde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları, tamamlanmamış olacağından işleme alınmayacak. Adayların, mağdur olmamaları için başvuru işlemlerini tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemine girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. ÖSYM tarafından üniversiteye giriş sürecinde adayları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan Aday El Rehberi'nde, sınav öncesinden sınava, sınav sonrasından sonuçların açıklanmasına kadar bir çok bilgi yer alıyor. Adaylar El Rehberine ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecek.
YGS Sınavı
Yükseköğretime Geçiş Sınavı ya da kısaca YGS, Türkiye'deki yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır. YGS; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Her bölümden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. lisans Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir. Sınava giren adayın sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanır.
YGS'DE TABAN PUANLAR DEĞİŞTİ
Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ele alınan ve dün kabul edilen karara göre ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS’de uygulanan 140 baraj puanı 150 puana çıkartıldı. YÖK, uygulamanın gerekçesi olarak şu açıklamayı yaptı: “Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da artırmıştır. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapılmıştır.”
Lisans programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya tekabül eden 180 baraj puanı, ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanmakta. Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’a çıkması yani 16 ham puan eşiğinin 20 ham puana yükselmesi anlamını taşımakta. YÖK, Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları için sıralama tabanı getirmesiyle ilk defa taban puanları yükseltmişti. Yeni uygulamaya da 2018 ÖSYS Kılavuzu’nda yer verilecek.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023
- YGS Soru ve Cevapları
- 'YKS ülkeye özgü olarak tasarlandı'
- 12 soruda YKS hakkında bilmeniz gerekenler
- 2018 ÖSYM -YKS Aday Başvuru Merkezi - Sınav Merkezi İşlemleri Sistemine Giriş
- 2018 ÖSYM Başvurularında Yenilik Var mı?
- 2018 ÖSYM Giriş Yerleri Belgesi Yayınlandı mı?
- 2018 YKS Barajını Geçmek için Kaç Net Gerekiyor?
- 2018 YKS Başvuru Kılavuzu OSYM
- 2018 YKS Başvuru Ücretleri Ne Kadar? YKS Başvuruları Ne Zaman?
- 2018 YKS Başvuruları Başladı mı?
- 2018 YKS Başvuruları Ne Zaman Sona Eriyor?
- 2018 YKS Başvuruları Yarın Başlıyor mu?
- 2018 YKS Giriş Belgeleri Yayınlandı Mı?
- 2018 YKS Master Kitapçığı Saat Kaçta Yayınlanacak?
- 2018 YKS Nasıl Uygulanacak?
- 2018 YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılacak?
- 2018 YKS Puanları Açıklandı mı?
- 2018 YKS Sınav Giriş Belgesi İndir
- 2018 YKS Sınav Giriş Yerleri ve Başvuruları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 YKS Sınav Soruları ÖSYM Açıkladı mı? Tıkla-Öğren
- 2018 YKS Sınavı Cevap Kağıdı Görüntüleme Erişime Açıldı mı?
- 2018 YKS Sınavı Ne Zaman?
- 2018 YKS Sınavı Saat Kaçta Başlıyor?
- 2018 YKS Sınavında Nelere Dikkat Edilmeli?
- 2018 YKS Soruları Nasıldı? Uzmanlar Dilinden 2018 YKS Soruları Değerlendirmesi
- 2018 YKS Soruları Yayınlanacak Mı?
- 2018 YKS TYT Başvuru Bilgileri Nasıl Değiştirilir Son Gün Ne Zaman?
- 2018 YKS'de Hangi Değişiklikler Yapıldı?
- 2018 YKS'de Sınav Günü Açık Tutulacak İl/İlçe Nüfus Müdürlükleri
- 2018 YKS'ye Girecek Adaylar Dikkat!