ÖSYM Sınav Takvimi 2018 Başvuru Tarihleri Açıklandı mı?



2018 YKS sınavının ne zaman yapılacağı büyük bir merakla bekleniyordu. YKS sınav tarihleri ÖSYM tarafından açıklandı. 2018 yılında yapılacak olan YKS sınavı için ÖSYM sonuçların ne zaman açıklanacağını da duyurdu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.

ÖSYM Sınavları 2018 Başvuru Kılavuzunu İndirmek için Tıklayınız

ÖSYM Sınavları 2018 Başvuru İşlemlerini Gerçekleştirmek için Tıklayınız

*** 2018 TYT'de Çıkacak Konular Nelerdir? İlgili Yazıya Ulaşmak için Buraya Tıklayınız

*** ÖSYM Sonuç Açıklama Takvimi 2018 Belli Oldu.İlgili sayfaya ulaşmak için buraya tıklayınız

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'nda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe ve Tarih) sorusu, matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik ve Kimya) olmak üzere toplam 120 sorunun yer alması kararlaştırıldı. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi.

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından, "2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi" duyuruldu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.

SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

YKS ücreti ÖSYM tarafından belirlenecek. Sınav ücretinin iki oturum için 120 TL olması planlanıyor. Konuyla ilgili kesin bilgi başvuru kılavuzunda ve ÖSYM’nin web sayfasından ilan edilecek.

HANGİ TESTTE NE KADAR SORU VAR?

Türkçe: 40


Sosyal Bilimler : Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5), Tarih (5)

Temel Matematik: 40

Fen Bilimleri: Biyoloji (6), Fizik (7), Kimya (7)



2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi

DİN, FELSEFE VE FEN TESTİ GELDİ

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı’nda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe ve Tarih) sorusu, matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik ve Kimya) olmak üzere toplam 120 sorunun yer alması kararlaştırıldı. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi. YÖK, yaptığı yazılı açıklamada “Yükseköğretim Kurulu’nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüşlerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu olarak yeni ölçme ve değerlendirme sistemine “tedrici geçişi” de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, TYT’de kısmi değişiklikler yapılmıştır” dendi.
İşte yapılan değişiklikler şunlar:

ALAN SINAVI CUMARTESİ GÜNÜNE ALINDI

Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk oturumunun Cumartesi sabahı, ikinci oturumunun ise Pazar sabahı yapılması kararlaştırıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildi. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Lisans programlarına yerleştirmeye için puan türleri, daha önce açıklandığı gibi Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı şeklinde olacak.


DİN KÜLTÜRÜ, FELSEFE, FEN TESTLERİ GELDİ

TYT sınavında Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacak.

SÜRE 135 DAKİKAYA ÇIKTI

Daha önce açıklanan soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe gidilmedi. 120 soru için sınav süresi 135 dakika olarak belirlendi.

ÖSYM BAŞVURU İŞLEMLERİ

Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Başvuru Merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin
(http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinde yer alacaktır. Başvurudan önce adayların sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir.

Sınav ücretinin yatırılması: Adaylar, başvurudan önce sınav ücretini yatıracaklardır. Adayların, sınav ücretini yatırmaları için kılavuzun arka sayfasında belirtilen banka şubelerinden birine gidip sınavın adı, T.C. Kimlik /Y.U. Numarası, adı ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Uyruğu T.C. olmayan adaylar Y.U. Numaralarını
T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır. Adaylar, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunu almayı unutmamalıdır. Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapacak adaylar için de sınav ücretinin yatırılması ile ilgili kural aynen geçerlidir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla veya kredi kartı/banka kartı ile sınav ücretini yatırabilirler.

DİKKAT: Sınav ücretini bankaya yatırmış olmak başvuru için yeterli değildir. Ücret yatırıldıktan sonra bu kılavuzda belirtildiği şekilde başvurunun tamamlanması gerekmektedir.

Başvurular aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır:

 ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (ais) ilk kez kayıt olacak adaylar ile

 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) kayıtlı olan adaylardan sistemde geçerli bir fotoğrafı olmayanlar ve/veya eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanlar

 başvurularını herhangi başvuru merkezinden yapacaklardır.
Eğitim bilgileri alanında yapılacak tüm bilgi girişleri resmî belgeye dayalı olduğundan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (ais) ilk kez kayıt olacak adaylar ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) kayıtlı olan adaylardan eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanların, eğitim bilgilerini gösterir resmî belgelerinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve başvuru merkezi görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir.

 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) kayıtlı olan adaylardan; geçerli bir fotoğrafı olanlar ile eğitim bilgilerinde herhangi bir değişiklik bulunmayanlar,

 başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezinden yapacaklardır.

Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde ÖSYM tarafından yapılan bir sınava bir başvuru merkezi aracılığıyla başvuru yapmış ve başvuru aşamasında fotoğrafı başvuru merkezi görevlisi tarafından çekilerek Merkezimiz kayıtlarına alınmış adaylar ile son 50 ay içerisinde herhangi bir nedenle bir başvuru merkezinden fotoğraf güncellemesi gerçekleştirmiş adayların Merkezimiz kayıtlarındaki fotoğrafı geçerli fotoğraftır.

Adayların önceki başvurularında alınan eğitim bilgileri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır. Eğitim bilgilerinde yapılacak tüm işlemler resmî belgeye dayalı yapılır. Eğitim bilgileri hatalı olan adayların bu bilgileri, başvuru merkezi görevlisi tarafından belgeye dayalı olarak eğitim bilgilerini gösterir resmî
belgeleri ile (diploma, mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi vb. belgenin onaylı bir örneği) kontrol edilerek alınacaktır.

Adayların ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı eğitim bilgileri, yerleştirme işlemlerinde kullanılacağından, bu bilgilerin belgeye dayalı olarak kontrol edilerek alınması zorunludur.

ADAYLARIN İNTERNET ORTAMINDA YAPABİLECEKLERİ İŞLEMLER

Adaylar; kılavuz bilgilerine, sınavlar ve başvurular ile ilgili duyurulara, ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr)

İnternet adresinden erişeceklerdir. Ayrıca; başvuru işlemini tamamladıktan sonra, (https://ais.osym.gov.tr)

(https://sonuc.osym.gov.tr) adreslerine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle giriş yapabileceklerdir. Yukarıda belirtilen İnternet adreslerinde adayların yapabileceği başlıca işlemler şunlardır:

a) Bireysel başvuru hakkı olan adaylar için İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapma
b) Başvuru işlemi sonrasında başvuru kayıt bilgilerini görme
c) ÖSYM’nin belirleyeceği tarihlerde, sınava ilişkin bilgiler ile kimlik ve iletişim bilgilerini değiştirme
d) Eğitim bilgilerini öğrenme, varsa engel durumu bilgilerini görme/inceleme
e) Sınava giriş belgesi edinme
f) Sınav/yerleştirme sonuç bilgilerini öğrenme
g) Tercih yapma
h) Cevap kâğıdını görüntüleme
i) Evrak referans numarası alma ve şifresini değiştirme

1 yorum

Misafir
16.02.2015 19:40

Kpss brans bazinda siralamam 1800 lerden 4300 lere cikti neden? BOLUM ATt

ÖSYS