Devlet Takviye Kurs Verecek mi? Öğrenciler Sınavlara Nasılk Hazırlanacak?

Devlet Takviye Kurs Verecek mi? Öğrenciler Sınavlara Nasılk Hazırlanacak?



Anayasa Mahkemesi, dershanelerin özel okula dönüşmesine dair yasayı iptal etti. Ancak yeni eğitim-öğretim yılına 1 ay kala velilerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin kafasındaki belirsizlikler sürüyor. Dershane-özel kurs-temel lise' üçgeninde en çok merak edilen soruların cevaplarını araştırdık.İşte ayrıntılar...

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershanelerin özel okula (temel lise) dönüşmesini içeren yasayı iptal etmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı yeni yol haritasını belirledi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Halen özel okula dönüşmemiş olan kurumlar, yasal çerçevede faaliyetlerini sürdürecek" dedi. Ancak dershaneler konusunda bir süredir 'önünü göremeyen' velilerin kafasındaki muğlak noktalar, henüz tam netleşmiş değil.

TEMEL LİSELER NE OLACAK?

Dershaneden dönüşen temel liseler yoluna devam edecek. Bu liselerin hepsi özel okul teşviki kapsamında öğrenci alabilecek. Özel okula gitmek isteyen öğrencilere okul öncesi için 2 bin 680, ilkokul için 3 bin 220, ortaokul ve lise için 3 bin 750, temel liseler için 3 bin 220 TL teşvik verilecek.

ÖĞRENCİLER SINAVLARA NASIL HAZIRLANACAK?

Temel liseler, öğrencilerine ücretsiz takviye kurs verebilecek. Diğer yandan Türkçe, matematik, sosyal bilimler gibi 3 dersten eğitim verecek 'özel kurslar' açılabilecek. Bu kurslar ücretli olacak.

MEZUNLAR NE YAPACAK?

Temel liseler, mezunlar için de hafta içi saat 19.00'dan sonra ve hafta sonları takviye kurslar düzenleyebilecek. Dershane yerine geçecek 'özel kurslar' ise hafta içi saat 19.00'dan sonra ve hafta sonları öğrencilere eğitim veremeyecek.

ÖZEL KURSLAR 4'ÜNCÜ DERS VEREBİLECEK Mİ?

Özel kurslar sadece 3 ders verebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfettişleri her ay rutin ya da habersiz şekilde denetimlerde bulunacak. 4'üncü dersi verdiği tespit edilen özel kurslar için yasal işlem başlatılacak. Ruhsat iptaline varan cezalar uygulanacak.

ÖĞRENCİLER KAYIT ALTINDA OLACAK MI?

Özel kurslar, e-okul sistemindeki gibi öğrenci kayıtlarını resmi ortamda tutacak. Böylece hangi okuldaki öğrencilerin en çok hangi dersten takviye kurs aldığı kayıt altında olacak. Bu yolla okulların performansları da ölçülecek.

MEVZUATTA NASIL BİR DEĞİŞİKLİK YAPILACAK?

'Çeşitli kurslar' tanımı yeniden yapılacak. Bu tanım içerisine 'özel öğretim kursları' da eklenecek.

ÖZEL OKULA DÖNÜŞÜM DEVAM EDECEK Mİ?

MEB, dershanelerin özel okula dönüşümü için tarih açıklayacak. Belirtilen tarihten önce başvuranlar, şartları taşıması halinde özel okula dönüşecek. Başvurmayanlar, 'özel kurs' adı altında eğitim vermeye devam edecek.

DEVLET TAKVİYE KURS VERECEK Mİ?

Okullardaki takviye kurslar artırılarak daha kaliteli hale getirilecek. Halk eğitim merkezlerinde verilen takviye kurslara da devam edilecek. Mezun öğrenciler, sınavlara hazırlanmak için bu kurslardan da ücretsiz faydalanacak.

DERSHANE ÖĞRETMENLERİ NE OLACAK?

Dershane öğretmenlerinin devlet okullarına KPSS'siz (Kamu Personeli Seçme Sınavı) geçme projesi sona erdi. Bu öğretmenler, özel kurslarda ve temel liselerde çalışmaya devam edecek.

MEB: MEVCUT YASAL ÇERÇEVEDE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRECEKLER

Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan Avcı'nın önceki günkü toplantıda kullandığı "Yönetmelik yayınlandığı zaman, halen dönüşmemiş olan kurumlarımız da bu yasal çerçevede faaliyetlerini sürdürecek" cümlesinin yanlış anlaşıldığını belirterek bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Sayın bakanımız, 'Şu anda mevzuatımızda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'muzda ve yönetmeliklerde, dershane diye bir kurum yok. Hukuki boşluk derken, kastettiğimiz de bu. Dolayısıyla yasada ve yönetmeliklerde olmayan, ama daha önceki düzenlemeyle 1 Eylül'e kadar fiilen devam etmeleri öngörülmüş dershanelerin dönüşebileceği ve Anayasa Mahkemesi'nin kararında da işaret edilen genişlikte bir yeni çözüm üretmiş oluyoruz. Halen dönüşmemiş olan kurumlarımız da bu yasal çerçevede faaliyetlerini sürdürecek' ifadelerini kullanmıştır" denildi.

MEB