Özgüven Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
İnsanlarla iletişimde en önemli unsuzlardan biri özgüvendir. Ancak bazı insanlar sırf özgüven eksikliğinden dolayı ilişkilerinde başarısız olabilirler. Bu nedenle kişi bu problemini en kısa zamanda çözmeye çalışmalıdır. Peki Özgüven Eksikliği Nasıl Anlaşılır? İşte bu sorunun cevabını aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.
Özgüvenin karşıtı olan özgüven eksikliği ise genellikle aşağılık kompleksi olarak tanımlanır. Özgüven hakkında çok önemli bir kitap yazan psikolog Don Hamachek aşağılık kompleksi ile ilgili 7 noktaya dikkat çekiyor.
1. Eleştiriye karşı alıngan olmak
Aşağılık duygusuna kapılan insanlar hata yaptıklarını bilseler de diğer insanların bunu vurgulamaları hoşlarına gitmez. Ne kadar yapıcı ya da naif olursa olsun her eleştiriyi kişisel bir saldırı olarak algılarlar.
2. Özgüvene uygunsuz cevap verme
Bu iki şekilde olur. Bazı insanlar kendileri hakkında iyi şeyler duymak için can atarlar ve sürekli iltifat edilmesinden hoşlanırlar. Diğer davranış biçimi ise tam tersidir. Özgüven eksikliği çeken bir grup insan ise kendileri hakkında pozitif bir şey duymak istemezler çünkü kendi hissettikleriyle çelişirler.
3. Aşırı eleştirel yaklaşım
Kendilerini iyi hissetmeyen kişiler başkaları hakkında iyi şeyler düşünmezler. İnsanların kusur ve hatalarını ararlar. Böylece kendilerinin çok kötü olmadığını kanıtlamaya çalışırlar. Bu insanlar çevredeki en akıllı, çekici, başarılı insan olmadıkları zaman akıllı, çekici, başarılı hissetmezler.
4. Suçlama eğilimi
Bazı insanlar aşağılık hissetmenin acısından kurtulmak için kendi güçsüzlüklerini diğer insanlara yüklemeye çalışırlar. Bu noktada kendi hataları için başkalarını suçlarlar.
5. İşkence isteği
Özgüvensizlik doruk noktasındayken başkasına zarar vermeye kadar varabilir. Başkalarını suçlama davranışı kontrol edilemez bir duruma ulaşabilir.
6. Rekabetle ilgili negatif hisler
Aşağılık kompleksi olan insanlar da herkes gibi bir oyunu ya da yarışmayı kazanmak ister ama böyle durumlardan kaçınırlar çünkü kazanamayacaklarını düşünürler. Birinci gelememe korkusu tamamen başarısız oldukları korkusuna kapılmalarına neden olur.
7. Yalnızlık ve çekingenlik eğilimi
Aşağılık duygusu olan insanlar diğer insanlar kadar zeki ve ilginç olmadıklarını düşündüklerinden diğer insanların da onları böyle göreceğini düşünürler. Bu yüzden sosyal ortamlardan kaçınırlar. İnsanlarla birlikteyken susmayı tercih ederler çünkü bunun yalnızca aptallıklarını ya da sıkıcılıklarını kanıtlayacağını düşünürler.
Sınav Motivasyonu
- Ders Çalışma Programı
- Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
- Etkili ders çalışma yöntemleri nelerdir?
- Her Şeyin Bedeli Var! Başarı için de Bedel Ödemelisin
- Kendini Gerçekleştirmiş İnsan Nasıl Olur?
- Mobil Nesil Nedir,Nasıl Eğitilmeli?
- Okul Rehber Öğretmeninin (Psikolojik Danışman) Görevi Nedir?
- Olumlu Bakmak Sınavlarda Kazandırıyor
- Özgüven Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
- Performansa Dayalı Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır – 1 Bölüm
- Performansa Dayalı Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır – 2 Bölüm
- Sınav Kaygısı, Zihinsel Beceriyi Zayıflatıyor
- Sınav Öncesi Konsantrasyon Sağlayan Besinler
- Sınav Sistemi Sizden Ne İstiyor?
- Sınav Zamanı ve Yapılması Gerekenler
- Sınav’da Nasıl Dikkati Arttırabilirim?
- Sınavlarda Başarı Kapısını Bu Anahtarla Açın!
- Silikon Vadisi Yöneticilerinin Çocukları Neden Teknoloji Girmeyen Bir Okula Gidiyor?
- Stresi Değil Kendinizi Yönetin
- Türkiye’de İlk Kez Üniversite Öncesi Kariyer Hizmeti
- Üniversite Adayları için Rahatlama Teknikleri Uygulamaları
- Verimli Ders Çalışma Alışkanlığı