YGS-LYS Tercihlerinde Nelere Dikkat Etmeliyim?



Doğru Tercih Yapan Dışarıda Kalmayacak!

Üniversite sayısındaki büyük artış, yükseköğrenimi hayal olmaktan çıkardı.YÖK, bu yıl üniversite kontenjanlarını, 2 yıllık ve açıköğretim dahil 937 bin kişi olarak açıkladı. Bunlardan 547 bini 4 yıllık lisans eğitimi için ayrıldı. LYS’ye giren kişi sayısının yaklaşık 1,3 milyon kişi olduğu dikkate alındığında, her üç öğrenciden birinin 4 yıllık bölüme yerleşmesi mümkün.

Türkiye’de üniversite sayısındaki hızlı artış, üniversiteyi hayal olmaktan çıkardı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yılki üniversite kontenjanlarını, 2 yıllık ve açıköğretim dahil olmak üzere 937 bin kişi olarak açıkladı. Bunlardan 547 bini 4 yıllık lisans eğitimi için ayrıldı. 2012 yılında liseden mezun olup sınava girebilecek durumdaki öğrenci sayısı ise 537 bin. LYS’ye giren kişi sayısının yaklaşık 1,3 milyon kişi olduğu dikkate alındığında her üç öğrenciden birinin 4 yıllık bölüme yerleşmesi mümkün. 2007 yılında ise lisans programlarının kontenjanları 207 bindi.

Bu yıl itibarıyla üniversitelerin lisans kontenjanlar son 5 yılda yüzde 100′den fazla artış gösterdi. 2011 yılında 776 bin olan toplam kontenjan, bu yıl yüzde 20 artarak 937 bine çıktı. Kontenjan artışı önlisans bölümleri için yüzde 17 olurken lisans programları için bu artış yüzde 24′ü buldu. Üniversite sayılarındaki ve kontenjanlarındaki artışın sürmesi halinde gelecek yıllarda herkes için üniversiteye yerleşebilmek mümkün olacak. Ancak üniversiteler arasındaki eğitimde kalite farklılığı, üniversitenin bulunduğu şehir ve tercih edilecek bölüm gibi faktörler sınav yarışını az da olsa devam ettirecek.

YÖK’ün verilerine göre 2001 yılında 76 olan üniversite sayısı yüzde 100′den fazla arttı. Halen 62′si vakıf, 104′ü devlet olmak üzere 166 üniversite faaliyet gösteriyor. Hemen tüm illerde devlet üniversitesi var. En çok üniversitenin bulunduğu şehir, 42 üniversite ile İstanbul. İlave olarak YÖK de üniversite kontenjanlarını her yıl önemli ölçüde artırıyor. Bu iki faktörün birleşmesi, üniversite hayaline geçmiş yıllara göre çok daha kolay ulaşma imkânı sunuyor. Uzmanların en önemli uyarısı ise “Tercih yaparken bir uzmandan destek alın. Bunca kontenjan varken yanlış tercih kurbanı olmayın.” şeklinde. Öte yandan üniversite adayları, 3 Ağustos’a kadar tercihlerini yapabilecek.

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

ÖSYM Tercih Kılavuzu